Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím poraďte mi jestli má moje nadřízená z nějakého zákona či postavení "nadřízené"testovat schopnosti a znalosti svých podřízených písemným testem.Před 20lety jsem prošla vstupním pohovorem a kdyby se mnou byl můj zamněstnavatel nespokojený myslím že už bych nepracovala.Mně osobně toto uráží a ponižuje nejen vzhledem k odpracovaným rokům.Začala jsem uvažovat i o tom zda se z její strany nemůže jednat o šikanu či bossing.Děkuji mnohokrát za odpověď.Hubálková M.
Dobrý den, to je ale celkem běžná postup - toto testování zaměstnanců, jak jsou na tom s úrovní kvality vědomostí týkajícící se jejich práce. Že jste před 20 lety prošla vstupním pohovorem totiž neznamená, že jsou vaše kvality stále stejné. Nezapomeňte, že spousta oborů se stále vyvíjí, u některých je znalost odborných věcí přímo nutností. Nemělo by vás to ponižovat. Takto se to v mnoha firmách opravdu děje.
Neptejte se tady, ale zákoníku práce. Otázkou co děláte, požadavky na funkci. Např. budete jezdit s vysokozdvižným vozíkem, jak vás ona může testovat, na to je zákon. Nebo řidič referent! Nejlépe, když vás pošle někam na zvýšení kvalifikace a tam vás testnou. Nebo si ji někde sama zvyšte a dodejte papír o tom.
To není žádná šikana, říká můj muž který pracuje jako vedoucí oddělení lidských zdrojů a PAM. Je to běžná praxe-hodnocení, sebehodnocení, výstupy se vzdělávání. Ve světě běžné u nás si lidi teprve zvykají. U nich nyní psali zaměstnanci testy s angličtiny-zaměstnavatel jim výuku platí a chtěl výstupy zda to má smysl. Hodnocení a výstupy z testů jsou součástí osobního spisu zaměstnance.
sikana, je to dnes v řadě firem naprosto normální a není to žádný zlý úmysl Vaší vedoucí. I ona patrně dělá svoje testy zas o úroveň výše. Nevím kde pracujete, ale mění se zákony, předpisy, produkty apod. a to vše musí zaměstnanec stíhat sledovat.To co stačilo před 20 lety je dnes úplně jinde . Takže takové testování od zaměstnavatele je v pořádku. Někde je to víceméně formalita, někde můžou k výsledku testu přihlédnou v případě osobního ohodnocení,ev při propouštění pro nadbytečnost. Pokud svoji práci kvalitně zvládáte, tak se nemáte čeho obávat. Karina
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.