Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Notář - zkušenost

Od: durancea* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám dva dotazy:

1. Máte zkušenosti, že notář opomene vyzvat dědice nebo jinou záležitost (předat něco)? Zajímá mě četnost případů (např. mého manžela vůbec nikdy neinformovali o smrti otce, byť ho má v RL jako otce - to ale řešit nechci). Ráda bych něco notářsky do budoucna zajistila a nevím, nakolik důvěřovat systému. Takže STÁVÁ SE to? Výjimečně?

2. Pokud zemře jeden z manželů - dědické řízení dle mé zkušenosti probíhá často až třeba po půl roce - do té doby nesmí ten druhý nic dělat se spol. jměním? (např. jeden zemře, druhý třeba finančně či citově nezvládá zaobstarat nemovitost - prodat ji ale v té době nemůže, ne? Auto ap.?)

Děkuji za odpovědi, J.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Paní Duranceo (to je jako durancie?) nějakou statistiku vám zde nikdo nemůže sdělit, to snad chápete. Jedině jejich nějaká nadřízená, stavovská složka. Moje zkušenot, chtěla notářka abych na zdědené auto si vzal odhadce, jeho adresu sdělila (nahánělu mu joba), tak jsem ji musel umravnit že na toto nemá nárok. Aha teď si vzpomínám, že to auto jsem ji pak oznámil já, abych to mohl převést na sebe. Takže její ošibka.

Ano, táhne se to dlouho, musí, no měli by zjišťovat všechny dědice, finance atd a také je to na tom kolik má případů. Tady je jedině rada, když už se život (mimo nenadálých případů, ale i by šlo ošetřit nějak) chylí ke konci, tak si něco hned vzít. Ale pokud jste na tom špatně, může něco uvolnit. Řeší to zákon.

durancea*
hodnocení

Díky, pane Bussi (že byste byl vždy bussy :)) - opravdu u zrodu přezdívky stály durancie u nás na zahradě :)) ) ...

Ad anketa - jen jsem si při psaní otázky všimla možnosti ankety (a těch 100% spokojenosti je tam taky ode mě - zkušební omyl :)) ) ...

Díky za zkušenost a rady. Nerada bych dala do rukou informace notáři, v domnění, že je za pár let předá dané osobě a on je nepředá, proto chci znát zkušenosti, zda tento systém funguje, zda jsou nějaké "jistoty"..

Jinak o tom partnerovi ap. - šlo o pro mě aktuální myšlenku, cosi se v mém okolí přihodilo a mě napadlo, že kdyby nyní zemřel můj muž (jsem na mateřské, vlastníme 2generační dům, kde v druhé části bydlí tchyně) nebo opačně já, že vlastně jeden z nás neutáhne finančně příliš dlouho bydlení plus děti plus věci kolem pohřbu atd.atd., prostě velký dům a snaha rychle ho prodat .. tak jsem si jen přidala tuto podotázku k té hlavní.

marenka*

U nás dědické řízení bylo rychlé. 3 měsíce. Šlo o to, že jsme hodně spolupracovali. Notáři jsme odnesli všechny smlouvy co táta měl = pojistky, účty. Nahlásili jsme, že majetek co má s mámou jako děti nechceme, protože nemá žádnou hodnotu a bylo. Žádný odhadce nepřišel, ale je pravda, že barák nemáme. Babička má velký dům a tam to trvalo dlouho, říkala že jim přišel odhadce i na polorozbořenou kůlnu na zahradě, napsal si i stromy. *sok* Po téhle zkušenosti babička udělala to, že dům i s pozemkem a příslušenstvím napsala darovací smlouvou na dceru, aby se to už po její smrti neopakovalo. ;)

buss

Dobrý den Durancea,
ano bývají problémy, konto zablokované, v hotovosti doma peníze nejsou, není třeba ani na úhradu pohřbu. Prodat věci z dědictví je ošemetné. Dědické řízení může trvat i léta, jde o vlastnictví, které se nepromlčuje.

Co se týká dědictví viz Obč.Z, notářský řád + notářský tarif. Notáře určuje soud, takže si ho nelze vybrat (ale co u nás nejde, že). Notář může poskytovat i právní porady. Lze ustanovit i správce dědictví, viz Obč.Z.
Notář komunikuje s dědici, kteří mu jsou známí, nejspíše s obstaravatelem pohřbu. Obstaví účty ...
Majetek oceňuje notář, ale většinou nezná stav věci, tak si můžete říct hodnotu a dohadovat se s ním, popř. znalecký posudek, ale kdo by to platil, že. Nemovitost ocení znalec.

Takže co s tím. Pokud jste solventní, jste v balíku, tak mít doma vždy nějakou hotovost na nepředvídatelné výdaje, mít vlastní konto, vybírat z konta, než bude zablokované (je-li přístup). Lze něco mít už přepsané na děcka (barák s břemenem užívání), ale varuji, mohou vás pak jednou vyhodit, prodat to. Dělat něco pro děcka je ošemetné, postavíte hrad, ony se odstěhují, jejich partner na nic a jiné problémy (dnes dluhy, exekuce..). Proto říkám - až tu nebudu, tak si s tím dělejte co chcete.
S nejasností postupu u notáře se lze dotázat i na soudu, tam je příslušné pracoviště.
Poku je třeba uvolnit peníze z účtu, žádat notáře, ale lépe požádat soud. Pak se to započte do dědictví.
Přeji krásnou zimu. Buss

kato*
hodnocení

0x

Po úmrtí si notář/ka pozve toho,kdo vyřizuje pohřeb.Od něj si vyžádá adresy,jména příbuzenecké vztahy .Dále jej vyzve aby donesl výpis nemovitého majetku.Odhad ceny nemovitostí,aut,pozemků.Může doložit své náklady-pohřebné,odhadce a to se odečítá z dědictví.Vklady na účtech si ověří u bankovních ústavů.A pokud někdo je např.k nesehnání,tak se to opravdu vleče měsíce.Navíc si vezme až moc velký díl jako odměnu.Tak to probíhalo alespoň v našem případě.No,. nejlepší způsob jak se tomu vyhnout je vytvoření darovací smlouvy za života a mít úspory v sejfu doma.

durancea*
hodnocení

Díky všem za postřehy...

Kato, netušila jsem, že se dá do dědictví odečíst i pohřebné - díky za info, bohužel bodíky už nemám :(( ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]