Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše výživného

Od: marti* odpovědí: 12 změna:

Chtěla bych se zeptat, přítel hradí výživné ve výši 6 200 ,- kč vždy k 20 dni v měsíci, v říjnu poslal k 20 částku 1000,- kč, dále k 30.10 poslal 2000,- a 8.11 poslal zbytek. Bývalá manželka podala k soudu návrh na exekuci platu a on musí teď uhradit soudu poplatek 5100,- Kč. Je vůbec možné se na toto odvolat.K výši svého platu, který činní 17. tis.měsíčně má dost vysoké výživné, na dvě děti ve věku 16 a 10 let a jeho býv. manželka má měs. příjem 12 - 15 tis měs.,je nějaká šance podat žádost o snížení? děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

1x

no víš, ono to není tak jednoduché. Když má platit k 20. tak s tím asi máma počítá - a počítá že jí přijde 6tis a třeba měla problém s tím vyjít, obzvlášť ted před vánocemi...

A že váš přítel bude platit u soudu 5tis? no to je ale jenom jeho chyba. On nezaplatil včas a za chyby se platí.

¨Nevím jaké mají oni dva vztahy, jak se dokážou či nedokážou domluvit - ale je to jenom na nich...

Výše výživného mi nepřijde až tak vysoká, když se zamyslíte nad tím, kolik dnes všechno stojí... Oblečení pro puberťáky (-čky), boty, kroužky, výlety,lyžák, školy v přírodě, tábory, kredity... a v neposlední řadě i jídlo...

Pokud dáte k soudu žádost o snížení výživného - musí manžel doložit své příjmy za poslední rok, všechny výdaje, vše co koupil dětem nad rámec výživného (nic?), všehcno na co jim přispěl navíc (na nic?) a bude dokládat i Váš příjem... to se taky počítá. Stejně jako se počítá příjem matky a příp. jejího manžela/přítele.

Malou naději máte, ale spíš malou... navíc to bude chvíli trvat, pak se matka odvolá, protože jenom blázen by souhlasil a půjde to o soud výš a výš... a celou dobu budete platit původní výživné - s tím musíte počítat.

buss
hodnocení

0x

Šance? Má, měl právo se k rozsudku vyjádřit. Rozhodne soud na základě důkazů. Žádat může cokoliv, vyhověno nemusí být. Je to i tak divné, tady je nějaký předepsaný postup dle OSŘ. Zřejmě nevíte vše.

roboot*
hodnocení

0x

6200 na 17 je celkem dost...Pochybuju, že manželka bývalá do nich nacpe měsíčně 6200, ale to je věc druhá...Ale že by soud za měsíc od neplacení stihl vynést exekuci? Opravdu to je tak jak říkáte?

marti*

Právě, že stihl, nakonec sice exekuci stáhli, ale poplatek soudu 5100,- se musí uhradit. Nevím, možná je to taková rychlost, protože právnička býv.manželky je bývalá soudkyně onoho soudu.Jsem taky rozvedená, ale takovéhle schválnosti býv.manželovi nedělám.

karina*

marti, výše výživného se mě osobně , vzhledem k tomu, co uvádějí jiné matky, zdá docela vysoká, už s ohledem na to, že otec nemá nijak závratný příjem. Pokud by otec prokázal i další mimořádné výdaje sve prospěch dětí, ev.pokud již máte vy dva společné dítě, tak by možná snížení výživného mohl dosáhnout. Co se týká soudních poplatků , tady by bylo dobré si zjistit, zda v tom nejsou náklady na exekuční řízení, které jak píšete nakonec stáhli. Kdo? Matka nebo soud? Proč by je ale měl pak platit otec dítěte. Zavádět exukuci po jedné zpožděné platbě výživného je poněkud podivné. Možná by si měl otec dětí také opatřit advokáta. Pravda ovšem je, že výživné MUSÍ být v určený den v CELÉ VÝŠI placeno k rukám matky, tzn. 20. v měsíci musí mít matka peníze doma na stole , na účtu nebo na poště.Karina

roboot*

Ale prd, jakmile dá chlap 500 měsíčně tak má "chudinka" snahu platit. Nezlobte se ale Vaší exekuci po měsíci neplacení fakt neveřím...

doplněno 15.12.10 01:10:

P.S. odkdy se exekuční náklady platí soudu? Snad exekutotovi ne?

pokud vím, tak "snaha platit" je důležitá v případě, že věc jde přes policii. pokud ovšem matka rovnou k soudu podala návrh na exekuci, tak si na snahu platit nikdo nehraje, tam se zkoumá, jestli dotyčný opravdu dluží.

roboot*

V tom máte pravdu zapomněla jsem to tam dodat...Zbytek je ale blbost...Soudu se nikdy neplatí exekuční náklady :) Ale v určitých případech se platí procento z požadované částky...

marti*
hodnocení

mě se tomuhle právě taky nechce věřit, kdybych to neviděla a neprožívala proto jsem to psala, jak se tohle v tomto státě může stát..vždy platil výživné vždy řádně a včas, poprvé se spozdil a tohle se stalo... jsou to náklady soudu..

roboot*

Tak Vám asi kecá...

marti*
hodnocení

to je váš názor, mě ty papíry prošly rukama...naschledanou, ale děkuji za názor

roboot*

Poplatek soudu se ale platí dle výše požadované částky, paušál je tuším 600,- . Naše mamka se soudila o cca 100litrů se státem a poplatek byl 4500,- ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]