Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
do srpna 2010 jsem byla zaměstnaná v ČR a od září 2010 pracuji v zahraničí. S manželem čekáme miminko a tak bych se chtěla zeptat :
- je možné pobírat rodičovský příspěvek i když většinu času budeme i nadále trávit v zahraničí?
- rozhoduje o tom země ve které budu rodit?
Děkuji za odpověď.
Naštěstí s tímhle nemám osobní zkušenosti, takže jenom tak zprostředkovaně, co jsem pochytila od svých známých, co pracují/jejich manželé pracují v zahraničí.
Od 1.5.2010 vstoupilo v platnost nové nařízení EU, podle kterého nelze sociální dávky vázat na trvalý pobyt, ale mají se vyplácet podle bydliště, středu zájmu. V praxi to vypadá tak, že kamarádky, které nejsou schopny prokázat, že mají "střed zájmu" v ČR, tak na rodičák - porodné - přídavky na děti v ČR nedosáhnou. Různé úřady to chtějí prokazovat různě - obvykle to bývá potvrzení, že v ČR trvá pracovní poměr nebo že tady jejich děti chodí do školky. V podstatě BY MĚLO platit, že
- pokud ženě trvá pracovní poměr i po dobu pobírání rodičovského příspěvku v ČR, je střed jejího zájmu v ČR a nárok má
- pokud pracovní poměr v ČR netrvá a její manžel pracuje v jiné zemi EU, tak je střed jejího zájmu v zemi práce manžela (i když tady bydlí) a veškeré sociální dávky by si měla vyřizovat tam
- pokud jí trvá pracovní poměr v jiné zemi EU, tak je střed jejího zájmu tam a dávky by si měla vyřizovat tam
Nicméně já sama to nařízení nezkoumala a nevím, nakolik to tak opravdu je a nakolik je to jenom výklad úředníků (tedy nakolik je to jednotný postup u všech úřadů v ČR a nakolik co někde neprojde, jinde projde bez problémů... případně nakolik je to napadnutelné soudně).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.