Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodičovská dovolená - manžel místo mě

Od: l1213 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, prosím o radu: momentálně pobírám rodičovský příspěvek, automaticky musím jít na rodičovskou dovolenou na čtyři roky, mám 4 měsíčního syna, dříve jsem pracovala jako OSVČ, bez nároku na mateřský příspěvek, od porodu pobírám ihned rodičovský příspěvek v částce 7600. Teď jsem se dočetla, že od ledna budu brát tuto částku jen do deseti (místo 21) měsíců dítěte, pak budu brát 3800 Kč. Na OSSZ mi nedokázali říct žádné informace, jen poradili, že si manžel může na jeden den nastoupit místo mě na rodičovskou dovolenou a zažádat o změnu rod. dovolené na tři roky a pak to opět přehodit na mě. Kde všude musím toto nahlásit a jakým způsobem? Jak může manžel nastoupit na rodič. dovolenou, když pracuje? Copak to jde? Nepřijde o práci? A co když manžel bude ten den na rodič. dovolené, kde budu hlášena na ten den já? Na úřadu práce? A dokdy by tato změna musela být provedena? Dokáže mi někdo poradit, neřeší někdo stejný problém?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zjednodušeně řečeno:

1. manžel musí nastoupit na rodičovskou dovolenou po dobu, po kterou ženě náleží dovolená mateřská (= tedy mateřská dovolená bývá do 22 týdnů po porodu, v této době si musí u svého zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou - tu mu musí zaměstnavatel ze zákona poskytnout na dobu, na jakou si požádá, maximálně do tří let věku dítěte).

2. manžel musí požádat o peněžitou pomoc v mateřství - žádá u zaměstnavatele, ten žádost s podklady odesílá na OSSZ, tam by vám měli poradit, co všechno je potřeba doložit. minimálně musíte mít spolu uzavřenou písemnou dohodu, že o dítě bude pečovat manžel a ne vy... ale jak se nárok jinak dokládá, to opravdu nevím... jestli k tomu stačí tohle prohlášení a rodný list dítěte nebo jestli je potřeba i nějaký formulář od lékaře, jako dostávají ženy... opravdu netuším.

3. dnem začátku pobírání PPM musíte zrušit svůj rodičovský příspěvek... pravděpodobně vám ho na ÚP nebudou chtít zrušit, dokud nepřinesete z OSSZ potvrzení o denní výši PPM a době od kdy do kdy bude náležet.

zatím není zákonem stanoveno, po jakou minimální dobu musí být PPM pobíraná, takže se to řeší tak, že otec na ni nastoupí třeba jenom na víkend, aby v práci neměl žádnou prodlevu (pokud by se tak stalo, není nutné nastupovat na rodičovskou dovolenou podle bodu 1... ta omlouvá nepřítomnost v zaměstnání v pracovních dnech). po dobu pobírání ppm manžel nemůže pracovat, jinak by na ppm neměl nárok.

4. až manžel přestane pobírat PPM, tak na ÚP požádá o rodičovský příspěvek a rovnou provede volbu RP na tři roky (nebo na dva, pokud budete chtít na dva a jeho denní výše PPM bude dostatečná). po dobu pobírání RP už může chodit do práce a normálně vydělávat.

5. v době, kdy na vás nebude psaný RP, se musíte jít sama nahlásit na vaši zdravotní pojišťovnu, že za vás stát přestal platit zdravotní pojištění z důvodu pobírání rodičovského příspěvku. rovnou se nahlásíte, že za vás stát platí zdravotní pojištění z důvodu péče o dítě do 7 let. dřív s tím dělali někteří úředníci problémy, že nechtěli matce uznat péči o dítě, když na něj otec pobíral RP, ale tohle nemá oporu v zákoně, z hlediska zákona klidně jeden z rodičů může být pojištěný jako příjemce RP a druhý jako osoba pečující o dítě do 7 let, i když se jedná o totéž dítě. nevím, jestli už to začali úředníci brát takhle automaticky, nebo jestli je i nadále potřeba se obrnit trpělivostí a výtiskem zákona o veřejném zdravotním pojištění *cert*

6. není to nutné, ale ptž u českých zákonů jeden nikdy neví, tak já osobně to radši doporučuji, k dalšímu měsíci zrušit pobírání RP na manžela a zavést RP opět na sebe - spolu s tím opět nahlásit změnu na zdravotní pojišťovně, že už nejste osoba pečující o dítě do 7 let, ale příjemce rodičovského příspěvku

l12134
hodnocení

Moc Vám děkuji za vyčerpávající informace, konečně jsem se dozvěděla, jak to je!

K bodu 2:

manžel si může zažádat o PPM na 1 den - třeba na neděli - nedotkne se to jeho práce. K žádosti se musí doložit písemná dohoda matky a otce, v níž se uvede, že ode dne... matka předává péči o dítě, narozené... otci dítěte. Podpis matky na dohodě musí být ověřen - jde to udělat i tak, že dohodu podepíše mtka před pracovnicí nemocenského oddělení OSSZ. Žádost o PPM otec podává na OSSZ místně příslušné zaměstnavateli otce.

Viz zákon 187/2006 Sb., § 32, odst. 1, písm. e), a odst. 7: V dohodě podle odstavce 1 písm. e) musí být uveden den, od kterého bude pojištěnec o dítě pečovat, a den porodu; podpis matky dítěte na dohodě musí být úředně ověřen nebo ověřen orgánem nemocenského pojištění. Den, od kterého bude tento pojištěnec o dítě pečovat, nesmí spadat do období, za které byla peněžitá pomoc v mateřství vyplacena matce dítěte.

O PPM může otec zažádat nejdříve počátkem 7. týdne věku dítěte - tedy po šestinedělí. Datum narození dítěte se dokládá rodným listem dítěte.

business.center.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]