Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odnaučit kamarádku kouřit trávu?

Od: arti odpovědí: 8 změna:

Chtěla bych se zeptat, má nejlepší kamarádka (známe se už 3 roky) si vypěstovala konopí ve skleníku své mamky, která ji to dovolila a vůbec jí to nevadilo. Tak začala hulit hulí už skoro každý den asi 3 měsíce. Když si nezahulí je to ta kamarádka kterou jsem mněla tolik ráda a uvědomuje si, že už to musí omezit. Pak ale najednou přijde náš kámoš a řekne jí ať si jdou zahulit a ona jdea najednou je jak vymněněná, její všechno jedno. Chodila s klukem a ten jí hulení zakazoal a ona se s ním kvůli tomu rozešla, Bojím se toho, že z hulení přijde na něco tvdšího a z toho se už nevyhrabe, protože ona není na tohle dost silná, (ani se nedokázala odnaučit kouřit) co když pak skončí v léčebně, nechtěla byh jí tam navševovat a vidět jí jak by si potřebola něco píchnout. Proto prosím pomoste mi jak ji mám přesvědčit o tom že hulit každý den není žádné řešení a že by brzo mohla skončit v lečebně, jsem bezradná, nechci jic zakazovat.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

2x

Vytáhnout ze závislosti nelze nikoho, kdo o tom, že chce přestat, není sám hluboce přesvědčený.

Jediné, co můžeš udělat je vysvětlovat jí, jaká je bez požití návykové látky a jaká po něm, hodně si s nípovídat, ukázat jí, že bys stála při ní, vyhledat nějaká fakta na internetu a najít např. i kontakty na odborníky, které by jí pomohli ze závislosti, o tom všem jí říkat a předat jí to. Ovšem to samozřejmě není záruka, že tě poslechne... Motivace musí vycházet z jejího nitra.

hodnocení

2x

Je to především věc a zdraví kamarádky, takže by si to měla uvědomit sama. Ona musí najít vůli a sama musí chtít. Vy jí můžete jen podpořit a snažit se jí její počínání rozmluvit. Když nebude chtít, tak Vás ale nebude vůbec poslouchat. Těžko poradit něco, co bude opravdu účinné a čemu bude kamarádka ochotná naslouchat. Snad by mohl pomoci přátelský rozhovor a tom, že si o ní děláte starosti. Že ona sama si neuvědomuje, jak se mění a jak si ničí zdraví. Ať se nad sebou zamyslí, dokud je čas a nezahrává si. Klidně jí řekněte, že si děláte starosti, aby se nestala závislou a nesáhla po tvrdších drogách. Že se Vám zdá, že nad tím ztrácí kontrolu. Také se jí zeptejte, z jakého důvodu to dělá a jestli si uvědomuje, že se její chování mění a připravuje se tak o přátelství a důvěru některých lidí... Záleží na tom, kolik je jí let. Zda by nepomohl i rozhovor s někým, kdo na ní má vliv, ke komu cítí respekt...Je zde možnost navrhnout jí, aby vyhledala pomoc odborníka a začala svůj problém řešit, že jí budete podporovat a podržíte jí...Vy sama jí to neodnaučíte, musí chtít ona a především si připustit a uvědomit, že vůbec nějaký problém má.

hodnocení

0x

Klasická závislost,která potřebuje pomoc lékaře.Plus silnou vůli.

andrea1*
hodnocení

0x

Tady rodiče nic nezmůžou, snad vy jako kamárádka a jestli má ještě nějaké, tak se spojit . Kamarádšofty dělají hodně v tom dobrém i ve špatném slova smyslu. Je to jak napsala Kapka naděje výše. K tomu už nic třeba dodat. Nedivím se, že tě to trápí. Kamarádka má štěstí, že tě má. Tak mě napadá ject spolu na dovolenou, kde by byla bez trávy a zařídit, aby se zásoby co má doma zatím zničily. Kdyby chodila s klukem, na kterém by jí záleželo, nechala by toho - snad. (Jestli není už moc závislá.) Jsou charitativní organizace, kde pomáhají i lidem beroucm drogy. Ptala bych se na radu i tam. Udělala by jsi pro ni vše, co bylo v tvých silách. Další už jenom opravdu záleží na ní. Měla by vidět, jak jsou zruinovaní lidé z drog, jak dopadají. To by s ní zacloumalo.

jirkak*
hodnocení

0x

Kouření marihuany je velkej problém. Mám kolem sebe hodně kamarádů co hulí trávu. Celkem dost se změnili, ale stejně se pořád s nimi bavím. Nevím někdo si myslí, že tráva hodně gumuje mozek. Možná jo, ale zas tak moc si nemyslím. Dá se s nima normálně bavit, nenutí mi to. Párkrát jsem to zkusil, ale nějak jsem na tom závislý nestal. Asi mám silnou vůli a pokaždé mi to nedalo dobrý žážitek, ale spíš schizofrenii. Rozhodně to není dobrá věc, ale dokážu se s tím smířit u kamarádů. Piko a další podobný sračky jsou ještě horší.

Tvuj problém aby kámoška přestala hulit není tak jednoduchý. Záleží to jen na ní, jinak to nemá cenu. Každý člověk zodpovídá za své lidství. Myslím si, že většina huličů by si nic nepíchla. Pokud jo, tak to už by byla nutná ta léčebna, protože vnitrožilní užívání drog se zbavit nedá. Ale závislost na marihuaně to neřeší snad nikdo pomocí léčebny, když někdo chce přestat hulit, tak se musí rozhodnout sám. Jinak hodně štěstí. :)

hodnocení

0x

Nevím, kolik let je Tvé kamarádce, ale pokud jí ještě není 20, doufala bych, že z toho "vyroste". Až se dostane mezi jiné lidi, nastoupí např. do nějakého zaměstnání, tak už "hulení" nebude její prioritou. Snad. K "hulení" patří parta, a to je myslím ještě důlěžitější, než samotné hulení. Takže pokud to jde - tak jí z té party vytáhní a snaž se jí přeorientovat na něco jiného. No, hezky se to říká, ale hůř uskutečňuje, já vím...:)

hodnocení

0x

arti,myslite to dobre,ale nekomu proste pomoci nejde.Musi ten clovek chtit a dokazat si uvedomit,ze dela chybu.Podle toho jak popisujete ze si nasazela konopi,takze vynalozila usili,jen aby drogu mela,to vypovida o celkovem mysleni cloveka a to nepredelate.Jaka matka,taka Katka se rika.Matka ji to dovolila.No v sousedstvi jsme meli starsi matku s dospivajicim synem.Z rozhovoru bylo ev.,ze matka si ho poridila pro sebe,aby nezustala sama na stari,byla pred 60..No a jeji Jiricek,kdyz se zacal zajimat o drogy,tak ho take podporila a dovolila mu uplne vse,jen aby s ni zustal a nezustala sama.Hruza a opici laska.Kdyz zacal krast a volali ji z policie,ze tam Jiricka maji,nelenila a sla s nemocnou nohou 20km pesky,aby ho zachranila pred policisty.Mozna se vam nyni bude zdat,ze to s vasim dotazem nesouvisi.ale ano,protoze vase kamaradka ma spatnou vychovu a povahu.vite co je na svete lidi,kteri,kdyz se treba nenapiji,jsou perfektni lidi?Brzy ale zjistite,ze tyhle dve tvare nemuzete brat jako kamaradstvi.Tihle lide se stavaji zradnymi a jsou schopni obetovat vse pro drogy a casem podrazit i vas.

eriksark
hodnocení

0x
kdyz nekoho chcete odnaucit kourit travu, tak mu reknete jako 1. Krok at si predstavi co by mel kdyby travu nekouril
2. Krok je aby se zbavil sklenenky bud sam a nebo mu vtom nejak pomoct
3. Krok je ukazat mu ze kazdy konec je novym zacatkem
4. Krok je ukazat mu neco noveho co by ho bavilo ( cviceni, prace, hudba, tanec, . ) je toho hodne
5. Krok je pomoct mu vtom a dohlizet na to aby nemel k trave pristup a nebo aby nemel na travu pomysleni
6. Krok je konverzace otom hak se citi bez drogy, ukazat mu ze bez travy je ten clovek zajimavejsi
7. Krok je aby ten clovek pokracoval vtom vcem zacal a nemyslel na drogy
8. Krok je to ze se uplne clovek zmeni a dekuje vam za to ze jste ho to odnaucily, ale pravda kterou vy mu na to odpovite je takova ( nedekuj me, dekuj sve vuli )
Toto opravdu funguje odnaucil jsem tak uz hodne lidi a verte mi ze to ze jste jim pomohli je pocit krasny. Ale jeste krasnejsi je to kdyz toho cloveka vydite po dlouhe dobe a rekne vam ze je rad ze stim prestal vas posili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]