Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztracená občanka - co přinést?

Od: breta* odpovědí: 5 změna:

Zdravím

mám trochu neobvyklý dotaz. Nejspíš jsem ztratil občanku, nebo ji mám někde doma, ale nevím kde - nemohu ji najít. Měl bych si tedy zažádat o novou. Problém je v tom, že před pár lety, co jsem měl trvalé bydliště, tak se mamka s tatou rozvedly a já se s mamkou přestěhoval jinam. Tam jsem bydleli zase jen chvíli a přestěhovali jsme se do jiného města. Tady jsem někde dal občanku a nevím kde. Tak by mě zajímalo, co mám donést na úřad, abych si novou občanku mohl nechat udělat. Teď jsem s mamkou na podnájmu, byt není náš a tata taky nebydlí na tom starém bytě, je někde jinde. U něj si ale trvalé bydliště dávat nechci. Kolega z práce mi říkal, že se nechávají někteří registrovat na radnici, ale tomu se mi nechce nějak věřit...

Ví prosím někdo, co mám teď dělat? Samozřejmě ještě prohledám byt, ale pochybuju, že to někde najdu :(

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kt8d5*
hodnocení

2x

Okamžitě si zajděte na Místní úřad, kde jste měl poslední trvalé bydliště, nahlašte zde ztrátu OP a nechte si vystavit nový. Docela riskujete, že nevíte, kde vaše OP je. Může se úplně v pohodě stát, že vám přijde informace o tom, že jste si vzal půjčku, že jste jel načerno atd atd. A hádejte, po kom to budou vymáhat *sok*? Otázka nahlášení pobytu na Místním úřadě se tady již nedávno řešila, najděte si to ve vyhledavači. Já jsem sice také bordelář ale OP si hlídám stejně jako platební kartu.

breta*
hodnocení

děkuju za odpověď

buss
hodnocení

2x

Kolega má pravdu. S trvalým pobytem by musel souhlasit majitel bytu a to oni neradi dělají, poptat se ho. Takže rodný list, foto, žádost o OP, chtějí i starou OPčanku, oddací list (nepovinné).

buss

Myslím, že OP se dá žádat kdekoliv, poptejte se na úřadě. Vše mají na síti, v CRO.

roboot*
hodnocení

2x

Pokud nemáte kde si udělat trvalý pobyt, musí být na radnici, někde ho mít musíte :) U nás je na radnici i firem *smich* takto šikovně se lidé vyhýbají i exekutorům *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]