Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, jestli budu trestně stíhán, když jsem vezl kamaráda pro osobní auto, které si koupil a na zpáteční cestu nás zadržela Policie ČR, kamarád má zákaz řízení motorových vozidel.
Tam jsme jeli s jedním autem a na zpět s dvěmi. Auto jsem mu pomáhal u původního majitele ještě zprovoznit.
Zajímalo by mě, jestli můžu být obviněný z TČ napomáhání k trestnému činu maření úředního rozhodnutí? Popřípadně, jestli mi může být odebrán můj řidičský průkaz ( na druhé straně řidičského průkazu mám v poznámkách uvedeno- podm.upuštění- zkušební doba)?
To si děláš prdel? Oni ho chytli a tys jel ve druhém autě? I kdyby jsi jel jako spolujezdec... samozřejmě, že ti nic nehrozí
Nás kdysi chytli , já řidič na sedadle spolujezdce a můj bejvalý řidič bez ŘP
Já nic, on zákaz :D Pokuta hrozí když např, někomu půjčíš vozidlo bez platné STK, ale ne trestní stíhání
Pokud jste věděl,že kamarád má zákaz řízení a vy jste ho vezl a věděl,že zpět pojede jako řidič,tak to se lehce může stát.S odebráním vašeho řidičáku to dle mě ale nemá souvislost.
Kamarád se dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, protože má zákaz řízení.
Mě zřejmě hrozí trestný čin napomáhání k trestné činnosti maření výkonu úředního rozhodnutí.
Docela mám strach, že až to půjde k soudu, že mě obviní sám soud.
Ale já se ptám zajda888, když píše, že se to lehce může stát, takže přesněji - ocitovat příslušný § tr. zákoníku. Jinak je to o ničem. Má-te li být obviněn, musí vám to někdo sdělit, odůvodnit - § 161/1 TrŘ.
Projeďte si vyhledávačem TrZ, kolikrát je tam pojem nápomáhání. Na právní věc se ptejte právníka.
Vás zadržela policie nebo jen kamaráda? Pokud jste tvrdil, že jste to nevěděl tak na vás nic nemají.To je můj názor.
buss: Prolistovat trestní zákoník by si snad měl zadavatel otázky,já za něj příslušný paragraf hledat nebudu,na to nemám čas.Moje odpověď vyplynula z logiky věci.Dotaz ale nebyl formulován úplně přesně,tazatel nepíše,zda Policie zastavila i jeho nebo zda zastavil z kolegiality,protože byl zastaven jeho kamarád.I když nejsem právník,pro mě naprosto jasná věc.Ať si ale tazatel zajde za právníkem,v tom jsme zajedno.
Opakuji, co se může stát rádče?
Ptal se: "jestli budu trestně stíhán", " jestli můžu být obviněný z TČ napomáhání k trestnému činu maření úředního rozhodnutí?"
Odpověď zněla:"tak to se lehce může stát".
Takže, co se mu konkrétně lehce stane? Ještě by se mohl jít sám přihlásit, aby napomáhal vyšetřovateli a aby měl polehčující okolnost, ne? Nebo že ho dokonce navedl?
Zkoušel jsem si najet na trestní zákoník,abych mohl tazateli najít odpověď,když už tu jsem tak kamenován,ale dnes jsem bohužel na cestách a místní připojení k internetu je mizerné,takže opravdu nemohu ten zákoník projít.
Možná by se o to mohl ale pokusit "buss" namísto toho,aby se do mě navážel.
Já nemohu vědět,zda bude tazatel trestně stíhán,od toho je snad příslušný soudce.
Bohužel už tu nemohu chatovat,to připojení je opravdu mizerné.Hezký večer.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.