Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, rád bych vás požádal o rady či vyjádření k následující situaci, která mě psychicky ničí.
Před třemi lety jsem se pustil do stavby malinkého domečku (taková chatka). V současné době je stále ve fázi kdy se nedá trvale obývat, téměř všechen materiál mám nakoupený a ten který nemám, tak na něj mám připravené peníze. Problém je ale v tom, že denně včetně víkendů pracuji od rána do večera a na realizaci stavby mi tak nějak nezbývá příliš času. vím, že se asi nabízí si zaplatit člověka nebo lidi, kteří to udělají. Co se týče firmy - to nepříchází v úvahu většina vůbec nedodržuje technologické postupy a je to pro mě příliš drahé. Další možností je si najít soukromou osobu a stylem melouchu jí "zaměstnat". Zkusil jsem to, ale dostavilo se mi více škody než užitku.
Nemusím se hned stěhovat, ale skutečně se to hrozně táhne a to nemám rád. Nehledě na to, že mě skutečně štve, když ke mě příjde kolega a zeptá se mě:" tak co jak jde stavba. To už máš asi hotový že?" Nedokáží pochopit, že jsem rád když si udělám jednou za 14 dní na půl dne volno na práci.
Jak by jste na mém místě postupovali vy? Děkuji
u našeho RD to bylo dost podobné. Přes týden v práci, jen my alespoň měli ty víkendy, málokdy se tedy povedlo být tam od soboty od rána do neděle do večera, ale řešili jsme to třeba pomocí dovolené. Když dovolená, tak na stavbu, dělalo se po nocích, také jsme si nechtěli nikoho najímat, ze stejného důvodu, jednomu topenáři jsme dali na starost topení a stejně jsme ho celé předělávali, ale také nám pomohli trošku známí a kamarádi, jeden nám položil podlahu, druhý pomohl s okny apod. V zimě jsme topili v podomácku vyrobený svařených kamnech, aby se alespoň trochu nechalo dělat, písek jsme škrábali a vozili na kolečku k topení, aby se zahřá, rozmrzl a dal použít...Trvalo to dlouho, šlo to pomaličku, několik let, ještě dnes je tam spoustu věcí na dodělání, ale už jsme alespoň ve fázi, kdy začínáme pokládat podlahy. Stěhování vyjde snad do léta. Takže pokud je to možné, čerpat dovolenou jen na tyto účely, zkusit sehnat nějaké osvědčené pomocníky a hlavně věřit a neztrácet hlavu, já ji ztratila několikrát, kdy jsem seděla zoufale na židli a brečela, a dnes? Zadávám kuchyň na výrobu
No vidíte, jak Vás Lucinka povzbudila. já bych také radila pomoc přátel, nebo někoho z rodiny, sourozenci, rodiče. A opravdu každou volnou chvilku domku věnovat a dát si to jako prvotní cíl. Už jste začal, tak neutečete z boje, to doděláte. My jsme také dělali na domku, měli dvě děti a nemocného otce. I střechu jsme dělali s manželem sami. Kolikrát jsem mu říkala, že si měl vzít za manželku chlapa a ne mně, dělala jsem přidávače a večer na mně čekalo pět hladových krků a já padala únavou. No a dnes jsme v domečku. - stařenka
Děkuji zatím za optimistické odpovědi. Když jsem začínal stavět - říkal jsem nadšeně všem: "tady bude tohle a tady tohle". Nyní si říkám, že kdybych v tom neměl narvanou každou poctivě vydřenou korunu tak s tím seknu. Psychicky mě úplně ubíjí sousedé (vztahy máme dobré). Ale jeden začal stavět před rokem a nyní dělá dodělávky. Druhej na jaře koupil chalupu, zboural jí a dnes už bydlí. A třetí už také bydlí a to kopnul do země na začátku léta. To je tak trochu k vzteku. Ale jaký si to uděláme takový to máme. Jsem rád, že je na tom někdo stejně jako já i když né ze sousedství.
Češi starší generace jsou národem kutilů.Mnozí z nich nechají i vyučeného řemeslníka za sebou o několik koňských délek.Měl jste smůlu, že jste narazil na nějaké amatéry, hledejte dál, vyptávejte se v hospodách a mezi lidmi.Přidám vzpomínku pro pousmání: Jeden stavebník si pozval 3 zedníky na vnitřní omítky.Předák řekl, aby sehnal ještě jednoho zedníky-ale dobrého, opravdu vyučeného.Ten znal jednoho nevyučeného, ale perfektního kutila.Ráno se sešli a předák se kutila ptal: Pane kolego, chcete nahazovart stropy, nebo zdi?-Mě je to jedno. Tak se pusťte do stropů...Kutil házel na strop lžící, fankou, jen to dunělo-zedníci si vyměňovali uznalé pohledy, a oceňovali zdatného kolegu. Dělal s nimi do oběda- a víte, čím se nakonec prozradil, že není zedník? Protože vůbec nepil- byl to abstinent. To bylo potom smíchu. Ale všichni uznali, že po odborné stránce nic nepoznali-jen to pití, to pití...to by se prý musel ještě řádně doučit...
člověče, nachápu proč sem vůbec píšeš, z 99 procent jsi si odpověděl sám, bud přestaneš blbnout o vjekndech v práci a opřeš se do toho sám, nebo si někoho najmeš...Pokud máš k firmám nedůěvěru, zaplať si stavební dozor, který bude průěbh prací kontrolovat a dohlížet na správný technolog, postupy...Třetí možnost je vykašla se na to a vše prodat...
Musíš si předvším ujasnit, zda stavět vůbec chceš, nebo zda stavět nechceš...Kdybys stavět chtěl, stavěl bys a nevyptával se na blbosti v potadnách...za tu dobu co sem píšeš jsi mohl přilepit dalších 50 cihel...
Djuku, hlavně se nenechte otrávit přitroublými dotazy typu "jak to de?" od lidí, co stavbu viděli maximálně z okna vlaku , nekoukejte jak jsou na tom sousedé (třeba mají zase jiné problémy) a jeď te dál takovým tempem jak to půjde. Jsou lidi, kteří stavěli 10 i více let. Jestli jste šikovný všeuměl, vykašlete se na firmy a meloucháře a mějte radši všechny práce pod kontrolou i za cenu pomalejšího tempa. Podle vašeho příspěvku ale soudím, že na to už jste přišel i sám.
A hlavně: buďte š´tastný, že máte stavbu finančně pokrytou. Někteří (já ) mají zase spoustu času, rádi by makali o100péro ale peníze se v prvních fázích kutálely rychleji, než odhadli.
S někým jsem o tomto už diskutoval a dospěli jsme k názoru, že než si nechat stavět od firmy, vyplatí se vzít si 1/2 roku neplaceného volna v práci a věnovat ho stavbě. Ano, vždycky to nejde ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.