Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odchod ze zaměstnání vs nadbytečnost

Od: lukass38 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,chtěl bych se poptat jak to je když by mně zaměstnavatel chtěl dát výpověď z důvodu nadbytečnosti, neschopnosti atd... když mám smlouvu na dobu určitou. Může mi jí dát ze dne na den nebo se mohu nějak bránit? díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lm®
hodnocení

2x

Dobrý den

jak asi sama tušíte,dle ZP by neměl mít z-tel právo na okamžité zrušení ze dne na den.To by přicházelo v úvahu jen při hrubém porušení pracovní kázně (opakovaně neomluvená absece apod.),případně je-li zaměstnanci opakovaně vytýkáno porušování závažných věcí týkajících se práce a to písemnou formou.Zaměstnavatel Vás dle zákoníku práce nemůže prostě vyhodit bezdůvodně jen tak.

V případě nadbytečnosti máte nárok na 2 měsíční výpovědní lhůtu a 3měsíční odstupné,jelikož jak píšete máte sml.na dobu určitou.

Ne náhodou jsem zvýraznila slova dle zákoníku práce,ptž v praxi to často bývá trochu jinak a nejeden z-tel sází na neznalost svého z-ce...Proto v případě ,že Vám něco nebude jasné,nic nepodepisujte a vemte si čas na prostudování či rozmyšlenou,abyste později nelitovala.

doplněno 09.12.10 12:47:

Přehlédla jsem důležitou informaci a sice že máte smlouvu na dou URČITOU a to mění odpověď na Vaši otázku,ptž já odpovídala jako,že jste na dobu neurčitou.

Takže .v případě Vaší situace si myslím,že z-tel Vám v žádném případě nedá výpověď pro nadbytečnost.Byl by blázen,kdyby to udělal.Nebude-li Vás chtít z jakéhokoli důvodu zaměstnávat dál,nechá Vám doběhnout smlouvu a po jejím uplynutí Váš PP u něj prostě skončí.Bude-li Vás chtít i nadále smlouvu Vám prodlouží.

hodnocení

2x

Je pravděpodobné, že Vám zam-tel výpověď nedá, protože by Vám v případě výpovědi pro nadbytečnost vznikl nárok na odstupné. Zřejmě raději počká na konec doby určité a smlouvu Vám neprodlouží. Tak Váš pracovní poměr skončí k datu uvedenému ve smlouvě a bez nároku na odstupné.

Kdyby Vám přece jenom chtěl dát výpověď, pohlídejte si důvod.Měl by tam být uveden důvod výpovědi § 52, písm. c. To znamená nadbytečnost. Pak máte nárok na odstupné. Ale vzhledem k Vaší smlouvě na dobu určitou se mi to nezdá pravděpodobné.

nu*
hodnocení

0x

ZP platí pro všechny, tedy i pro kapitalisty, a každý krok zaměstnavatele, který se vymyká liteře zákona je nutné okamžitě napadnout u soudu určovací žalobou na jeho neplatnost, a nečekat 2 měsícer na to že se stane zázrak...ZP platí i obráceně, ve vztahu zaměstnaců ke kapitlistům, nelze jen tak z hodiny na hodinu odejít z práce, musí tam být písmená dohoda, pokud zaměstnavatel nesouhlasí s dohodou, běží při jednostranné výpovědi ze strany zaměstnance také zákonná lhůta...a pracovněprávní kroky zaměstnance lze také apadnout u soudu...Soud Vám sice práci na další období nezajistí, ale svým výrokem nařídí zaměstnavateli dodržet výpovědní lůhltu a vyplatit Vám odstupné podle zákona, pokud uspějete...

lukass38
hodnocení

A co kdybych byl neschopen dělat práci? Může mě vyhodit ze dne na den, nebo kdy a jak to může udělat? Děkuji moc

§ 52, písm. e) zákoníku práce:

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:

e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci,

takže byste dostal VÝPOVĚĎ, což není vyhození ze dne na den, ale normální právní úkon.

Jestli máte další doplňující otázky, při kterých vymyslíte další možné varianty, co by se mohlo stát, opravdu doporučuji přečíst si aspoň ta ustanovení Zákoníku práce, která se týkají skončení pracovního poměru - viz odkaz:

business.center.cz/...

lukass38
hodnocení

Děkuji vám mockrát,prosím vás za odpověď a odkaz jen bych měl poslední otázku, může mě v tomto případě zaměstnavatel propustit za jak dlouho? Nejspíš dohodou třeba ke konci měsíce? Nebo je stanovená nějaká doba? Děkuji

Nevím přesně, jaký případ máte na mysli, ale ukončení pracovního poměru může proběhnout výpovědí (s výpovědní lhůtou) nebo dohodou (k dohodnutému dni, tedy třeba i ke konci měsíce). Dohoda znamená, že se musí obě strany dohodnout, tedy pokud Vy se dohodnout nechcete, nemůže být PP dohodou ukončen. Pokud by Vás zaměstnavatel propustil výpovědí, začíná dvouměsíční výpovědní lhůta běžet od prvního dne následujícího měsíce. Toto všechno byste v zákoníku práce našel.

nu*

je to pospáno v zákoníku práce cv části kde se píše o ukončení pracovního poměru, tak se přestaň vyptávat a nalistuj si to...to co tam nenajdeš je v rozporu se ZP, co tam najdeš to platí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]