Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach ze stáří a smrti

Od: jeje odpovědí: 3 změna:
Dobry den,nevim na koho se obratit,ziji v cizine,tak jsem se rozhodla, ze to vyzkousim prostrednictvim internetu.Muj problem se tyka stari a smrti.Driv jsem se tomu jen smala,mozna i ted vam to bude pripadat smesne..je mi 23 let a mam strach ze smrti,hlavne ze stari,z toho jak budu vypadat az budu stara..a podobnych veci..poprve se to objevilo tak pred dvema lety..myslim si ze to na me tak trochu prenesla kamaradka ktera ma take strach ze smrti...porad na to musim myslet..ze tu jednou nebudou moje rodice..ze budu stara,ze mi umre domaci zvire a podobne..mam strach ze az budu stara budu oskliva,nikoho nebudu zajimat a muj pritel bude koukat po jinych mladsich..je pravda,ze ted ma oci jen pro me,vim ze me moc miluje,dela pro me vsechno ale proste porad mam tenhle pocit..nejdriv sem mela strach jen ze stari az budu mit scvklou kuzi v obliceji a podobne..prijde mi ze az jednou budu mit deti budu jim zavidet az vyrostou jak jsou mlade ..prijde mi jako kdyby uz ted sem byla stara a jako kdybych neco prosvihla..neco nestihla..chtela jsem si v cizine vydelat penize a pak se vratit a jit na vysokou..jenze potkala jsem tu meho pritele a zustala jsem tu..domluvim se dobre,ale na to abych studovala tady si jeste netroufam kvuli reci..a proste uz si pripadm stara..jini uz v mem veku skolu konci...to je taky jeden z mych pocitu,mam pocit ze toho jednou budu litovat,ze nemam vysokou..ale zpatky k hlavnimu tematu..
ja vim,ze kazdy bude stary,ze kazdy jednou umre,zkousim si to porad dokola opakovat,ale nejak to nepomaha..nejhorsi to je kdyz jsem sama a nemam co na praci,napriklad pred spanim a podobne..vim ze je to jeste spoustu let,vim ze jsem ted mlada,ale nemuzu si pomoc..sverila jsem se i priteli a ten mi rekl,to same co kazdy..kazdy bude stary a umre atd..ze jsem mlada a je to jeste spoustu casu a ze na to nemam myslet,ze si tim jen delam zbytecne starosti..ale ja si preci nemuzu porucit na co mam a nemam myslet..jen si na to vzpomenu a je mi do breku..dokonce i kdyz ted pisi tenhle email..pritel ma sam nemocnou matku,ma curkovku a tezko se pohybuje..sveril se mi,ze drive mel take strach,ze se ji neco stane,ze umre ale nejak to pak prekonal..rekl mi ze na to prestal myslet,ale me to nejde Moje kamaradky maji take takove pocity.Nevim,mozna jsem zpozorovala,ze se menim nebo nevim jak to nazvat..nelaka me totiz uz zadny nocni zivot..diskoteky bary a podobne.radsi zustanu doma a koukam na film nebo neco podobneho..Doufam,ze mi budete moci poradit..jeste bych chtela napsat ze tyhle pocity se u me objevili parkrat za ty dva roky,vzdycky me to nejak preslo a nebylo to takove silne jako ted..ted uz to trva mozna vic jak ctrnact dni a nemuzu se toho porad zbavit.Prominte jesli jsem psala zmatene a doufam,ze se v tom vyznate.Predem dekuji za odpoved Petra

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Přečti si toto: duchovno.doktorka.cz/... a vyhledej tomu věnovanou diskuzi.

BTW- tomuto tématu se nedávno věnovala i zdejší poradna

neznama*
hodnocení

0x
Ahoj,promiň,že Ti tady tykám,ale myslím si,že ta rada bude znít přátelštěji.Víš přítel má pravdu,ale někdy jí člověk slyší tisíckrát a dokonce moc dobře ví co má dělat a jak má myslet,ale někdy se strach dost těžko překonává.Muži to mají o trochu jednodušší než my ženy.Přemýšlí spíš na rozumové rovině a ženy spíš na citové,proto všechno prožívají mnohem intenzivněji.Strach ze smrti je asi naprosto přirozený,protože je to něco hodně neznámého.I mě to někdy děsí.Na druhou stranu kdybychom zase věděli do čeho jdeme,tak při sebemenším nezdaru bychom to vzdali a z tohoto světa odešli.A to by byla velká škoda,vždyť ten život je tak krásný.Tak k něčemu je ten strach přece jenom dobrý.Někdo by mohl říct,že se mi to moc dobře říká,ale i já jsem si zažila hmatatelně velký strach ze smrti.Loni můj tatínek skoro tři měsíce bojoval o život.Lékaři mu věnovali veškerou péči.Když už to vypadalo,že to bude trochu dobré,tak zemřel.Bylo to velice nečekané a bolestivé.Ta bolest k tomu patří.Ale na druhou stranu se mi ulevilo,protože jsem věděla,že tatínka už nic netrápí a nebolí a snažila jsem se mu to přát i když to šlo dost těžko a bolelo to.Pořád jsem se ptala proč.Vždyť nebyl zas tak starý,mohl tady s námi ještě být.Ale všechno má své důvody.Hodně mě toho naučil můj manžel.Jeho život je jedno velké utrpení.Má neustálé bolesti.Jeho nemoc není smrtelná,ale je dost bolestivá.A přesto nachází v životě spoustu radosti.Jedna z jeho radostí jsou naše dvě dcerky.Že máš strach ze stáří?To je taky podle mě přirozené.Myslím si,že to časem přejde.Možná,že procházíš obdobím,kdy si přerovnáváš hodnoty a ten strach ti má pomoci ve zjištění co je opravdu důležité.Podle mě je to mít ráda život.Když se mi chce plakat,tak plakat,když bát tak bát,ale nesmí to být příliš dlouho.Musí se člověk taky rozhlížet hodně kolem sebe a hledat i tu radost třeba i v maličkostech.Dej tomu čas,nechtěj to zlomit hned,ale nezapomeň na tom pracovat.Taky jsem tyto stavy prožívala a někdy je prožívám i teď,protože jsem navíc i matkou,ale někdy si díky tomu strachu člověk uvědomí,jak hodně mu na těch lidech kolem sebe záleží a snaží si s nimi užít co nejvíce času.Ale je také důležité dát jim svobodu a nevázat je k sobě jenom kvůli tomu,že mám o ně strach.Kvůli tomu,že si netroufáš na školu v cizině si nemusíš připadat stará.Třeba ještě nepřišel ten pravý čas na ty pravý věci.Znám spoustu kamarádek,které si dodělávali školu později a svědčí jim to.Přeji hodně štěstí,ahoj neznámá.*slunce**slunce**slunce*

h*
hodnocení

0x
Zrozeni, nemoc, stari a smrt jsou utrpeni spolecna vsem bytostem v hmotnem svete. Kdo si uvedomi, ze prehlusuji vsechny hmotne radosti, je kandidatem duchovni cesty. Precti si Bhagavad gitu.
Pokora, skromnost, nenasili, snasenlivost, primost, obraceni se na praveho duchovniho ucitele, cistota, stalost, sebeovladani, zrikani se objektu smysloveho pozitku, oprostenost od falesneho ega, chapani spatnosti zrozeni, smrti, stari a nemoci, neulpivani, nezapletenost s detmi, manzelkou, domovem a ostatnimi vecmi, vyrovnanost mysli za prijemnych i neprijemnych udalosti, trvala a ryzi oddanost Mne, tihnuti k zivotu v ustrani, neulpivani na masach lidi, uznavani dulezitosti seberealizace a filozoficke hledani Absolutni Pravdy - to vse prohlasuji za poznani. Vsechno ostatni je naopak nevedomost. (Bg. 13.8-12)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]