Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevyčerpaná dovolená při výpovědi!

Od: misharuby* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych poradit.

Mám podanou výpověď dohodou k 1.1.2011 (1 výpovědní měsíc) A zbývá mi ještě 10 dní dovolené, které mi zamestnavatel nechce umožnit si vybrat, s tím že mi ji proplatí. Ale někde jsem slyšela že může proplatit za 1 kalendářní měsíc jenom 5 dní. To znamená že by mi v lednové výplatě zaplatil 5 dní a v unoru(když už bych nebyla zaměstanec by mi zaplatil těch zbývajících 5 dní? Bojím se že se na mě ,,vykašle,, a nezaplatí mi ji. Můžu se proti tomu nějak bránit? Může si dovolit mi ji nezaplatit? Mám to potom jak dokázat že jsem tu dovolenou nevyčerpala a on mi ji nezaplatil? Schovávám si výplatní pásky a tam je napsáno kolik dovolené ještě zbývá, ale co když mi poslední výplatní pásku napíše už bez té dovolené? Jsem zmatená, šév využívá mé neznalosti. Děkuji moc za odpověd s pozdravm Rubešová.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

roboot*
hodnocení

0x

To slyším prvně, měl by Vám ji proplatit samozřejmě celou a najednou.

hodnocení

0x

"výpověď dohodou" je nesmysl, ale to je teď vedlejší.

nevyčerpanou dovolenou, na kterou máte nárok, vám je zaměstnavatel povinen proplatit v poslední mzdě, nemusí vám ji umožnit čerpat. pokud by neproplatil, můžete se svého práva domáhat přes soud. zaměstnavatel má povinnost vést mzdové listy zaměstnanců, ze kterých lze vyčíst, co a jak bylo do mzdy zahrnuto a taky by si měl schovávat doklady o zaplacení mzdy. takže ve výsledku ze mzdového listu se pozná, jestli vám dovolenou v řádné výši proplatil nebo umožnil čerpat a z dokladů o zaplacení, jestli vám spočítanou mzdu vyplatil celou.

roboot*

Proč je jako výpoved dohodou nesmysl? Vždyt je to úplně normální...

celp*

Roboot.Pracovní poměr může být rozvázán dohodou,výpovědí nebo okamžitým zrušením.A to je vždy něco jiného.

přesně tak. pokud se zaměstnanec a zaměstnavatel dohodne na nějakém konkrétním datu skončení pracovní poměru, tak se jedná o dohodu. pokud se na tomto datu nedohodnou, pak jeden z nich dá výpověď.

buss
hodnocení

0x

Zaměstnavatel by měl umožnit čerpání dovolené do konce kalendářního roku, může též určit.
Též ji lze převest na dalšího zaměstnavatele, viz ZP.
Není-li dovolená vyčerpaná, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Vše v ZP část devátá.
Důvod výpovědi je na zaměstnanci, na co přistoupí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]