Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr rozhodce

Od: samuel222* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat znalých diskutujících. Pokud se jménem své firmy rozhodnu ke smlouvě o dílo připojit i rozhodčí doložku s uvedením rozhodce, který by případně řešil majetkové spory, koho mohu rozhodcem jmenovat? Vím, že to může být některá ze specializovaných institucí (např. Unie rozhodců ČR), ale dle rozhodčího zákona mohu rozhodcem navrhnout i jakoukoliv fyzickou osobu, která je zletilá (tato osoba nemusí mít právnické vzdělání). Mohu ale jmenovat rozhodcem člověka, se kterým jsem se domluvil, že bude vykonávat pozici rozhodce pro spory mojí firmy?

Děkuji za případné odpovědi, Vladimír.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda1954*
hodnocení

1x

Ano pokud s tím bude druhá strana souhlasit.A to bych se divil.

samuel222*
hodnocení

Jakým směrem bych tedy měl proces výběru rozhodce vést?

Aby si se na něm shodnul s druhou stranou. Tedy, aby ho druhá strana akceptovala a ve smlouvě byla ochotná podepsat.

Jinak se může stát, že to bude Tvůj kamarádíček, který vždy rozhodne ve Tvůj prospěch a to samozřejmě rozumná druhá strana nikdy nepodepíše.

samuel222*
hodnocení

Kamárádíček bývá dost často, to já vím a proto je taky v očích veřejnosti spojení "rozhodčí doložka" něco jako slovo rozbuška.
Já chci ale na pozici rozhodce vyhlásit ve firmě výběrové řízení, ostatně jako na všechny doposud obsazené pozice a také budu požadovat, aby vítěž výběrového řízení podepsal prohlášení o neexistenci vazby vůči mé osobě a firmě.
To by mohlo stačit a bylo by to snad dost seriózní ne?

Rozumim Tvemu nejlepsimu umyslu, ale z pozice druhe strany bych tomu uz z principu neveril.

Co udelas ve chvili, kdy druha strana navrhne nejakeho jineho rozhodce? Kdyz budes prosazovat toho Tveho, tak to uz zacne druhe strane smrdet.

Urcite tedy muzes sveho rozhodce mit, ale musis pocitat s eventualitou, ze druha strana s nim zkratka nebude souhlasit.

Je to o dohode obou stran a o tom, co se podepise.

samuel222*
hodnocení

Jasně chápu.
Pokud bych ovšem trval na tom, že součástí smluv o dílo bude rozhodčí doložka, jak bys Ty postupoval, pokud bys byl v mé pozici, v pozici majitele firmy?

No tak ja bych postupoval uplne stejne jako Ty. Navrhl bych nejakeho rozhodce - a je jedno, zda jsem si ho zrovna vycucal z prstu, je to muj zamestnanec nebo nekdo, s kym mam smlouvu o poskytovani techto sluzeb.

Jde jen ale o to, byt pripraven na to, ze druha strana s nim nemusi souhlasit a tedy, ze ten Tvuj je skutecne pouze navrzeny - dokud se rozhodci dolozka nepodepise. Tedy byt pripraven na mozne vyjednavani o rozhodci. Jinak si myslim postupujes spravne a na rozhodci dolozce si samozrejme trvat.

Takze ano, klidne provest vyberove rizeni na rozhodce a obasadit tuto pozici, jak ty pises, ale nejsem si jist, ze i pres podepsane prohlaseni o neexistenci vazeb (ktere ovsem existuji, kdyz rozhodci de fakto davas praci) nebude Tvuj rozhodce bez prace prave proto, ze malo kdy s nim bude protistrana souhlasit.

samuel222*
hodnocení

Víš o co mi jde?
O to, že pokud jsem kdy byl v nějakém sporu se svým klientem avina byla na jeho straně, nechtěl jsem tuto záležitost postoupit veřejnému soudu a to z toho důvodu, že nakonec bych mohl být uznán viným já a zaplatil bych ještě náklady soudního řízení - i když bych byl 100% v právu - bohužel takto soudy občas fungují. Že hajzlík vyhraje.

Na druhou stranu, pokud vznikne mezi mnou a klientem spor a já vím, že chyba je na mé straně, nikdy nepodám žalobu a ani případnou žalobu k rozhodci, aby situaci vyřešil v můj prospěch. Taková svině nejsem.

Rozhodce potřebuji pouze pro ty případy, kdy mě odrbe klient a ještě se mi směje, abych měl v rozhodčím řízení větší šanci na úspěch.

V případě, že by se jednalo o spor s klientem, který evidentně spor nevyvolal úmyslně, ale vznikla na základě jeho jednání vůči mé firmě pohledávka, navrhnu řešení třeba splátkovým kalendářem.

Zase na druhou stranu vím, že slušní lidé se bojí podepsat rozhodčí doložku, jelikož nevědí, co od firmy (potažmo cizího člověka) mohou čekat. No je to velice těžké.

ferda1954*

Problém je hlavně v tom , že vaše firma bude rozhodce platit a moc bych se divil kdyby dal za pravdu straně která ho neplatí.To že někdo schválil aby bylo možné zvolit kohokoli aby nahradil soud,je již tak dost velká obludnost ale ještě k tomu to zařídit tak aby si ho někdo mohl zaplatit tak to již nemá vůbec obdoby.To se může stát jen u nás v ČR.

trim

Až na to, že rozhodčí řízení je ve vyspělých zemích naprosto normální záležitost, a v mezinárodním obchodu to platí dvojnasob. A pokud se jedná o renomovaný stálý rozhodčí soud, tak vcelku není problém. Naopak problémem je, že asi jen u nás jsou lidi tak právně negramotní, že jsou schopni podepsat prakticky cokoliv, aniž by se aspoň obtěžovali si to přečíst. Nu což, když jsem ale línej, tak si aspoň musím zaplatit někoho, kdo udělá tu práci za mě. Jenže právník je tak drahý, to by nám přece nezbylo na kabelovku za 1500 měsíčně a ná splátky za mobil a další nezbytné věci, že.

trim

Bože, to jsou zase bláboly, to snad není pravda. *smich*

Ty nechceš rozhodčí doložku zneužívat. Jen chceš, abys v případech sporu, kdy TY se domníváš, že jsi v právu, měl větší šanci na úspěch. Samozřejmě když TY nabudeš dojmu, že nejsi v právu, tak rozhodce nebudeš zneužívat. Řeknu ti tajemství. V 90% případů jsou obě strany přesvědčeny, že jsou v právu, jinak by to nebyl spor, že. Proto je tady nezávislý soud, aby posoudil, kdo je v právu, a vůbec to nemá posuzovat jedna ze stran. Tvoje představa je přesný opak spravedlnosti.

Chceš ve firmě vyhlásit výběrové řízení na pozici rozhodce, a nechat ho podepsat prohlášení, že je nezávislý. Ano, úplně nezávislý, akorát ty ho platíš, no, jinak je ale naprosto nezávislý.*smich* A zadarmo to nikdo dělat nebude.

samuel222*
hodnocení

Jen tak mimochodem, já jsem neřekl nic o tom, jakým způsobem hodlám rozhodce odměnit.
Rozhodce může být odměněn např. také tak, že po straně, která spor prohraje, bude požadovat uhrazení svých provozních nákladů - ať jsem tou stranou já nebo klient.
Žádnou měsíční výplatu rozhodci neposkytnu, on sám si vydělá tím, že bude řešit případné spory mé firmy.

buss
hodnocení

0x

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky v kraji pro majetkové spory.

nu*
hodnocení

0x

zpravidla se jako rozhodce uvádí spřízněný subjekt, který bude rozhodovat ve Váš prospěch, každý kdo se dobrovolně písemně vzdá svého práva na spravedlivý soudní proces musí s touto variantou počítat...Takže ano, lze jmenovat čloběka, který bude pracovat "skrytě" pro Vás...Tak se to dne běžně děje...

atreus*
hodnocení

0x

Jako odběratel bych nebyl moc ochoten podepsat smlouvu o dílo s rozhodčí doložkou - právě proto, že v mnoha případech nejsou rozhodci nestranní (a nemusí rozhodovat podle práva, proti jejich rozhodnutí není možné odvolání).

samuel222*

Ptal jsem se na něco jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]