Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dítě si chce hrát jen se staršími - proč?

Od: terina* odpovědí: 6 změna:

Prosím o radu. Mám 20 měsíčního synka. Je to zlaté dítě je šikovnej, starostlivej, dost dobře poslouchá a hodně mi pomáhá, řekne každě slovo a už teď se mu podaří říci R. ALE ... Strašně rád si hraje s dětmi co jsou starší než on, když k nám přijdou, tak radostí běhá, vyvolává jejich jmena a snesl by jim všechny hračky co má a na mladší děti než je on sám je zlý, strká do nich tahá je za vlasy a nic jim nechce půjčit a to mě mrzí. Už od narození se mu věnuji jak nejvíce to jde, když ho porovnám s ostatními dětmi jeho věku je to nesrovnatelný rozdíl v psychomotorickým vývoji. Doktorka mi řekla, že je už od malička o tři měsíce dopředu. Píši to proto, že i přesto jako moc se mu věnuji a starám se o domácnost, jako každá ženská (úklid, vaření atd. )mi jedna sousedka řekla, že ho špatně vychovávám kvůli tomu, že je zlý na mladší děti a to mě moc zamrzelo. To řikala ta pravá, která nikdy nevzala do ruky hnížku aby svému přečetla pohádku v létě skoro každý večer byla v hozpodě na terase a děti nechala doma s tátou, co si ani neodpočinul z práce a musel ještě uklidit a uvařit. Prosím poraďte mi, je to naše první, a tak nevím jak ho to odnaučit, nebo jestli ho to přejde samo. Děkuji všem kdo se mi ozve. Hezhý den

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mikaso*
hodnocení

1x

Zkuste dětského psychologa. U dětí nerovnoměrně vyspělých (zní to divně, ale nějak se to pojmenovat musí) se obvykle ta disproporce objevuje i v chování. Psycholog by Vám mohl poradit, čím to je a co s tím dělat. A Vám to pomůže dítěti více porozumět, protože dětská duše je jiná než duše nás dospělých.

Jo a na sousedku bych se vy:-P. Mě osobně nezajímá hodnocení od lidí, kteří u mě nemají dostatečný kredit a jak jsem vyrozuměl, tak zmíněná paní ho u Vás taky nemá přiliš velký, tak se tím zbytečně netrapte.

lidka*
hodnocení

1x

Teri, na sousedku se vykašlete i na její hodnocení. *bzum* Já když to srovnávám s mou pravnučkou, tak je synek skutečně šikovný a prostě i kvůli tomu asi tíhne spíš ke starším dětem. Naše malá vyrůstá se starším bráchou a napodobuje ho ve všem. Takže se mi to těžko hodnotí. Ale všechno chce svůj čas a vývoj. Každé děcko to prožívá jinak. Mám tři vnoučata - dneska už dospělá a každé bylo úplně jiné. Vnuk byl klidný od malička a spíš se naštve teď v dospělosti. Nejstarší vnučka byla velice na svůj věk vyspělá - když šla do školy, uměla psát i číst. A teď je z ní skvělá a trpělivá máma. Nejmladší bylo sluníčko a dneska bych ji občas přetrhla. *nevi* A jestli je synek tak vnímavý, jak píšete, zkuste mu vysvětlit, že mrňata musí spíš chránit a ne jim ubližovat. Určitě se to srovná. Protože je tak na svůj věk rozumově na výši, hledá k sobě asi větší děcka, od kterých se může něco nového naučit. A s mrňaty prostě nemá trpělivost - vlastně mu překáží. Myslím si, že žádná převýchova nemá cenu. Buďte ráda jaký je, zkuste vysvětlovat a když by to bylo nějaké drsnější - tak ho okřikněte, on to jistě pochopí. *placni*

hodnocení

1x

Vůbec nikdy o sousedce nemluvte, nehodnoťte její postoje a priority, nemyslete na ni! *cert* A k chlapečkovi. Jsem bývalá kantorka ze školky a sama mám stejně starého 2.vnoučka, který je také velice nemírně šikovný. Toto je doba, kdy děti začínají prosazovat sebe, svůj názor a svá přání. Je to prostě vývojové období. A v tomto období se tvoří i jeho postoj ke světu. Je třeba ho u takové činnosti ihned odchytit a vysvětlit, krátce a jasně, že se to nedělá, že to toho druhého bolí. A zakončit to jasným, tichým a důrazným - Neubližuj! Nepoužívat mnoho slov a tónů. Nezahlcovat informacemi! *hej*A kdykoliv na něco upozorňujete-sluníčko svítí, sýkorky-jé ty jsou pěkné, večer u pohádky to tam namontovat-Jeníček pomáhal Mařence, byl na ni hodný, stále upozorňovat na to, že je to hezké, že se k tomu chováme hezky. Šetřit vzteklými a negativními komentáři na cokoliv, včetně sousedky. :DTřeba teď mi můj vnouček předvedl maminku. Zařval úplně stejným tónem na Dorotku (pejska) jako mamka na brášku.: "Tak komu to žíkám! A dělej!" To jen pro ilustraci, jak děti ukládají do hlaviček i to, o čem si myslíme, že nevnímají.*haha*A úplně vypusťe jakékoliv plácnutí přes ruku, zadek. Dítě to chápe tak, že se to tak má a že je to dobré a také rychlé, udělat to také.*hej*Výchova je neustálý proces a všecko v něm je důležité.;)A netrapte se, všechno bude fajn, bude-li dítě vyrůstat v laskavém a láskyplném prostředí. A vůbec se nemusíte bát, že se třeba nebude umět bránit. Když to bude třeba, bude to umět!*jasne*

binka*
hodnocení

0x

Terino, na sousedku se vykašlete a to doslova. Víte, nejhorší jsou ti, kteří měli sami s výchovou problémy a tak alespoň udělují rady ostatním. Je to Váš syn, podle toho, co píšete, si myslím, že se mu věnujete maximálně a tak to má být. Sousedku bych poslala klidně někam, aťse stará o své .

A že je Váš klučík zlý na mladší děti? On to určitě tak nemyslí. Víte, já mám zase opačný problém. Moje první dcera - teď je jí skoro devět let - je naopak bázlivá, od každého prvňáka si nechá všechno líbit. Doufám, že se vše spraví věkem, já byla také taková. Sice bych jí několikrát přetrhla, ale co naplat ...*nevi*

Hlavně že máte syna zdravého, nechte ho,ať si hraje. Tím nemyslím, že byste neměla zakročit v případě nějaké nepravosti vůči mladším dětem, ale on to pokládá za hru a záleží, kdo se mu postaví, aby nebylo po jeho.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, řekla bych, že váš synek podvědomě tuší, že je ve vývoji vepředu než stejně staré děti, proto se k nim asi i tak chová, protože od tak malých dětí zřejmě necítí tu správnou odezvu, kterou by rád viděl (jak je tomu u dětí starších). U tak malého dítěte totiž i ty tři měsíce rozdílu ve věku dělají hodně. Asi byste měla mu vysvětlit, že takové to tahání za vlasy ke hře nepatří. A že si děti nechtějí půjčovat hračky - no to je přeci typicky dětské. Ze slov sousedky si nic nedělejte. Lidé takoví bývají. Může v tom být závist, zloba, cokoliv, té ženě asi dělá dobře vypeskovat vás za toto.

terina*
hodnocení

Chtěla bych Vám všem poděkovat za odpověďi, které jste mi poskytli. Hodně jsem si z toho vzala a hodně mě to uklidnilo a pomohlo. Děkuji děkuji děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]