Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet daně vs ŽL

Od: amantgris* odpovědí: 12 změna:

Ahoj mám na Vás otázku se kterou potřebuji poradit. Dělám to první rok tak nevím . Prodávám na ŽL na Aukru nové zboží. Nakoupím v zahraničí, zde prodám. Od všeho mám doklady. Budou se mi klasicky počítat daně? Např. Prodám zboží v hodnotě 400 000,- (příjmy), nakoupím ho v hodnotě 200 000,- (výdaje) .(Nedaním paušálně a byla to hlavní činnost celých 12 měsíců)

Zisk je tedy 200 000,- - základ daně. 15% je 30 000,- a základní sleva na poplatníka je 24 840,- .

Daň by tedy měla být 5160,- Je to tak?

Vztahuje se to i na tento prodej? (jestli tam nejsou jiná pravidla) Mockrát děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vp676*
hodnocení

2x

No, v zásadě ten výpočet platí - příjmy snížené o výdaje, vynásobeno sazbou a odečet slevy. Pokud ale máte ještě nějaké jiné příjmy, je nutné je také zohlednit - nedá se popsat jednou větou. Pozor také na pojistné, musíte platit sociální a zdravotní pojištění.

hodnocení

0x

Nad 20tis příjmu se na aukru automaticky musí počítat s daňovým na krku..pokud je živnosták je to stejné jako jinde..

amantgris*
hodnocení

To vím, já tam prodávám jako podnikatel...Spíš mě zajímá jestli ten výpočet je správně

sebod*

Výpočet je správně. Ale jestli uvádíte skutečná čísla, tak je pro Vás lepší využít výdaje paušálem - 60%. Daň Vám potom výjde nulová.

amantgris*
hodnocení

Děkuji já radši schovávám účetnictví a pak teprve se rozhodnu co vyjde levněji :)

tttp
hodnocení

0x

Výpočet daně jako takový správně. Jestli neuplatňujete paušál, pak byste měl uplatnit náklady, tzn. např. dopravné, silniční daň, palivo, poštovné, clo, PC, software, energie, telekomunikační služby, atd. Ve vašem případě, bych uplatnil ten paušál - jednak to je jednodušší a současně by to pro vás mělo být i výhodnější.

sebod*

tttp. souhlas. Jen s tou silniční daní to je hloupost. Domnívám se, že se tazateli nevyplatí dávat auto do majetku firmy. Zbytečně vyhodí peníze za silniční daň.

tttp

Silniční daň se platí i v případě, že používám soukromé vozidlo pro služební účely - proti tomu si účtuju cesťák. jasně, povinnost to není. Výhodou je, že cesťák nepodléhá ani dani z příjmů, ani odvodům na zdravotní a sociální - jsou to už čisté penízky.

amantgris*
hodnocení

Když to vezmu vlastně plus mínus teoreticky, tak skutečnou dan začínám platit až od výdělku cca 150 000,- , chápu to dobře? Do té doby to "jistí"sleva na dani *hi* Jsem trochu trouba na tohle

sebod*

Tak nějak. Ale výši daně Ti může ovlivnit např. placené životní pojištění. Nebo děti. Tvoje :D

buss
hodnocení

0x

S tím paušálem je třeba si to dobře rozmyslet, poptat se nějaké dobré účetní nebo poradce. Aby se to vůči nákladům vůbec vyplatilo. V tomto případě asi náklady nebudu tak vysoké. To si musíte rozmyslet do konce ledna. Viz část první ZDP.

sebod*

buss. Nerozumím tomu, jak píšeš... aby se to vůči nákladům vyplatilo... Prosím, jak to myslíš?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]