Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet mzdy

Od: ellie* odpovědí: 11 změna:

V dodatku k pracovní smlouvě mám uvedený určitý hrubý měsíční základ mzdy. V případě, že měsíc má 21 pracovních dní, dostanu přesně tuto částku, pokud má měsíc 20 pracovních dní, základ se mi odpovídajícím způsobem krátí (základ děleno 21 a to násobeno 20ti). Ovšem pokud má měsíc 22 pracovních dní, dostanu pouze zase základ, stejnou mzdu jako za 21 dní.

Na můj skromný dotaz na personálním oddělení, proč se při kratším měsíci mzda krátí ale při delším nenavyšuje, mi bylo řečeno, že mám mzdu měsíční, a ne hodinovou, a že se to prostě počítá takto.

Prosím Váš názor na toto, mám při delším měsíci nárok na vyšší mzdu? Případně při kratším měsíci nárok na celý, nekrácený základ? A jak případně svůj požadavek zdůvodnit a obhájit?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

coop*
hodnocení

0x

Samozřejmě se to tak nepočítá. Pokud máte stanovenu měsíční mzdu, pak je zcela jedno, jestli měsíc má 22 pracovních dnů nebo třeba jen 20. Pokud odpracujete všechny pracovní dny v daném měsíci, pak vám náleží mzda uvedená v pracovní smlouvě. Paní na mzdovce (resp. zaměstnavatel) je buď gauner nebo blb.

buss
hodnocení

0x

Ach jo, nebylo podáno to podstatné, u koho pracujete? Ve státních službách je obvykle měsíční plat, račte se podívat na svoji pracovní smlouvu řádně (známe plat a mzdu). Zkuste se zeptat policisty, učitele... jak se jim to mění s počtem dní. Je-li plat fixní, tak by neměl odrážet počet pracovních dní, prostě je stálý. Prostě se nenechejte odbýt, ptejte se na normu, která to upravuje, nebo se někde jinde poptejte. No.. třeba se vás pak nezbaví...

doplněno 27.11.10 16:03:

Nevím, zda je to povinné dnes, ale co tak platební výměr?

ellie*
hodnocení

Pracuji jako dělnice u soukromé firmy, mám mzdu, jak jsem výše uvedla, ne plat. Policisty ani učitele jsem se neptala, neb nemají pravidelnou pracovní dobu 7,5 hodiny 5 dní v týdnu jako mám já, mají fondy hodin, přesčasy, dva měsíce prázdnin... takže se to asi nedá porovnávat. Mzdový výměr nemám, jen dodatek ke smlouvě je stanoveno "měsíční mzda činí xxxxx korun českých"

Děkuji za odpověď a předpokládám tedy, že mě firma šidí v případě kratších měsíců.

celp*

Pracuji též u soukromé firmy,ale takto se to nemůže praktikovat.Mzda se poměrně krátí jen v případě dovolené nebo nemocenské.Promluvte si s majitelem.

karina*

ellie, ještě si prověřte, zda nepracujete sice za mzdu, ale v kontě pracovní doby což je nerovnoměrné rozvržení pracovní doby. To by ale muselo být napsané v Kolektivní smlouvě , nebo uvedeno v nějakém vnitřním předpisu. Což asi u soukromníka nebude. Takže pak na personálním chtějte ať Vám předloží podle jakého předpisu Vám mzdu počítají.

§120 ZP business.center.cz/... vč. odkazů. Už jsem se setkala s tím, že to zaměstnavatel takto zkoušel, s tím, že se mzda po 26 týdnech vyrovná. Přitom zaměstnanci v žádném kontě nepracovali, měli mít rnormální mzdu. Karina

hodnocení

0x

Napadá mě jenom § 113, odst. 4 Zákoníku práce:

Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis. Dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti.

Jinak jsem přesvědčená, že buď je mzdová účetní blbá, nebo to má nakázáno od vyčuraného zaměstnavatele.

jakubd*

Dobrý večer, tak tohle mě pobavilo, teda v dobrém slova smyslu. :) Jsem v 1 zaměstnání cca 4 roky a pokaždé když mi zvýšili plat, tak jsem tuhle skutečnost podepisoval minimálně s týdenním zpožděním a to jsem státní zaměstnanec. :-D

To jste šťastlivec, když Vám za 4 roky už i zvýšili plat... a podle toho, že píšete zvyšovali, tak ne jednou *palec*to Vám přeju... jsem taky státní zaměstnanec a jedeme už čtvrtý rok podle tabulek z roku 2007, tak nevím, kde udělali soudruzi chybu :D

burinka

Až vás 30% propustí, tak se to určitě zlepší. Jen "vydržať" ;)

Ano, to je pravda. Pak Vám nebudu vůbec závidět jakékoliv jednání na úřadě, když nás tam bude o 30 % míň...

jakubd*

Nicméně, kdyby vyhodili 30% lidí, tak by konečně ty skuteční úředníci museli začít něco dělat. Spousta lidí se na úřadech veze na vlně... Bohužel by zřejmě stoupla nezaměstnanost, ale i tak by se, zjednodušeně řečeno, ušetřilo. Na druhou stranu, stát utrácí za různé hovadiny, které vidím například u nás a kolik úřadů v republice je? :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]