Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otázka otcovství, pokud jsem byla napadena

Od: denina* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

Mám dotaz ohledně mé malé dcery,je čerstvě narozená a musím nyní řešit otcovství!Otec je znám,mám jeho údaje i odběry krve u svého ženského lékaře.Přes soud jsem zatím nic neřešila,nevím přesně,co mě čeká?!Jde o to,že teď už můj bývalý přítel,otec dítěte mne dvakrát napadl..i v době těhotenství!Toto napadení bylo vedeno a řešeno Policií,a nyní se chystám to dále podat ještě přes ÚŘAD MĚSTSKÉHO OBVODU-ODBOR VNITŘNÍCH VĚCÍ..kde toto napadení bylo oznámeno Policií..potřebovala bych vědět,jakým způsobem si mám zajistit ochranu miminka,otec sice není uveden v rodném listě dítěte,ale myslím,že mi bude způsobovat potíže s tím,že chce dítě vídat!Jak toto mám řešit?Pokud s ním již nechci mít nic osobně společného a přitom bych ráda,aby platil výživné a chtěla jsem vědět,zda mu automaticky vzniká nárok na stýkání se s dítětem,pokud budu chtít,aby platil alimenty?jestli v téhle situaci po stránce soudu hraje napadení nějakou závažnou roli?!Nerada bych kvůli penězům riskovala zdraví dítěte i své!Ale zase se zbytečně vzdávat nechci,pokud na to mám právo..

Děkuji předem za radu,snad mi pomůžete..

Mikulíková Denisa,Ostrava

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

4x

denina,jakmile vyhrajete soud o určení otcovstí, má otec dítěte povinnost přispívat na jeho potřeby formou výživného a má ale i právo se se svým dítětem vídat. Jak často to bude , pokud se rodiče nedohodnou, určí též soud. To že Vás fyzicky napadl patrně naše soudy nebudou brát jako argument na zbavení jeho rodičovských práv.

Jen bych Vám ještě chtěla napsat, že i když teď prožíváte těžké období, nebude to napořád. Vztahy se časem uklidní a život nabere svůj řád. I otec dítěte nakonec může změnit názor.

Buď bude platit a o výchovu a o svěření do své péče nebude mít zájem.Vy si najdete jiného partnera a vytvoříte šťastnější rodinu.

Nebo nebude dodržovat svoji povinnost a platit nebude, pak Vás čekají další soudy na exekuci výživného. Že by za této situace vyžadoval navíc styk s dítětem pravděpodobně naprosto nepřichází do úvahy.

Anebo třetí varianta, že se umoudří, bude se v mezích možností starat, Vy mu to nebudete znepříjemňovat a vše zlé bude mezi Vám pozapomenuto. Na neshodách mají v naprosté většině případů podíl oba, i když se to vždy tomu druhému jeví jinak.

Karina

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den. Chcete-li mít od otce pokoj, asi byste se měla vzdát alimentů. Jestliže není v rodném listě dítěte otec napsán, tak aby ho mohl vídat, musel by prokázat, že je jeho otcem - tady by nastoupil soud o určení otcovství. Návrh by měl podávat otec. Ale pozor - s tím otcovstvím je samozřejmě taky spojeno pak placení alimentů. Takže ne, že otec bude soudem jasný, ale alimenty od něho mít nebudete. Možná, že kdyby váš bývalý přítel tušil, že s otcovstvím jdou ruku v ruce alimenty, už se tak vehementně nebude snažit dítko vidět. Takže, dokud nebude černé na bílém, že je skutečným otcem dítěte, vy nejste povinna dítě otci ukazovat. Na druhé straně - bude-li to černé na bílém, v rodném listě dítěte bude vyplněna kolonka otce dítěte, tak pak vy máte nárok na nějaké ty alimenty pro dítě. Ale také povinnost dítě otci ukazovat, aby se mohl podílet na výchově. Jen v určitých případech (spíš tedy vyjímečně) zbavuje soud rodiče rodičovských práv se zachováním povinnosti platit výživné.

aless
hodnocení

0x

Ano máte právo. Ale máte právo vybrat si budoucího otce vašeho dítěte, což jste očividně nezvládla. Teď už musíte jenom držet pusu a krok. Hezký den.

hodnocení

0x
Deniso, vydržte chvíli, až se k odpovědi na Váš dotaz dostanou kolegyně a kolegové, kteří tomu trochu více rozumí a dají Vám odpověď obsáhlejší, konkrétnější a podle současných zákonů a pravidel... je jich tu dost......bohužel, je neděle dopoledne, víte jak je to, nedělní oběd, vychystání na procházku, věnování se dětem, návštěvám, takže na poradnu se ukradne čas až někdy později... určitě se dočkáte... zatím si tady vpravo nahoře do vyhledavače klikněte a místo hesla hledaný výraz napište heslo otcovství a klikněte na Hledat... podobných problémů už se tu řešilo více a více lidem pomohlo aspoň objasnit problematiku...

hodnocení

0x

no, protože se zatím nikdo s konkrétní radou neozval, tak bych něco zkusila napsat já něco obecného... ale není to vůbec povzbudivé.

pokud chcete od otce dítěte pobírat alimenty, musíte ho nechat zapsat do rodného listu. pokud by se nenechal zapsat dobrovolně, tak přes soud. pokud ho necháte zapsat do rodného listu, tak má jako otec veškerá práva. právo stýkat se s dítětem, právo rozhodovat o důležitých věcech... právo požádat si o svěření do vlastní péče... pokud se rodiče na těchto záležitostech nedohodnou, rozhoduje soud.

jakou roli v tom hraje to, že vás váš přítel napadl... to záleží na rozhodnutí soudce. asi vás moc nepotěší, že mám známou, která řešila domácí násilí, nicméně styk otce s dětmi to nijak neovlivnilo - násilí prý otec dětí páchal na matce, nikoli na dětech, takže není důvod omezovat mu styk s dětmi. OVŠEM TOHLE ZÁLEŽÍ NA ROZHODNUTÍ KAŽDÉHO SOUDCE, není to žádná obecná pravda. nevím, jak často tak rozhodují, znám jenom ten jeden konkrétní případ, nevím, jestli takové rozhodnutí bylo pravidlem nebo spíš výjimkou.

a ještě jedna věc, která vás nepotěší - pokud byste se rozhodla otce dítěte neuvést, tak to neznamená, že máte od něj pokoj. pokud vám bude chtít otravovat život, on sám má právo se u soudu domáhat určení otcovství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]