Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ocitl jsem se v nepříjemné životní situaci. Jsem student a potřeboval bych radu. Můj otec se před dvěma lety rozvedl a od té doby jsem s ním bydlel v bytě. Byt byl donedávna majetkem otce i bývalé manželky. Stejně jako dům, ve kterém dodnes bydlí bývalá manželka. Celou tu dobu i dnes jsem stále studentem VŠ v řádné denní formě. Poplatky platil otec řádně, nebyl žádný problém. Otcova bývalá manželka se zase starala o dům, tak jak bylo řečeno předběžnou dohodou. Nedávno jsem obdžel dopis z advokátní kanceláře (advokátka bývalé manželky otce) že jsem povinen vydat bezdůvodné obohacení ve výši 72000,- kč, protože jsem neplatil nájem v bytě. Nerozumím tomu a podle mě i otce jsem se ničeho protizákonného nedopustil. Nejedná se o pokus dostat z nás opět nějaké peníze? Nebylo by to totiž poprvé. Poprvé však je věc adresována přímo mě. Děkuji Vám mnohokrát za Váš čas.
Nejsem právník jen laik, ale něco sy myslet můžu.
Tak především bych souhlasil s Jabrakou v tom, že případná existující smlouva by byla závazná (tedy pokud neodporuje dobrám mravům) a vše by bylo jasné. (Jen si nejsem tak ůplně fist tím, co píše Jabraka o tom, že jste pod výživou otce. Jistě, existuje ěco jako vyživovací povinost, ale celkově mi to přijde jako složitější otázka, například by její podoba měla záviset na plnoletosti, Ale to je až druhotný problém.)
Na druhou stranu se mi nezdá, že toto je Váš případ. Jednak to příliš neodpovítá tomu, co popisujete, ale taky si myslím, že by právník, co vám psal, využil toho faktu místo toho, aby vyhrožoval poněkud vágním "nbezdůvodným obohacením". To je sice právní termín, ale tady si spíš myslím, že ho v dopise použili spíš jako zastrašujícího prostředku v naději, že se, jako rovněž laik, zaleknete, srazíte paty a stáhnete ocas. Tak nějak mám pocit, že na podobné případy by se mohlo vztahovat něco jiného, co já vím, třeba neoprávně užívání bytu, ale to je příliš konkrétní, snáze byste to vyvrátil a navíc by to nezakládalo platební povinnost. Nebo ušlý zisk? A za co? en blufujou.. Já bych se možná zamyslel nad jinými souvislostmi: Co píše právník konkrétnějšího? Odvolává se třeba na nějaký soudní výrok nebo aspoň soudem vyhrožuje? Pkud ne, nemá nic, rozhodně nic urgentního a pochybuju, že něco najde.
Ale jak říkám, jsem laik. Chcete-li radu právníka, na internetu nejdete řadu právních poraden zadarmo nbo za lidovou cenu, také na městském úřadě (nebo na úřadě městské části) mívají den bezplatných právních porad.
Ale já bych spíš souhlasil s Atreem.
zkuste zajít do nejbližší občanské poradny, specializují se i na problematiku bydlení obcanskeporadny.cz/..., nebo zajděte za advokátem, jedna konzukltace by vás neměla příliš finančně zatížit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.