Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám na Vás takovou prosbu.
Potřebovala bych někomu, kdo mi dluží nějaké peníze a není schopný je vrátit ani se nějak osobně domluvit, zaslat doporučený dopis, ale bohužel nevím, jak by takový dopis měl vypadat Poradí mi někdo, prosím?
zkuste se inspirovat třeba tímhle:
Kontrolou naší účetní evidence jsme zjistili, že jste dosud neuhradili naši pohledávku, kterou máme vůči Vám z titulu nezaplacené faktury č. ... za provedené ...
Žádáme Vás o zaplacení částky ... na účet ... ve lhůtě do sedmi dnů ode dne obdržení tohoto dopisu. V případě, že nejste schopni uhradit celou dlužnou částku, žádáme Vás ve stejné lhůtě o zaslání písemného uznání dluhu co do důvodu a výše a o současné zaslání návrhu splátek dlužné částky.
V případě, že nesouhlasíte s vyčíslením dlužné částky, zašlete písemně námitky ve lhůtě do sedmi dnů ode dne obdržení tohoto dopisu.
V případě, že nedojde k uhrazení dlužné částky, popřípadě k uznání závazku a dohodě o splátkách dluhu, popřípadě k zaslání písemných námitek, budeme nuceni vymáhat svou pohledávku soudní cestou. V tomto případě budeme po Vás požadovat nejen zaplacení dlužné částky s úrokem z prodlení, ale i náklady právního zastoupení a soudní poplatek.
Já bych to asi napsala takto. Předpokládám, že máte sepsanou alespoň krátkou smlouvu o půjčce. Pokud ne, pošlete nejen doporučenou upomínku, ale spíš do vlastních rukou. V záhlaví se odvolejte na smlouvu a nebo alespoň dohodu, kde popište půjčku - kdy byla poskytnuta, v jaké výši, komu a kdy byla určena splatnost. Uveďte, že uvedenou částku dle smlouvy (dohody) nesplatil a určete nový termín splatnosti s konkrétním datem - např. do 31/12 2010 buď na účet č. . . . . . . vedený u . . . . . a nebo v hotovosti na adrese. . . . . . Pokud do uvedeného termínu dlužnou částku neuhradí, tak že celou záležitost předáte právníkovi k soudnímu vymáhání celého dluhu včetně příslušenství.
Všechny dopisy jsou naprd. Jakmile uběhnou tři roky ode dne půjčky tak je dlužník za vodou.
doplněno 19.12.10 13:19:A možná je za vodou již teď, pokud nějak neprokážete, že jste mu něco půjčil.
Já se domnívám, že písemná upomínka není naprd. Nevíme sice podrobnosti půjčky, ale upomínka nezabere moc času a může se hodit při dalším vymáhání. Navíc si myslím, jestli není promlčená od termínu splatnosti - viz: poradnaveritele.cz/... - možná se tam dozvíte i další rady jak postupovat dále.
Promlčecí lhůta je ve Vašem případě tři roky a začíná běžet den následující po dni splatnosti půjčky, proto je důležité vědět, na kdy byla stanovena splatnost půjčky! V tuto chvíli od Vás mám málo informací nicméně pokud jste dosud nepodali žalobu k soudu a od splatnosti půjčky uběhly víc jak tři roky máte dvě možnosti: 1) nechat dlužníka podepsat uznání dluhu, kde bude napsáno, že uznává promlčený dluh co do důvodu a výše anebo 2) podáte žalobu u soudu. U bodu 2 je však riziko, že pokud dlužník uplatní námitku promlčení spor prohrajete.
Pokud jste již v minulosti celou záležitost žalovali a máte pravomocný rozsudek, doporučuji podat návrh na exekuci.
doplněno 20.12.10 08:54:
Díky jirbar za upřesnění. Je škoda, že tazatelé položí otázku bez potřebných informací a potom to z nich musíme tahat jak z "chlupaté deky". :D Ale pro vyčerpávající odpověď to je nutnost a určitě ne naše zbytečná zvědavost.
Citace naprosto správná, ale z dotazu nepřímo vyplývá, že tazatelka nemá v ruce žádný papír. Možná těžko bude dokazovat, že půjčka (pokud se jedná o půjčku) vůbec vznikla a navíc prokazovat dohodnutou dobu splatnosti. A pokud doba splatnosti nebyla dohodnuta, tak se má za to, že to je již druhý den po poskytnutí půjčky.
doplněno 20.12.10 08:32:A písemně může uznat jakýkoliv dluh. Nemusí být již promlčený. Pak promlčecí doba se mšní na 10 let.
Doporučený dopis je na draka. Pošlete dopis "s dodejkou", což je lístek nalepený na obálce a ten kdo dopis přebírá se tam podepíše a lísteček Vám pošta pošle zpět. Formulář Dodejky a jak s tím Vám poradí na každé poště.
Doporučený dopis slouží jen jak "lepší doručení", není z něj vidět zd aa kdy byl doručen. To by se musel dopis reklamovat na poště.
Ale nyní před vánocemi bych na poštu moc nelezl. Spoust alidí chc eo něco levnější zboží z internetových obchodů, ale mnohem víc času ztratí čekáním na poště.
Také nějaké firmy posílají v urgencemi messengera. Je to více nátlakové. jen to stojí pár set korun.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.