Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bývalý manžel je naschválníček a bojovník

Od: alcago* odpovědí: 4 změna:

Po 35 letech jsem se rozvedla, manželova nevěra. Manžel se mi mstil na našem synovi, což se (myslím) podepsalo na mém zdraví (mozková příhoda). Syn s otcem vedli soudní spory, advokádka mi radila posečkat s podáním žaloby o rozdělení SJM do ukončení sporů mezi synem a otcem, protože to souviselo společnou budovou. Do tří let zažádal o rozdělení bývalý manžel. Od té doby uplynulo dalších 5 let. mezitím se mnoho změnilo:
1. O společnou chatu a pozemek ztrácím zájem. protože si v těsném sousedství staví bývalý manžel s nynější manželkou penzion.
2. Mou polovinu pozemku cca 750 m2 jsem chtěla prodat přes RK a právě dnes mi telefonoval makléř, že jde od toho pryč, protože hovořil z bývalým manželem o jeho předkupním právu, nebo případném geologickém rozdělení pozemku, kdy mu manžel řekl, že nedovolí abych svou polovinu komukoliv prodala, on že je ochotný můj podíl odkoupit asi za 4,80 Kč za metr. Pokud bych chtěla pozemek prodat komukoliv jinému, tak že předem ujišťuje, že tomu kdo pozemek koupí bude dělat peklo.
3. Přes předmětný pozemek si vybudovali příjezdovou cestu ke stavbě penzionu proti mým námitkám, třebaže ve stavebním povolení mají mít přístup z opačné strany.
4. Dalším společným majetkem, kdy je na katastru zapsán pouze bývalý manžel, je budova získaná během manželství v malé privatizaci. V této budově jsme měli velkoobchod s potravinama, první poschodí jsme darovali synovi, který ho zadaptoval na restauraci s boulingem a v dalším poschodí jsme měli byt. Velkoobchod jsem vedla já, bývalý manžel spolupracoval. Od rozvodu slouží tyto prostory výhradně jeho nové rodině. Syna z restaurace vyštval, na zákazníka poštval i psa o kterém tvrdil, že je synův. Část této budovy se již zhroutila pře třemi lety, kdy z přilehlé části odstranil trámy a potom střecha neunesla nápor sněhu. Hlavní budovu neudržuje, mně neumožňuje přístup. Z toho vyplývá, že ani o tuto chátrající budovu už nemám zájem.
4. Zájem mám především o to, aby mi bylo umožněno přijít k takovému množství finančních prostředků, abych mohla zaplatit závazky vůči státu, které mi vznikly z podnikání a váznou na mně, jako na fyzické osobě. Nemohu se vyvázat z podnikání, protože nemám na úhradu daní a) z DPH za neodepsané investice, b) daň z příjmu z vytvořených 10% rezerv z investic, které jsem také nestačila odepsat.
Nic z toho nevidím a pokud by byl bývalý manžel rozumný, mohl by to odepisovat on, když to užívá, ale bohužel... . Domluva není možná.
5. Je to již 2 roky, kdy trval bývalý manžel na soudních znalcích. Soudní znalec přes účetnictví obkreslil mé daňové přiznání. Jiný znalec odhadl ceny budov, o pozemcích nepadla zmínka - budiž.
6. Co mám dělat, když si chci udělat pořádek dříve než umřu, což po dvojité mrtvici reálně hrozí. Nechtěla bych, aby mí synové zdědili po mně dluhy.
S omezeným pohybem a podprůměrným pohybem nedosáhnu na advokáta, protože si nedokáži přivydělat nějakou korunu k důchodu. Navíc za dobu mého podnikání jsem si vysloužila tzv. únavový syndrom, který jsme vyléčili jen částečně, ale nejsem už schopná rychlých a správných reakcí.
7. Tonoucí se stébla chytá a proto prosím, zda někdo na těchto stránkách mi poradí, třeba zatím jen s dílčím problémem nebo s nápadem, který já sama nejsem schopná vymyslet.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

1x

Dobrý večer, jistě nestojíte o projevy soustrasti nebo lítosti.Váš problém jsem přečetla 3x a napadá mne zatím jen, že tím sepsáním jste si věci srovnala a vyjasnila priority. Do teď jsem si myslela, že osud byl jen ke mně nemilosrdný, ale ve Vaší situace je skutečně těžko poradit.Zmínila jste že máte syny a z textu vyplývá, že dospělé.Nemohla byste to děsné břemeno aspoň z části přesunout na ně?Možná máte i snachy, které mají taky rodiče.Začněte hledat pomoc ve svém nejbližším okolí, protože pokud to neuděláte, můžete sama sobě nenapravitelně uškodit.Život přece není úplně ve všem špatný.Já Vám zatím mohu nabídnout jen nezávaznou korespondenci po e-mailu, možná postupně něco vyřešíme.Všechno se na veřejné fórum ani napsat nedá.Pokud máte zájem, zaregistrujte se a hoďte mi svou mail adresu do vnitřní pošty.Jsem zhruba ve stejném věku jako Vy a času i energie mám dost.Patronka

hodnocení

1x

Bude to asi znít nehezky, ale... synové mohou dědictví odmítnout..pokud jsou i nejsou jeho součástí dluhy...takže aspon nějaký klid.

raadek*
Už se mi dělá špatně z toho kolik je v naší sametové společnosti zla. Podnikání nerozumím, ale nemohla by jste na sebe vyhlásit bankrot? Třeba by to pomohlo zaplatit z vašeho právoplatného majetku všechny pohledávky a pozemek atd. by vydražili za tržní cenu. R.

buss
hodnocení

0x

Sehnat si kvalitního advokáta! Co čekáte od laiků (možna, snad, asi, třeba ..)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]