Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vyhnout nátlakům ze strany dětí

Od: motyzden odpovědí: 10 změna:

Poměrně často jezdím autobusem do vzdálenějšího města k lékaři a cestou si vždy vyslechnu od spolucestujících nějaká jejich trápení.V poslední době mě však stále více zásobují svými stesky na své děti a vnoučata hlavně v otázce dárků.Děti prý na jejich narozeniny, nebo svátek darují dárek té nižší hodnoty tak max do 200 set kč za celou rodinu a sami pak očekávají pro každého z rodiny dary rovnající se od 3 nul výše.Nátlakové akce prý začínají nejvíce před vánočními svátky ve formě telefonátů ,kde se mimo jiné rozhovoří o tom co by Janička, Pepíček, Honzíček potřebovali a jak moc by to potřebovali a oni ,že jim to asi koupit nebudou moci,nebo jednoznačně řeknou,že nekoupí.Dědeček ,nebo babička psychicky nevydrží a na údajně vysněný dárek dá peníze a takto je to stále dokola.Myslíte si ,že je těmto lidem ještě možné poradit?-zdenek-

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

4x

poradit? Ano dávám tuhle radu rodičům, co se mě ptají jak odnaučit děti lhát. Nejde je to odnaučit, ale lze jim umožnit "nenaučit je to". Takže začnete přibližně od 1 roku a máte na to přibližně 5 let. Pak to ještě 5 let posilujete a dítě máte teoreticky naučené, že vám nemá lhát. Proces "učení" je složity dlouhý, musí být velmi precizní.

Co tedy poradit seniorům v otázce nenechat se "odírat" o peníze. Pokud to své děti nenaučili od útlého věku, tak už NIC MOC.

Protože o auto, které jsem 10 let nemazal a kompletně zrezivělo, už nikdy nenaučím jak být "nerezavé".

To co popisujete v otazce je v sociologii popisováno, jako týrání seniorů. Vytahují z babiček a dědečků peníze, hrajou hry, že mají malo a že vnučka skoro bez peněz od dědy nepřežije. Když to nejde podobrém, nastupuje vydírání, typu, vnučku k vám nepustíme, nemáme na autobus a podobné praktiky.

BOHUZEL na tohle není rada. Jediné co mohu říst, je že obrnit se, nedávat peníze, které potřebujete na vlastní živobytí nebo na hezké svátky. Mladí vís budou stále obírat o vaše korunky a nic s tím nenaděláte. Buď řeknete že nedáte, a oni se s tím smíří, nebo vás budou vydírat dál

Radit někomu cizímu tohle je ještě méně učinné.

lidka*
hodnocení

3x

Mám už i pravnoučátka, takže se mohu vyjádřit k tomuto problému. Jasná je jedna věc - jak jsme si děcka vychovali, takové většinou jsou - pokud se nedostali do vlivu partnera s výrazně odišnou výchovou. Skutečně mohu říct, že jsem nezažila takovýto nátlak. *ee*A moje rozhodnutí, co komu "nadělím" - je pouze moje rozhodnutí. *tuc* Myslím, že jsem poměrně štědrá babička a snažím se děcka podporovat teď, dokud studují nebo jsou na mateřské apod. Stejné to bylo s dcerou, která měla brzy po sobě tři děcka. Tenkrát jsem jim podle svých možností také pomáhala. *placni* Dneska se mi to zase vrací od nich formou pomoci - když potřebuji větší nákupy, odvézt k doktoru a pod. Pokud to funguje v rodině jinak a navíc se používá nátlaku, měli by se prarodiče zamyslet nad tím, kde uděli chybu, že to došlo takto daleko. Je to určité pokrytectví a je třeba jednat přímo a naučit se říkat NE. *stop* Ale určitě bych nepřenesla přes srdce, pokud by moje dcera nebo vnouče ne vlastní vinou mělo finanční problémy zafinancovat základní potřeby a já měla korunky nasyslené. V tom případě se určitě s ním podělím bez dlouhého rozmýšlení. *mala*

doplněno 14.12.10 13:38:

Mařenko, to jsem ještě zapomněla napsat a tys to doplnila za mne. Přepočítávat dárky na korunky je neskutečné. Dospělá vnoučata dostávají stejnou sumu korunek - vždycky se snažím to nějak vánočně zabalit. A pro mne je největším celoročním dárkem to, že je mám minimálně jedenkrát týdně na návštěvě. A je mi jasné, že je lákají babiččiny sobotní dobroty a to, že je obletuji! :D Dodnes vzpomínají na to, že když byli menší, tak jsem jim přinášela snídani do postele k dopoledním pohádkám. :)

marenka*

Lidko, Vy jste jak ta moje babí. "Nedáš si ještě něco?" A už nosí. Sladké, slané, cokoliv. A vaří. Tu nejlepší polívku na světě, dokonce i rohlík se salámem a máslem má úplně jinou chuť. A je úplně fuk, že mi je skoro 40. Nejvíc miluju, když jí můžu chytit kolem ramen a přitisknout, zatímco ona si mě taky přitulí. *ua* To nenahradí žádný peníz. Nikdy. V kabelce dodnes nosí ušmudlanou panenku, malinkatou s okousanými prsty, kterou jsem jí prý dala, když mi byli 2 roky. *srdce*

hodnocení

2x

Já si myslím, že to tak vůbec není. Že staří lidé (včetně mě), mají pocit, že svým dětem něco dluží, že by jim měli pomoci. A každou zmínku o hezké věci berou jako pokyn k nákupu a k obdarování. A každou zmínku o vysoké ceně berou jako neschopnost vyžít z platu.:D Mladší mě vyléčila. Posadila mě a řekla: Jaký máš důchod? No, vidíš, já mám tolik, muž má tolik, přídavky jsou tolik, přivyděláme si tolik. O čem to tady povídáš?! Proč bys nám něco měla dávat? Nechápu! Dětem pro radost, blbost, maličkost, překvapení! Vzpomínáš si, jak jsi jednou na narozkách svázala špagátek a s vnučkou jsi přebírala "vodu". A všecky dárky byly zapomenuty. Tak, právě něco takového! *jasne* A starší jednou povídala, jak je všecko drahé. A najednou se zarazila a povídala: To, že tady nadávám na drahotu, není proto, že nemám na chleba. Mám na něho, mám i na máslo a šunku na ten chleba. Jen mě sejří, jak to s cenami přehánějí. Ne proto, že čekám, že od tebe něco dostanu! Přestaň se tak tvářit! *jasne* Takže po těchto lekcích okukuji v hračkárně zajímavé drobnosti, které přes ty obrovské stavebnice a hračky dálkově ovládané a bombastické, vůbec nejsou vidět.*vtip*A nemyslím si, že by mě kdokoli z rodiny měl méně rád.

marenka*

Babkazov, minulý rok jsem si jen tak, z nostalgie musela koupit v hračkárně takovou tu železnou slepičku na klíček, jak po natáhnutí capká a zobe. *smich* To je prostě paráda.

A víte, že jsem ji už hledala a prodavačky se mi smály?:D

marenka*
hodnocení

2x
Vidíte to, přečetla jsem si dotaz ještě jednou a zarazila mě tahle věta...
Děti prý na jejich narozeniny, nebo svátek darují dárek té nižší hodnoty tak max do 200 set kč
Tohodle přepočítávání na peníze bych se tedy nechtěla nikdy dožít. "Já koupil za 500, ty jenom za 100." Až mě z toho mrazí.

lidus*
hodnocení

1x

Rada je velice snadná. Vánoce nejsou svátky darů a dárků ale jsou od toho aby se lidi sešli, zastavili se a v klidu svátků byli spolu. V naší rodině máme zvyk, že dárky a to opravdu jen maličkost dostávají pouze děti nevýdělečné a věřte mi, že od nikoho nečekají kolo nebo mobil. Rodiče nám "starým" nedávají nic a my jim obyčejně dárek co potřebují (manželovi rodiče- děda letos sekyrku, babička chce nové hrábě a modrou indulonu, moje mamka potřebuje nový fén). Dárky dostanou všichni ale např. kluci baterku ledku za 45kč, holky zase propisky rovněž 48 kč, každá rodina fotoalbum 175 kč, (6x), nejmladší do 1roku tak ta dostane klavírek, knížku, polštářek a odrážedlo. Všechny děti vždy dávají babičkám novou fotku do alba. Hlavně 25.12 jedeme ja vždy k mamince-všichni-mladí i s tím s kym chodí , schází se nás 18-20 podle toho zda si kluci dovedou holky, zajímavé je že holky kluky vodí vždycky. Už se těším, scházíme se v 10h aby jsme mamce pomohli s obědem, chlapi rozdělají dva velké stoly a pak jíme,pijeme, písně pějeme- nejen koledy. Závěr- jaké si to uděláš, takové to máš. Naše děti byly odjakživa poučeny, že babička a děda nekradou a Vánoce jsou svátky pohody.

marenka*
hodnocení

0x

Poradit.. *nevi* Napíšu příklad ze svého života. Dokud žil děda, tak je jasné, že se i babička měla lépe. Dostávali jsme dárky. Kolikrát i podle přání, ale záleží i na těch dětech, to je pravda. Mě osobně by hanba fackovala, kdybych si babičce řekla o drahý dárek. *sok* Ještě tak 2-3 roky zpět, když se optala, tak jsem zasněně zatoužila po nové chňapce, nebo sběračce do kuchyně. *frajer* Byl to záměr, věděla jsem, že to není drahé a babičce udělá radost, až mi půjde chňapku vybírat. ;) S krizí a všeobecným zdražováním všeho, je už naše babička chudá a tak kupuje dárečky jen tomu nejmladšímu z celé naší velké rodiny, pravnučce. Je zajímavé podívat se, jak na to zareagovali ostatní. Já kupuji dárky od srdce, pro potěšení, protože vím, že kdybych jí jako dříve koupila léky na klouby za 1600,-, tak by jí chuderce bylo trapně a líto, že ona mi nemůže dát nic. To samé dělá její dcera, má sestra a macecha. Ale třeba brácha od té doby babičce ani nepopřeje. Je to smutné, ale co se dá dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]