Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dva jednatelé společnosti-vyloučení?

Od: kawkaz odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, založil jsem před dvěma lety s kamarádem společnost s.r.o., kde máme stejný obchodní podíl 50%. Každý pocházíme z jiného města, ale hlavní sídlo je u něho a já mám pobočku u mě ve městě. Výdělek si necháváme každý z nás, co si sám vydělá a žádné zaměstnance nemáme. Společnost jsme zakládali společně stejným dílem.
A teď k věci. Kamarád mě sdělil, že se chce osamostatnit a chce, abych ze společnosti po novém roce odešel a vyřídil si svoji vlastní společnost. Má na tohle právo? Pokud ne, tak jak by to probíhalo dál, když nebudu souhlasit?
Předem děkuji Vám všem za rady, které mě poskytnete!

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

máte rovný podíl tzn, že klidně chtějte to samé po něm, chtějte ať si založí vlastní společnost, pak uvidíte jaký kompromis najdete... :)

vwcc
hodnocení

0x

Jestli je váš podíl ve společnosti 50%, pak vás valná hromada vyloučit nemůže, pokud nebudete sám chtít. Zůstávat ve společnosti asi nemá smysl - napětí a rozbroje by narůstaly. Když navíc ještě např. druhý společník má na starost účetnictví, tak bych na vašem místě svůj podíl prodal (nikdy nemůžete vědět, jestli se náhodou "neobjeví" směnka společnosti na 1 mil. Kč). Problém může nastat při finančním vypořádání prodeje vašeho podílu - to bych nechal na právníkovi (jednak stanovení ceny, jednak zabezpečení její úhrady). Každopádně bych chtěl kromě vypořádání i nějaké odstupné, tj. polovinu nákladů na založení mé nové společnosti, tzn. nějakých 15 - 20 tis.Kč. Přeju vám, ať se rozejdete v klidu a nová firma ať vám jede.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]