Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás,
mám problém se s vým již sedmdesátiletým strýcem, který zřejmě celý život trpí jakousi psychickou poruchou na kterou bere každý den léky a která ho za jeho života odizolovala od reality, společnoti a takřka všeho co je pro normálního zdravého člověka běžné, což je můj názor.
Jeho porucha se vyznačuje třesem rukou, někdy celého těla, velkého strachu o sebe sama, takže se nedívá na televizi, která ho nezajímá z důvodu, že vyzařuje škodlivé záření. Rádio už neposlouchá, protože říká, že už ho nebaví. Hygiena a úklid v jeho domácnosti je pro něj zbytečností. V době kdy byl ještě "mlád" ho občas popadla touha utéct pryč ze země, to bylo ještě v době komunismu, kdy byl chycen na hranicích s Polskem, kdy na dotaz tehdejší policie proč chtěl opustit zemi řekl, že z politických důvodů. Následně byl zavřený v nějakém horším vězení a mučený několik měsíců odkud ho pak na základě dokumentů od doktora dostala jeho matka. Do nedávna, pokud by vysadil léky, tak by se mu zvýšil třas a popadala by ho velká úzkost. Před několika měsíci mu byla nalezena slabší cukrovka, na kterou mu přišli na psychytrickém lůžkovém oddělení kde pobyl asi měsíc. Na cukrovku mu stačí nějaké tablety a dieta, kde se urputně snaží nejíst cokoliv, kde by byl cukr a nebo přílišná mastnota.
Před zhruba 14 dny se však jeho chování ze dne na den dost rapidně změnilo, kdy volali sousedé mému otci, aby se na strýce došel podívat. Strýc začal být hlučný, vydával hlasité zkřeky, povídal si nahlas sám se sebou a zřejmě vytvářel nějaký rámus. Když jsem s ním pak po dni mluvil, viděl jsem, jak se jeho chování změnilo. Podotýkám, že léky bere s velkou přesností a stále si je hlídá a zapisuje do kalendáře jejich pravidelné braní. Najednou jsem na něm viděl velké změny, mluvil velice rychle, rychle rozhazoval a gestikuloval rukama, pobrukoval si mluvil sám pro sebe, jako by v něm bylo jakési nadšení, nadšení asi takové, jako když vidíte člověka s náhlou velkou radostí a nadšením. Kdykoliv ho nyní vidím, chová se pořád stejně.
Před nějakým časem jsem narazil na knihu od Dale Carnegie Jak získávat přátele a působit na lidi,kde je velice dobře popsáno několik příběhů, kde lidé se svým životem nespokojení, dlouhodobě trpící nedostatkem uznání a touhy být oceněný, důležitý, propadli v šílenství tak, že zešíleli a dle jejich doktorů byli tito lidé poté mnohem více spokojení v tomto šílenství, než kdy předtím.
Jelikož strýc nikdy neměl a stále nemá nějakou činnost, kterou by se zabavil, se kterou by se těšil, nemá žádné jiné přátele než nás dva s otcem a soudě podle jeho velkých nákupů několika kusů od jedné věci koupených prý do zásoby, kde mu jistě vietnamští prodejci dodávají pocit důležitosti jako velkému a věrnému zákazníkovi, kdy v době kdy byl v nemocnici na již zmiňovaném psych. oddělení s nadšením kupoval cigarety ostatním pacientům, kteří si je od něj chodili "půjčovat" i když on sám nekouří si myslím, že by potřeboval něco, co by ho v jeho přirozené touze naplňovalo. Jen nevím co by to mohlo být a s tím by jste mi mohli pomoci, protože pokud mu něco nabízím, někam se na něco podívat, sehnat mu něco čím by se zabavil, řekne, že ho to nebaví a je vyřízeno
Děkuju všem za Vaše podněty a reakce
Já bych nejdříve chtěla ocenit, že se snažíte o svého strýce postarat a hlavně mu pomoci mimo lékařské péče, která je pro něho nezbytná. Je dobře, že hledáte nějakou činnosti, která by ho zabavila. Určitě by to chtělo poradit se především s ošetřujícím psychiatrem, co by doporučil podle své praxe a znalostí on. Mařenka doporučuje pejska. To je dost veliká starost. Já bych spíš vsadila na kočičku - už dospělou a vychovanou. Jednak ona se sama postará a může třeba vašeho strýce zabavit a přivést na jiné myšlenky. Nejprve bych si asi nějakou kočičku zkusila v útulku "vypůjčit". Vím, že to sice není dobré, ale možná by vám vyšli vstříc. Je třeba zvážit, zda by na ni nereagoval agresivně. Třeba ho požádat, že potřebujete kočičku pohlídat. Ale to musíte sami zvážit, jestli to není riskantní pro oba. Potom by asi bylo vhodné požádat o zbavení svéprávnosti, aby jeho nákupy nezahltily byt a neudělal z něho skladiště. No a nakonec bych vsadila na hudbu, jistě měl nějakou oblíbenou. Že ho rozčiluje rádio, to se někdy ani nedivím. Zprávy nejsou zrovna příliš optimistické. Ale co takový přehrávač? Budou Vánoce, tak by to byl zároveň tip na dárek. No, není to jednoduché, když na osamělého člověka příjde taková nemoc. Tak ať se vaše pomoc nemine s dobrým výsledkem na zmírnění jeho nemoci.
S tou kočičkou máte pravdu. Já to brala z pohledu pejskaře, kočka mě ani nenapadla.
Pamatuji si z LDN, kde staří lidé velmi rádi vzpomínali na domácí mazlíky a když je příbuzní přivedli, tak to byla návštěva i se slzičkami. A blahodárný vliv zvířete je na člověka prokázán, např. canisterapie. A i s tou kočičkou, dobré... má být někde v klícce, nebo se jít podívat někam jinam? Já si myslím, že jí to neublíží.
Dobrý den, pozorně jsem přečetla popis projevů onemocnění Vašeho strýce a i když by se možná některé projevy daly laicky pojmenovat, pomůže jen rozhovor s jeho ošetřujícím lékařem - psychiatrem.Předpokládám, že Váš otec a strýc jsou bratři, tak by podání informací nemělo nic bránit. Pokud strýc není zbaven svéprávnosti, nemůžete proti jeho vůli nic dělat, jen se snažte ohlídat, aby sobě nebo někomu jinému neublížil.Možná nějaké odbornější informace najdete na psychologie-doktorka.cz/.... Rady amatérů Vám nejsou k ničemu, jen Vás mohou vést k mylným závěrům.Patronka
Dobrý den. Víte, poradit co s nemocným strýcem je velice těžké. On si žije celý život ve svém uzavřeném světě, okolní svět je pro něho nebezpečný. Možná je tak spokojený, i když to navenek nevypadá. Strýci je 70 let, tak starý člověk těžko si bude zvykat na něco nového. Znáte to přísloví, starý strom nepřesadíš. Je to míněno obrazně, ale je to pravdivé. Starší lidé, byť psychicky zdraví, se už velice těžko přizpůsobují novotám. A u vašeho strýce to asi tím tuplem nepůjde, je-li jeho psychický stav narušen. Možná byste se mohli poradit spíše v nějaké chráněné dílně, která je zaměřena na činnosti pro postižené lidi. Nebo bývávaly různé denní stacionáře, ale mám obavy, že s balíčkem vládních úspor jich bude spíše ubývat.
Váš strýc je zřejmě nemocný. Tudíž s ním za psychologem, ten vám řekne co dále (psychiatr ..).
Ano jsou lidi, co ztrácí zájem o cokoli, nic je nezajímá, uzavřeni do sebe. Prostě s nimi nehnete, pokud oni sami nechtějí.
Lidi jsou prostě různí! Aktivní, pohodlní, neschopní ... Jo, šílenci, idiotovi je fajn, on neví, že je šílenec.
Ony ty amerikánské poučky, je to krásné jak myslet, vydělávat, meditace. Něco na tom sice je, člověk je odpovědný sám za sebe, může dělat co chce v rámci zákona, vydělat si neomezeně (ať si každý říká co chce) pokud na to má v hlavě.
Ale ty meditace, to je vymývání mozku, člověk je pak otupělý, necitlivý k okolí, zašlápni soka a jdi dál.
Pokud jsou problémy nesmyslných nákupů, shromažďování věcí ... poraďte se s těmi co ho ošetřovali a jděte k soudu s návrhem nazahájení řízení o zbavení/omezení způsobilosti k právním úkonům.
Trochu mi ten váš popis strýcova stavu připomíná schizofrenii. U těchto lidí dochází ke změnám v několika oblastech mezi nimiž je např. změna osobnosti člověka, kdy o sebe přestává dbát, nemusí dodržovt ani ihygienu, v oblasti emocí se mohou střídat různé nálady, převládat může i dlouhodobý smutek, člověk si stanoví svá vlastní pravidla, může se izolovat, může dojít k tomu, že nerozlišuje mezi realitou a fantazii, může se projevit agresivně, může docházek k nesrozumitelným projevům řeči, kdy může mluvit nesmysly, ale mezi projevy patří i narušení motoriky. Nechci tady dělat žádné diagnózy, neboť to ani z popisu a bez konzultace s odborníkem není možné. Ale pokud by se o schizofrenii jednalo, tak si nemůžete být skutečně jistá, že léky beredokud to nevidíte. I pokud má udělané poznámky, že je užil, nemusí tomu tak být. A koupit psychicky nemocnému člověku zvíře, není vždy také dobré řešení. Myslím, že nejlépe bude, když se obratíte pro radu např. na nějakou psychiatrickou ambulanci. Důležité je především, aby ten člověk nevysadil léky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.