Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se senilní psychicky narušenou sousedkou

Od: digggi23* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den vám všem,

mám problém, no ani né problém, ale prostě "peklo" *ee* se sousedkou...

Zhruba před čtyřmi lety jsem se nastěhovala s novorozenou dcerou do panelového domu a vše bylo v pořádku. Asi po roce u mých dveří zazvonila sousedka, která bydlí pode mnou, že má problém s hluky, které jdou údajně ode mě. Paní jsem pozvala k sobě do bytu, aby se přesvědčila, že opravdu nic hlučného nedělám a nemám! Paní opustila můj byt s tím, že hluk je od někoho jiného. Za půl roku u mě opět zvonila, proč v jednom kuse peru, že jdou ode mě zvuky v tříhodinových intervalech - na to jsem reagovala lhostejně, že mě její absurdní stížnosti nezajímají. Ona začala s výhružkami, a že to takhle nenechá, aby si každý dělal co chce. Podala stížnost na Sdružení vlastníků bytů, také na živnostenský úřad, že provádím neoprávněnou výrobu a mám v bytě obráběcí a frézovací stroje, veřejnou prádelnu a privát (v 11. patře *bzum* ) - provedli kontrolu, ale žádné její stížnosti se nepotvrdily, pak podala stížnost na stavební úřad, že provádím nepovolenou stavbu v bytě - opět se nezjistilo nic takového.

Asi se jí nelíbilo, že neuspěla a každý den od 20:00 h zhruba do 01:00 h začala pouštět hlasitě rádio a Tv. Když jsem jí prosila, aby si to stlumila, bohužel mi sdělila, že když já si v bytě můžu dělat co chci tak ona taky. Na Štědrý den nám dokonce kopala do dveří! Tak jsem se byla informovat na MěÚ a tam jsem dostala pokyny, že mám volat městskou policii. Tu jsem volala asi 3x, kdy policie paní 1x napomenula a pak už jim vůbec neotevřela. Oni s tím samozřejmě víc nedělali (taky proč by se měli namáhat "pomáhat a chránit" :D).

Tuto situaci jsem se snažila vyřešit i s jejím synem, kterého jsem opět pozvala k sobě do bytu, že nic takového nedělám. On na to, že v bytě nic nezvyklého nemám, ale že jeho matka by si nevymýšlela a víc ho nezajímalo, po čase jsem ho opět telefonicky kontaktovala, že budu nucena podat stížnost na MěÚ a on mi řekl, že můžu že jeho matka je natolik psychicky vystresovaná, že se chce zabít. Měla jsem strach, aby nepodpálila byt nebo nepustila plyn apod.,ale to ho opět nezajímalo! On nevyletí do povětří *fn*.

Tak jsem na ní podala stížnost na MěÚ, kde už jsem měla v tu dobu 3 svědky, kterým její noční rušení také doslova už lezlo na nervy. Sousedka tam měla jednu paní (také společnou sousedku), se kterou se spřáhla proti mě (do té doby jsme vycházeli úplně bez problémů). Za pár dní mi přišel dopis z MěÚ, s tím že pokud chci danou situaci řešit, tak mám dát celou záležitost k soudu!

Od té doby se situace vyhrotila tak, že s dcerou jezdím přespávat k rodičům a paní vesele pouští Tv, rádio a navíc mlátí koštětem do stoupaček, zdí a topení navíc mě pomlouvá po celém baráku, že jsem feťačka a vařím doma drogy a k ní jdou ode mě toxíny, kterými jí chci otrávit.

Lidem z domu její chování také vadí,ale nevíme co s tím? Dále se chci zeptat, jestli je pravda, že důchodci nemusí platit soudní řízení? A co by se dělo kdybych soud vyhrála a chtěla bych od ní náhradu za advokáta, jako důchodce nic platit nemusí?

"Jen mi prosím neraďte: "ODSTĚHUJTE SE"! To už sem slyšela tolikrát a dokonce i od paní z MěÚ. Ale v bytě bych ještě nějaký ten rok bydlela z finančních důvodů.

Budu vám vděčná za vaše rady, nevím co dělat...?

doplněno 17.12.10 19:14:

Prosím především o právní pomoc!

doplněno 23.12.10 15:18:

Děkuju vám všem za rady, nabrala jsem konečně po roce opět energii a zkusím s tím něco udělat. Domluvila jsem se se sousedy, že zajdeme podat na policii trestní oznámení - protože ta magorka co nevidět opravdu asi pustí plyn nebo to tam zapálí a já opravdu nechci, aby se dceři něco stalo a ve svých pětadvaceti umřít nepotřebuju.*stop* Kort teď o svátcích když jsou takový lidé sami...!

Opravdu jste mi moc pomohli! Jejího lékaře nemám možnost zjistit - jinak už bych to dávno udělala, ale pokud jí to projde i u policie po tom oznámení, tak půjde baba k soudu!

Ještě jednou děkuju a přeju šťastný a veselý Vánoce!

PS: ...ještě jsem chtěla dodat klidný Vánoce *andel*

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Sere mě jen sem to přečet *bum* je přece nějaký zákon o rušení nočního klidu 22 - 6 hod , volat státní policii ne městskou to jsou oháňky , podat stížnost na postup MěÚ krajskému úřadu . Nebo znám dva rusáky a ... *bezim*

doplněno 17.12.10 19:37:

Ten syn je taky naši nejsou doma že *vezen* kolik je těm případům let?

digggi23*
hodnocení

...*haha* jj zákony jsou, ale k ničemu...nikoho asi nezajímaj!

Ale ty dva rusáci by se hodili, jen se mi nechce bydlet v chládku, to to radši nějak vydržim s práškama na spaní se spát "zatím" ještě dá.

digggi23*
hodnocení

Babizně může bejt kolem 80. A její syn je architekt a je mu asi 50 - je vidět, že je to vzdělanej člověk :D, až mooc!

buss
hodnocení

2x

1. mít v ruce něco, co dokazuje její jednání, nelze jít k soudu s prázdnýma rukama, v petitu se uvádí důkazy (dobré je mít lékařskou zprávu, aby bylo několik oznámení na policii, řešena na obci, že jste byla vyšetřována pro vaření drog, všechna její podání ..)
2. návrh k soudu může podat kdokoliv, fyzická i právnická osoba
3. podat soudu návrh na omezení/zbavení způsobilosti k právním úkonům, lépe za právníkem
4. který b.b vám řekl, že důchodce nic neplatí? No ale když by byla zbavena způsobilosti ... dostane opatrovníka (nechcete to vzít?)
Chcete to podstoupit?

pt®
hodnocení

1x

digggi23, jednou byl v TV dokument /nevím, zda "černé ovce" nebo "na vlastní oči" nebo něco jiného/, který byl skoro nachlup, jako Váš. Jen s tím rozdílem, že to byl dvojdomek. Taky napadání, ale staršími manžely, že se u sousedů v noci pracuje na hlučných strojích. Při kontrole nebylo za zdí nic, než pěkný obývací pokoj, žádné stroje. Začala jsem obšírně. Jenže je možné, že paní sousedka je na tom tak psychicky špatně, že opravdu v noci slyší hřmot, který neexistuje, jen v její hlavě a je přesvědčena, že to děláte doma Vy. Potřebuje lékařské vyšetření. Zeptejte se u lékaře, u policie,nebo právníka, co dělat s jejím zdravotním stavem. - stařenka

digggi23*
hodnocení

...paní je na tom psychicky opravdu zle, protože několikrát oslovila lidi z domu, ať jdou k ní do bytu a poslechnou si ten hluk,ale neslyšeli nic. Jen nevím jak zjistím jejího lékaře - sama mi to asi určitě neřekne.

Ale děkuju za odpověď.

ladinpraha*
hodnocení

1x

Z vlastní zkušenosti: otravovat majitele domu, chtít slevu na nájemném, tedy pokud to jde. Jinak volat policii třeba 3x za večer. Tímhle se zabývá městská, zpočátku to řeší domluvou, později pokutou a až je tam sousedka bude mít 3x do týdne a bude platit, tak si to rozmyslí. Jinak se dá nahlásit, že se v tom bytě děje něco divného, třeba rvačka a zavolat státní na 158. Když přitvrzuje sousedka, musíš přitvrdit i ty. Řekni jí třeba, že máš místo kukátka ve dveřích kameru, která všechno nahrává, pak se k tvým dveřím ani nepřiblíží. Nesmíš se nechat zastrašit a rázně a tvrdě na všechno reagovat.

digggi23*
hodnocení

No, byt je v mém vlastnictví, zůstávám jen kvůli nízkým poplatkům.

hodnocení

1x

Vy popisujete moji zkušenost. *hi*Bydlela pode mnou babka, která si neustále stěžovala, že peru a kradu v nemocnicích ložní prádlo. Vyprávěla to z okna každému, kdo šel okolo. Zastavovala policii, kopáčům, sousedům, psala lístečky a házela do schránek. Lidi mi to nosili a koukali se, jak se budu tvářit. Že peru na kšeft, ve dne v noci, ani že kolikrát nespím. Lidi mi nosí prádlo tajně v noci, a svítí baterkami, dávají mi znamení. Marné bylo vysvětlování, že neexistuje nikdo v této republice, kdo by neměl pračku, komu bych asi tak prala a kolik by musel ten člověk zaplatit, abych já na tom vydělala, kde bych to sušila, kolik vody a proudu bych musela spotřebovat. Pak jsem přišla i na to svícení baterkami v noci. Rybář sbíral žížaly. A logicky, proč bych v nemocnici kradla prádlo, které se musí vyvářet a škrobit a žehlit, když u každého ťamana koupím froté a krep a flanel.*hi* Všichni mi věřili, ale přece "na každém šprochu. . ." a kdo ví jak to všecko je. A taky že u mě hrčí stroje. A to jsem také vysvětlovala jako blázen. Zašla jsem s prosbou o pomoc na sociálku. Byli tam velice vstřícní a vysvětlili mi, jak vypadá stařecká demence a že o ní vědí.Přesvědčili babku, že když nemá rodinu, že jí bude lépe v domově. Měla jsem výčitky svědomí. Na poslední chvilku všecko odmítla. I pečovatelku. Jen obědy si čas od času nechala vozit. A začalo nové peklo.*cert* 15 let! Já po chemoterapii, blila jsem jak Amina, bylo mi zle a babka řvala z okna jako šílená! *andel*A víte jak to všecko dopadlo? Jednou přijeli s obědem a babka neotevřela. Hasiči vylomili dveře a ona už nebyla. Ve spánku.*modla* A teď to nejlepší! Do toho bytu se nastěhovala cikánská rodina se 6. slovy šesti malými dětmi. 3 z nich jsou postižené! *plac*Ale dá se to, když mi hraje rádio nebo něco. Takže, pevné nervy, nikdy nebylo tak zle, aby nemohlo být ještě hůř! Je to jen o vnitřním nastavení sama sebe. Nedovolit, aby vám někdo takhle změnil život. Zakázat si na to myslet, řešit to! Žít si svůj život a sousedku z něho vytěsnit. To je jediná možnost!*slunce*

doplněno 18.12.10 10:11:

A to jsem nenapsala o tom, že jsem jí ukradla z ledničky maso a peníze, které měla pod talířemi. A to jsem nikdy v jejím bytě nebyla! A že jí kradu vodu a vůbec ukradu všecko, co není přibité a přilepené. Děs! Ještě teď, po roce a půl, když to píšu, se mi špatně dýchá.*plac*

Tak to je pech zas mám nerva *bum*po ránu jen po přečtení jak u původní otázky , obdivuju vás že to snášíte tak dlouho já bych už dávno seděl *vezen*,protože bych udělal nějakou nepředloženost *frajer*

pt®

babkazov, je nemilé, co jste si prožila se sousedkou. Myslím, že je chyba, že se u ná takové situace s psychicky postiženými lidmi neřeší a vše se nechá dojít do krajnosti, až se stane nějaká nepřiměřenost. Mylím, že je to utrpení i pro takto nemocného člověka, je to dvousečná zbraň. To je můj názor. - stařenka

knopka*
hodnocení

0x

A co ji pohrozit že si zajdete k vědmě a na bábu pošlete duchy aby ji v noci strašili a ještě bych před ní zamávala křížem a pronesla nějaké zaklínadlo *smich**smich**smich*,ráno bych ji před dveřma zapálila svíčku,třeba se lekne a nebude prudit :D.

K těm zaklínadlům parkrát pocvakat jistič nahoru a dolů a možná bude..hlavně aby bába nic neviděla..

A vzhledem k jejímu stavu ji obvonit z fetování bůh ví čeho...ale asi něčeho silného když slyší frézy, prádelny, etc...

pt®

Konopko, to by zřejmě nepomohlo. Ta žena je nemocná, ona ty zvuky slyší, a je o tom přesvědčena, ta patří do rukou lékařů.Přece k sobě zve sousedy, kteří nic neslyší, jen ona. Digggy, to se musí vyřešit, zkuste zavolat na linku důvěry, nebo psychiatrovi o radu, jak postupovat. - stařenka

pepyk93*

Naprosto souhlasím. *palec*

Sousedka nejspíše trpí nějakou formou schizofrenie.Tady pomůže jedině odborník.To je minimálně na prášky.

doplněno 17.12.10 20:37:

Nedávno vysílali v televizi reportáž o tom,že mladík trpící paranoidní schizofrenií (kolem 20 let) zabil svou matku a málem i svého otce (kterého zachránilo to,že syna překvapila otcova návštěva) z toho důvodu,že si myslel,že se rodičů zmocnili mimozemštané a vtělili se do nich a rodiče unesli.

Mladík odešel tuším bez trestu.Vůbec si neuvědomuje,co udělal.

S takovými lidmi je to bohužel těžké.

digggi23*
hodnocení

To opravdu je, protože byla dokonce i na ORL a nechala si vyšetřit sluch a má lékařské vyšetření, že slyší dobře. Ještě mě napadlo zajít na MěÚ - jestli je nějaký odbor sociální péče o seniory a řešit to tam, ale už jsem z toho tak vytočená a vyklepaná, že se mě zeptaj, jestli má příbuzné a řešit to nebudou...

ladinpraha*

Svíčku, lebku, mrtvou krysu, s bábou to šlehne a bude klid.

To Diggi: Ale vážně, je tam nějaký správce domu, tak ať něco dělá. MěÚ s tím nic neudělá, ten si vás maximálně pozve obě a udělá bububu. Otravuj policii, nebo babě nakukej nějaké nesmysly, třeba že tě taky ruší ufouni nebo něco takového. To už musíš sama vědět nejlíp, co jí namluvit, aby se toho chytila, Nasměruj ji na někoho jiného, pak vás na ni bude víc.

jita*
hodnocení

0x

Když jsem měla malé děti a bydlela v garsonce a pod náma stará paní bylo to peklo.Taky si na mě chodila stěžovat na výbor že klepu řízky a přitom je neklepu protože přece nemůžu každý týden vařit řízky,pak že děti dupou/znáte to,malé děti našlapují na paty když se učí chodit/že v noci splachuju záchod a není možný abych chodila na záchod několikrát za noc a ona nemůže spát,pak že schválně nosím klapavý boty a když jdu po schodech tak to dupe,pak že nechávám brečet v noci miminko dlouho a ona nemůže spát.Bylo to peklo.Nakonec to dopadlo tak že na výboře jí řekli že dítěti pusu nezacpu a že venku je teplo tak at si odpočine v parku.Ale už nemohla a z bytu odešla,naštěstí jsem měla kam.Dnes už vím že je těžké bydlet mladá generace se starou generací protože mládí žije a stáří chce svůj klid.Těžké radit.Je mi líto Vás a tý pani taky.Pokud je nemocná tak o svém chování neví nebo si ho ani neuvědomuje.Lepší to už na sto procent nebude,snad jen vydržet paní je stará...

18.12.10 14:13

Už nemůžu *bum**uf*

polinek*
hodnocení

0x

zdravím,já mám tady také paní (skočila z 5patra) a má 67let,,není nějak stará.Má halucinace ,že ji někdo do bytu pouští jedy přes balkon,přes topení,,má deštník před topením aby to údajně tal nešlo na ni.Byla ix krát na psychině ,,,má bludy a nikdo jí to nevymluví.Pročetla jsem pc a ona přitom jezdí autem ,ale nikoho takhle nenapadá. Ta vaše paní by potřebovala lékaře,,,asi bych zašla k lékaři a vše tam se snažila vyřešit.

Také se mi stalo,že jsem se starala o paní a ona začala takhle pomalu jednat..Já ji vařila ,zašívala,no vše nakonec mne nazvala že jsem ji okradla,,hrůza. Jak jsem přestala tedy k ní chodit,tak na mne zavolala policii,že jsem jí před 14 dny měla přinést snídani.A ukradla kabát.Já z ní byla úplně hotová,,tenkrát jsem nevěděla že je to nemoc u ní,,jen osočení.Zbavili ji svépravnosti a pak jak začala z okna vyhazovat odpatky ji vystěhovali a je v nějakém domově,,

Proto píši přes doktora,kterého má a udat co vyvádí a on si ji pozve.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]