Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh, penéle, vymáhání

Od: helpinka odpovědí: 15 změna:

Ahoj, měla bych takový dotaz a prosbu o nějakou radu, či řešení tohoto problému.
Před pár lety jednu moji známou a její tehdejší kamarádku, zastavili na ulici nějací lidé od jednoho nejmenovaného operátora. Ukecali je na nový a výhodnější tarif. Vzhledem k tomu, že kamarádce moji známé v té době nebylo 18 let, sepsala se na ulici smlouva ve dvou vyhotoveních, kde se každá z nich podepsala, ovšem vyúčtování chodilo pouze na tu mojí známou. Ze začátku bylo vše ok, ale po čase to kamarádka mé známé přestala platit a mojí známé chodily dom upomínky o zaplacení dlužné částky. Urgovala tak svojí kamarádku a peníze z ní pokaždé dostala, i když se několika týdenním zpožděním. Dohodly se proto na tom, že se to zruší. I když pořád tvrdila, že je to zrušené, mé známé každý měsíc chodily složenky k zaplacení. Jednoho dne dokonce přišla složenka na nějakých 6 tisíc korun. Kamarádka nebyla doma k zastižení, rodiče jí zapírali, telefon byl vypnutý. Šla proto na policii, kde jí bylo řečeno, že tuto osobu vyhledají a domluví ji. Nic jiného se však nestalo. Částka nebyla uhrazena a jednoho dne přišla upomínka a penále. Známá si musela dohodnout splátkový kalendář a penále a dlužnou částku měsíčně po malých částkách splácet.
Je nějaká páka, jak na kamarádku a dostat z ní peníze, které moji známé dluží?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

roboot*
hodnocení

0x

Určitě, rána po palici *cert*

hodnocení

0x

Trošku se v tom ztrácím. Dospělý člověk podepsal smlouvu a dal všanc své jméno a peněženku nezletilému cizímu dítěti? Opravdu? Říkám to dobře?! A to dobrovolně? *ee**plac*Všecko bude muset zaplatit, smlouvu zrušit a z kamarádky dostat své peníze soudní cestou. A sť to udělá co nejdříve, ať jí nenabíhají penále. Operátor to z ní určitě dostane. Podepsala smlouvu, to je závazné. *modla*Dost tvrdá škola života. A drahá!

helpinka
hodnocení

Obě byly studentky, které spolu chodily do stejné třídy. Nicméně má známá v té době 18 let již měla, její kamarádka bohužel ne. Nechala se na ulici zblbnout a bohužel byla důvěřivá, teď už ví, že to byla blbost největší, lituje toho, mrzí jí to, ale bohužel s tím už nikdo nic neudělá.

Napadlo mě, jestli by šlo sepsat Uznání závazku - uznání dluhu, kdyby jí to ta kamarádka podepsala, aby měla nějakou jistotu, že svý peníze dostane zpět, protože její kamarádka celou dobu jen slibuje, že jí to zaplatí.

advokatkabrno*

Vážená paní!

Moje advokátní kancelář se sídlem v Brně se vymáháním pohledávek zabývá, a to i na dálku.

Pohledávky vymáháme bez platby předem od klientů, pokud jde věc na soud, platí se pouze soudní poplatek a poštovné. Odměnu si vymáháme přímo na dlužníkovi nad rámec dluhu.

Pokud by Vaše kamarádka měla zájem věc právně řešit, může se na mne e-mailem nebo telefonicky obrátit.

Pro více informací o vymáhání pohledávek mojí advokátní kanceláří viz. odkaz:
advokati-bolzanova33.cz/...
S pozdravem
JUDr. Lucie Štursová

helpinka
hodnocení

Vaši zprávu jsem kamarádce předala. Slečně dá poslední možnost, kdy může splatit svůj dluh a pokud se tak nestane, bude Vás má známá nejspíše kontaktovat, proto Vám moc děkuji.

Zplatit dluh formou splátkového je rozumné řešení, pokud to někdo není finančně schopen. Pokud vám podepíše Uznání dluhu, tak bych vám doporučila nechat si ověřit podpisy. Bude se vám to hodit. Po splacení splátkového kalendáře jí písemně v doporučeném dopise vyzvěte k uhrazení celé částky, kterou vám dluží. Stanovte si termín, do kdy to má uhradit - zpravidla to bývá 10-14 dnů. Pokud by neuposlechla a nezaplatila, tak to začněte řešit soudní cestou. Mám podobný problém, který teď řeším. Vyřizuji vše přes advokáta. Není to zrovna levné, ale jinak své peníze bych už neviděla. Soudní poplatky a advokáta mi uhradí dlužník. Držím palce.

helpinka
hodnocení

Mockrát Vám děkuji za radu, nicméně k soudního sporu a řešení to pravděpodobně nedojde. Známá je mladá holka, která si přivydělává zatím jen brigádně, protože práci nemůže nikde najít, takže těch financí moc není a vzhledem k tomu, jaké máme soudy a soudce, není nikde jistota, že by takový spor vyhrála ve svůj prospěch. Bohužel.

Pokud vám podepíše, kolik vám dluží, tak nic není ztraceno. Že je mladá a nezaměstnaná, na to neberte ohled. Určitě bere alespoň podporu. Řeším 3 dlužníky. Jeden mám v začátku podání žaloby, druhý bude mít soud a třetího čeká exekuce. Žalobu musíte podat do tří let. Soudy jdou sice pomalu, ale přece. Ve vašem případě jste to už asi vzdala.

helpinka
hodnocení

Já jsem nic nevzdala, jedná se o mojí známou, nikoli o mě. Chtěla bych se ještě zeptat, je nějaký problém v tom, že smlouvu má u sebe ta, která dluží, se svým jménem, ale podpisem mé známé? Je to celé dosti komplikované. S tou holkou není žádná domlouva, jen samé řeči a sliby. Ze strany policie nějaká snaha byla, ale žádné řešení a operátor bez smlouvy, podpisu a přítomnosti dlužníka nic nezruší ani nepřevede.

nespokojenyurednik

Myslím že tato smlouva je od samého počátku neplatná...Pokud si přečtete několikrát poslední větu Vašeho posledního příspěvku, je to odpověď...Dluží holka, která uzavřela smlouvu přesto že neměla právní subjektivitu, místo podpisu její spolužačky, která na smlouvě není uvedena, a tedy žádnou smlouvu neuzavřela, měl být na smlouvě podpis rodičů neplnoleté studentky...Právní úkon je od samého počátku neplatný a je to problém operátora a dealerů, které si najal, kteří v honbě za provizí uzavřeli neplatnou smlouvu...Tečka.

nu*

Pokud je to tak jak uvádíte a na smlouvě jasoui uvedeny jen a jen údaje v té době neplnoleté, k soudu nedojde protýže nebud e žalobce...kdo by chtěl prohrát soud a ještě platit soudní výlohy...

treim

By mě zajímalo, kde se furt v lidech bere ta stupidní fáma, že kdo není plnoletý, nemůže uzavřít smlouvu.

trim

Jaké máme soudy a soudce?

hodnocení

0x

Takže stále využívá služby operátora? Pokud nebude ta kamarádka opět platit, vzniknou nové dluhy. Když smlouvu nezruší, tak můžete vzniklé dluhy platit do nekonečna. Já bych se poradila u advokáta. Není to tak drahé. Měly by jste začít jednat a nečekat na další dluhy.

karina*
hodnocení

0x

helpinka, za nezletilého může smlouvu podepsat pouze zákonný zástupce. Těmi jsou ve většině případů jsou rodiče (stačí jeden z rodičů).A operátor má povinnost a mechanismy , kterými si zák. zástupce ověřuje. To ovšem patrně neudělal. Tedy smlouva by měla být od samého počátku neplatná. karina

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]