Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nařízení práce o vánocích

Od: honza123* odpovědí: 5 změna:

dobrý den,

Dneska přišel za mnou vedoucí s tím, že se půjde o vánocích dopoledne do práce. jelikož zaměstnavatel nám práci přes čas neplatí, chtěl jsem, aby mi to nařídit písemně, protože jsem měl dopoledne jet pryč. Abych případně mohl vymáhat peníze. Ještě mi vedoucí řekla, že to budu mít placené jako práci přesčas a v sobotu (to znamená 25% za přesčas+ za sobotu).

1. Můžu požadovat písemně, že mi nařizují práci o svátcích a přesčas? A co se stane, když mi to nedají i když jsem to požadoval?

2. co by mělo obsahovat takové písemné nařízení? dovedu si představit, že tam bude jmenovitě koho se to týká, doba a také nějaký podpis zaměstnavatele.

3. musí mi zaměstnavatel proplatit škodu kterou, mi způsobil tím, že mi nařídil jít mimořádně do práce v době volna? Např. mám už zakoupenou jízdenku na vlak. atd. Tak jak je to u dovolené, že když mi zruší dovolenou, musí mi zaměstnavatel uhradit škodu.

4. Jak by měla být práce o vánocích a přesčas správně zaplacena?

ještě upozornění, Na náhradní volno zaměstnavatel nepřistoupí.

Děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slonbonjohn*
hodnocení

2x

Nic ti písemně dávat nemusí, možná časem výpověď. Prostuduj si zákoník práce, především tu pasáž o nařízené práci přesčas - ročně to bylo 150 hodin, dnes je to myslím víc. Tady je řešení jen domluvou, bohužel. Vím , že je to nepříjemný, ale pokud se v práci necítíš pevně v kramflecích, není moc řešení ...*plac*

doplněno 22.12.10 17:28:

A zaplacený budeš mít odpracovaný hodiny + příplatek za svátek. O náhradě pochybuji.

patronka*
hodnocení

2x

Přesně na toto téma jsem tu už psala. Loajální a zodpovědný pracovník neodmítne, dokonce když to má placené. Vedoucí by Vás nežádala o práci o Vánocích, kdyby k tomu neměla podstatné důvody.Co je na Vánocích tak mimořádného, že by Vám vznikla škoda? Není tak dávno doba, kdy Štědrý den byl pracovním dnem i když se ve většině podniků končilo v poledne, ale bylo to z dobré vůle nadřízených.Máma malých dětí asi nejste, tak by Vám v práci nemělo nic bránit, odjet se dá i odpoledne.Tímto přístupem se pomalu ale jistě přesouváte na čelní místo při případném propouštění.

honza123*
hodnocení

Problém není v tom, že nechci pracovat, problém je v tom, že zaměstnavatel neplatí přesčasy. Od listopadu je znát vánoční provaz a proto zůstáváme v práci déle. Pracuji často přes 12 hodin, ale zaplaceno mám jen 7,5 hod. Na prémie, nebo odměny mohu zapomenout. Jak jsem již psal. Vedoucí výjmečně řekla, že to budu mít placený jako práci přesčas, né jako svátek a to je velký rozdíl, i finanční.

Písemně jsem to chtěl pro případ, že by to nebylo zaplaceno a aby se zaměstnavatel nevymlouval. Jak potom mám dokazovat, že jsem to měl nařízeno?

cacab*

Asi jste rád že nějakou práci vůbec máte,protože jinak není normální dělat víc hodin a dostat míň zaplaceno. Otázkou je pak fakt, když to budete mít písemně, kamsi půjdete stěžovat? Soudit se?

vwcc
hodnocení

0x

Vy práci nikde neevidujete svůj příchod a odchod? Vy na konci měsíce nepodepisujete jakoukoliv formu "píchačky"? Nesmíte směšovat přesčasy a nařízenou práci ve svátek. Přece pokud do práce příjdete 24.12., tak zcela logicky se musí doba vašeho pobytu na pracovišti objevit v píchačce. U vás to funguje nějak jinak?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]