Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spoluúčast na urazoové pojistce

Od: paboz® odpovědí: 22 změna:

Prosím nevite přesněji jak by to mělo fungovat.

Dcera měla ve škole uraz ,ma vlastní pojistku tam zadnou spoluučast nemá ,škola je pojištěna u kooperativy tamní učetní ji dala papiry pro doktora na vypsani a zdělila ji že mají 1000 kč spoluučast.

Nyní se neptam co znamená spoluučast ,ale zajima mě nasledujici např.kooperativa ohodnotí odškodnění cenou 2000kč ,jelikož tam je spoluučast tak vyplaceno dostane 1000kč ovšem my nemužeme za to ,že škola chtěla mit levnější pojistkiu je nějaky pravní narok na vyplacení chybějici 1000 koruny přimo od školy .děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkazhane
hodnocení

0x

Uplatněte nárok na odškodnění i z úrazové pojistky dcery - tam žádnou spolúčast nemáte.

hodnocení

Prosím neuražte se ,ale to je snad z dotazu jasné že budu žadat z obou pojistek .

Mě ale zajíma spolučast na te školní .Papiry se budou teprvé odevzdávat ,ale již nyní vim ze s častky kterou ohodnoti kooperativa bude odečtená spoluučast 1000 kč .

Mám nějaky právní narok na vyplaceni od školy.

cyril*

Ano, samozřejmě máte. Spoluúčast se netýká pojištěné osoby ale pojistníka, kterým je zde nejspíš škola, která by chybějící částku (1,000,-) měla poskytnout ze svých prostředků. Jinak plnění po úrazu je možno nárokovat na všech uzavřených zdravotních pojistkách i kdyby jich bylo 10 a více. Z každé musíte dostat celou částku plnění.

sasdax*

Cyrile, jen se zeptám. Má jakákoli škola povinnost mít uzavřenou úrazovou pojistku pro své studenty? Já si myslím že to povinnost není. No a pokud si žák udělá úraz v době vyučování bez zavinění školy, má nárok vůbec kdokoli po škole něco žádat? Já myslím že ne a v tuto chvíli pokud škola má pro své žáky úrazovou pojistku, tak rodič dostane to co škola dá. Na jakékoli vymáhání spoluúčasti po škole nemá nárok. A i kdyby to bylo vinou školy, nezáleží pouze na výšce škody způsobené žákovi (dojíždění, zhoršené společenské uplatnění, náklady nezbytné na léčení? A i tak by to šlo z odpovědnosti školy a ne z úrazové pojistky. Ta je vždy jen něco navíc.

hodnocení

sasdaxi nevím jestli je to povinnost ale určite škola zodpovida např.uraz při tel.vychově.dcera je např.na střední umělecké uraz se ji stal v lisu (něco z vyrobou knih) při praktickem vyučování .Zaměstnavatel také zodpovida za uraz v prac.době.Druhá věc je nasledné šetření kolik dají spoluvin - to je další věc.

ohledně toho doplatku spoluučasti jsem napsal dotaz na Kooperativu ,ale tam se asi odpovědi dočkam až narok.i tak nemám kde spěcht lečení ještě není ukončeno ,prst už je v pořadku dcera akorat za trochu bolesti ziska přilepšení ke kapesnému.

jirkazhane

Škola (příp. zřizovatel) bude muset doplatit dceři i tu spoluúčast.

sasdax*

Dobře. Když říkáte že musí, tak v jaké denní výši činí ze zákona odpovědnost školy za úraz studenta? Tedy jaké denní odškodné musí škola vyplatit?

cyril*

Odškodné musí povinný vyplatit takové na jakém se s poškozeným dohodne a dohoda neodporuje zákonu, případně takové jaké určí soud, rozhodce či arbitr. Nikdo jiný není oprávněn ke stanovení výše výplaty jakékoli újmy. Jinak zbytečně odbíháte od původního zadání dotazu.

sasdax*

Tohle není odbíhání od tématu. Bavíme me se o tom, kolik má škola vyplatit a proč by měla studentce vyplatit i 1.000 Kč spoluúčast. Kdo tedy určil kolik má studentka dostat peněz? Pojišťovna? Ale ne...

Jinak mít spoluúčast na úrazové pojistce je kravina. To bych nikdy nepodepsal.

jirkazhane

Co je na spoluúčasti divného? Vy máte pojištěna havarijně všechna auta v rodině nebo svou vilu a chatu bez spoluúčasti? To musíte být na tom finančně mimořádně dobře. I malá spoluúčast někdy výrazně snižuje cenu pojistného, proč by to u úrazovky mělo být jinak?

sasdax*

Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit vysokou spoluúčast. Na havarijním mám 5%, na bytě a domácnosti 0% na životní a úrazové pojistce...proboha k čemu? Pokud nechci vysoké pojistné, snížím pojistné částky. Proto nechápu smysl spoluúčasti u úrazového pojištění. U školy snad jen proto, aby se nehlásila kdejaká oděrka na pojišťovnu.

cyril*

Zůstaneme-li u tématu, tak pro tazatele je podstatné, že od odpovědné osoby, kterou je v tomto případě škola, musí dostat vyplacenu celou částku majetkové či zdravotní újmy, bez ohledu na to, že výplatu provede v součinnosti s pojišťovnou. Jaké má škola dohodnuté smluvní podmínky s pojistitelem (bonusy, malusy, spoluúčasti a pod.) nemusí poškozeného vůbec zajímat. Jinak na dotaz "kdo určuje kolik" dostane poškozený peněz jsem již jednou odpověděl.

sasdax*

Ano odpověděl. V tom případě by tazatelka měla říci, kolik po škole vymáhá. Já jsem toho názoru, že paní nemá po škole žádný nárok spoluúčast vymáhat, pokud nevyčíslí vyšší vzniklou škodu, než škola zaplatí z úrazového pojištění. A stejně jako u zaměstnance, musí být prokázáno zavinění úrazu školou. Vždyť kdyby nevěděla že škola má sjednanou spoluúčast, nikdy by o těchto penězích nevěděla.

doplněno 27.12.10 12:02:

A omlouvám se za ženský rod, pokud je tazatelem muž :)

cyril*

Tak ještě jednou a pomalu! Vznikla-li poškozenému nějaká škody za kterou je někdo byť jen zčásti odpovědný, pak má poškozený nárok a odpovědný povinnost vzniklou škodu nahradit a to většinou náhradním peněžním plněním (nelze-li jinak vrátit do původního stavu). Zda je onen odpovědný někde a nějak pojištěn nemá na náhradu vzniklé škody žádný vliv, proto ani poškozeného nemusí zajímat nějaká spoluúčast, obdržet musí celou určenou částku bez odečítání spoluúčasti pojistníka. Výše vzniklé újmy se dá v drtivé většině případů spočítat nebo doložit, na tom není nic složitého.

sasdax*

Ano. Souhlasím s tím, že škola odpovídá pokud zavinila úraz a musí vyplatit náhradu škody, pokud o ni poškozený projeví písemný zájem. Ale úrazové pojištění bývá většinou soukromé pojištění osob a škola jej pro své žáky uzavírá dobrovolně. Takže pokud z dobrovolného úrazového pojištění poškozený dostane finanční plnění, nemá nárok o spouúčast, což bylo ujednáno mezi pojišťovnou a školou. Takže:

1) Pokud rodiče vyčíslí vzniklou škodu, musí ji škola uhradit, případně se odvolat.

2) Pokud rodiče nic nepožadovali a škola jen díky tomu že žačce uzavřela úrazové pojištění, vyplatí škola denní odškodné ve výši, kterou mají ujednanou s pojišťovnou. Proč by měli tedy rodiče požadovat 1.000 Kč spouúčast?

Ono to funguje asi stejně jako moje povinné ručení a úrazové připojištění sedadel. Pokud zaviním dopravní nehodu, tak z povinného ručení se uhradí veškeré náklady s léčení mým spolujezdcům. Z úrazového pojištění dostanou něco navíc, ale nemají po mě nárok žádat nějakou spoluúčast (třeba 1.000 Kč), protože toto je něco co je navíc.

Z povinného ručení by tedy dostali uhrazeno vše co by nárokovali + z mého úrazového pojištění k autu dostanou navíc třeba 60 Kč / den za dobu léčení úrazu.

hodnocení

sasdaxi tak jsem konečně tady ,puvodní zadavatel dotazu.Odpovidam tobě podle tematu se mi zda že jsi lechce mimo.

Ja mam dceru do 25 let pojistenou urazově na své životce,tiskopisy pro hlaseni poj.udalosti mam vzdy do rezervy mam dvě dcery .

ovšem dcerka přinesla ze školy ,dali ji to sami od sebe aniž by se oněco hlasila tiskopis pro vyplnění od lékaře byl pro Kooperativu podle formulaře nepoznam o jakou pojistku se jedna (nabylo vypsano ani č.smlouvy.akorat ji řekli o spoluučasti ve výši 1000kč.problem byl vtom 19 leta holka nema ani poněti očem je řeč (teprve postupně začína vylitavat z hnizda a poznavat i druhe ztranky života)

včera jsem napsal dotaz na kooperativu jelikož jsem neznal čislo uvedl jsem nazev a sidlo školy.cirka před hodinou mi volali odpověd jsem již vědel z jiného fora.dotyčna škola ma uzavřenou (mylně jsem myslel že urazovku)pojištěni odpovědnost, u tohoto druhu pjištění je běžna spoluučast.od dokorky dostane body ( tam už byla ovšem pani doktoři maji hodně prace tak asi áž po novem roce) na vyplaceni spoluučasti je zakonny narok ovšem kdyby se cukali tak pouze obcansko pravni spor a to bych ješte musel pockat až doděla maturu (je v mat.ročniku)aby ji nedelali problemy .a za druhe zkrz 1000 jit k soudu? Sam jsem zvědavy jak to dopadne zda pusti chlub bez reptani.trvale následky nebudou to je hlavní.

O vysledku budi informovat ale to tak bude leden - unor

sasdax*

No těším se jak to dopadne. Protože po tom co jste teď napsal, tak vůbec nechápu co se stalo a co kdo chce. U odpovědnostních pojistek spoluúčast je, ale ta se naplatí. O tuto částku vyplatí pojišťovna nižší plnění. Jen jsem z toho trošku zmatený, protože vůbec netuším o jakou pojistnou událost jde a o jaké pojistné plnění má jít. Jediné co vám doporučím je nic neplatit! a z každého dokumentu který mi projde rukama si udělat kopii (popř.naskenovat).

A furt si mele svou a furt si mele svou ,proč nevěříte cyrilovi,jeho odpovědi nemají chybu*palec*

doplněno 27.12.10 21:47:

Před 4 roky jsem měl úraz způsobený špatným stavem chodníku.Pojišťovna,s kterou má město sjednanou pojistku mi vyplatila na základě posudku lékaře odškodnění,snížené o částku 1000 korun.Město mi pak tuto částku doplatilo:

cyril*

Veškerá povinná pojištění jsou jasně vymezena zákony. Zda konkrétně tato škola má nějaké specifické povinné pojištění nedokáži posoudit, ale naprosto jistě vím, že škola jako taková má "odpovědnost" a zda si tuto odpovědnost nechá pojistit je její věcí, nicméně pokud dojde v rámci této odpovědnosti ke škodě na majetku nebo zdraví, je škola povinna tyto škody nahradit bez ohledu na pojištění nebo nějakou spoluúčast.

hodnocení

zdravim cyrile jsem zde sporadicky na tomhle foru jenom když je nějaky problem.to že se muj dotaz tak rozvine jsem nečekal.Vidim že lidi jsou ruzni např.Sadax bud mu to fakt pomaleji zabira a nebo je šprýmař a draždi te .Tve odpovedi jsou jasne nevím jak lepe už to vysvětlit a on pořád nechape.

vysledek zveřejním ,ale jak jsem psal to bude ještě nadlouho (nemyslím uraz prst už je v pořadku bez trv.nasl.)ale papirovaní,jeste nejsou ani papiry od doktora..

Ve skratce poišu urazovy děj:Středni umělecka škola - propagační gravika v odbornem předmětu za dozoru zastupce řed.školy dcera ponechala pravy prst v lisu (např.vyroba linorytu)až ten prst vytahly tak puchnul a puchnul až dcerka sebou šlehla odvezla ji zachranka do vitkovické nemocnice tam ji provrtaly nehet tlak odesel prst vytvarovaly a zafixovaly tad uz je v pohode nehet odroste ani si na to nespomene.

hodnocení

jak jsem řekl o pruběhu budu informovat.

Dceři přišel dopis z Kooperativy že ji zasilaji 300kč a o 1000kč má požadat zřízovatelé pojistky (v našem případě školy)jelikož maji ve smlouvě spoluučast. Dcerka chvíli přemyšlela za kým zajit nakonec vybrala paní za kterou chodi z paragonama na proplacení ,dala ji dopis z pojištovny dostala 1000kč až jsem se divil že to šlo tak hladce.

cyril*

Konec dobrý, vše dobré! *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]