Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem kosmetička a mám před sebou poslední rok mateřské dovolené. Mám možnost provozovat kosmetiku v kadeřnickém salónu. Tuto možnost jsem uvítala, hlavně proto, že se potřebuji udržovat v nějaké profesní formě (abych z toho úplně nevypadla), hlídání mám pouze na jeden den v týdnu. Kosmetiku jsem dělala pouze pro své známé, ale mám spoustu zájemců, kteří by se rádi ke mně objednali. Problém je v tom, že potřebuji svou činnost nějak legalizovat. Asi nejednodušší by bylo zřídit si ŽL, ale nevím, jestli musím odvádět zdravotní a sociální pojištění - to bych asi ty čtyři dny v měsíci musela silně dotovat. Takže mé dotazy bych formulovala asi takto: Musím odvádět zdravotní a sociální pojištění, když svou činnost provozuji při MD a v jaké výši? Může mě kadeřnice zaměstnat na Dohodu o provedení práce, když sama nemá živnost na provozování kosmetických služeb? Existuje nějaké elegantní řešení, které mě nenapadlo? Děkuji za každou radu.
Dobry den, Babeto. Pisete o MD a jak lze videt, prilis odpovedi jste zatim neziskala. V kosmetice a teto problematice se neorientuji ani ja, ale ze sve zkusenosti bych Vam spise radila tento svuj dotaz smerovat na diskuzni stranky typu: rodina.cz nebo treba babyonline.cz.
Tam asi najdete spise pocetnejsi cilovou skupinu a zije to tam, takze na odpovedi urcite nebudete muset dlouho cekat.
Preji hodne stesti a zdaru!
pokud budete mít ŽL, tak samozřejmě musíte z výdělků platit ZP, SP a daň. ALE pakliže čerpáte rodičovský příspěvek (pokud chápu správně vaši větu o posledním roku na mateřské dovolené), tak budete brána jako OSVČ vedlejší, tedy ZP se vám bude počítat ze skutečného výdělku (a nebudete tedy muset platit povinné alespoň povinné minimum, kdyby se vám moc nedařilo) a i u SP jsou platby mírnější.
n dohodu obecně vzato pracovat můžete, pokud ale kadeřnice nemá na kosmetiku živnostenské oprávnění, tak by ji neměla provozovat - tedy ani by vás zaměstnat neměla. jinak bude mít problémy se živnosťákem, kdyby si někdo stěžoval na neoprávněné podnikání.
Pokud by jste byla zaměstnána v kadeřnickém salonu jako kosmetička a kadeřnický salon na tuto činnost má ŽL, je výhodné pracovat tzv. na dohodu o provedení práce, max 150 hod. ročně, odměna může dosáhnout jakékoliv výše. Z toho se platí pouze daň z přijmu, pokud podepíšete prohlášení, tak většinou je to nula. Příjem do 5000Kč měs. podléhá srážkové dani, nelze již pad si podat daňové přiznání a ev. přeplatek daně získat zpět. Druhá možnost je pracovat na ŽL, pak vaše činnost by byla jako vedlejší, v prvním roce podnikání by jste nemusela platit ani zálohy na SP a ZP, platilo by se až po podání "Přehledu" za kalendářní rok. ZP by se uhradilo v plné výši dle výpočtu a pokud by vedlejší činnost pokračoval, měsíční zálohy by se pak platily dle skutečnosti v MR. SP při vedlejší činnosti do určitého daňového základu se nemusí platit vůbec. Dále je třeba zvážit, jaké náklady při práci kosmetčky na tuto činnost máte a zda není výhodné uplatnit náklady tzv. procentem. Pokud Vám má někdo seriozně poradit, musí znát veškéré vstupní informace, tj. předpokládaný měsíční příjem, předpokládané náklady na turto činnost a pod.
ano můžou vás brát na dohodu o provedení práce tam odvadí pouze dan, a nebo se prihlaste jako osoba bez zdanitelnych prijmu tj 1080 kc za mesic zdravotni socialni neni povinne , jako osvc musite platit socku a zdravotni minimum je nejakch 3500 kc za mesic oboje , coz myslim ze se vam nevyplatí. hodne stestí!
Děkuji všem za zájem o můj problém a podnětné odpovědi, které mi pomohly se v mé situaci zorientovat. Je mi jasné, že se budu muset obrátit na živnostenský úřad a na někoho, kdo mi pomůže optimalizovat daně, jen jsem potřebovala vědět, co vlastně chci, jaké mám možnosti a na co se ptát. Přeji krásné svátky a mnoho štěstí v roce 2011!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.