Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zubní kámen jak odstranit

Od: tenk

Zdravím. Mám zubaře, ale ten neřeší zubní kámen (ale na jednu stranu nevadí, protože jsou prý zase tací zubaři co dentální hygienu u nich za peníze vyžadují pravidelně co půlrok i častěji - mně by to stačilo bohatě tak jednou za 3 roky..). Prostě jednou max. 2 x za rok u mého zubaře prohlídka, vše v pořádku a nashledanou.. Ale už se mi za ty roky trochu tvoří (naposledy jsem byl u jiného zubaře v roce 2022 na dentální hygieně - ale vím že sem se musel doprošovat (navíc jako součást dentální hygieny bylo i povinné pískování a skoro 14 dní jsem pak jedl s bolestma) a celé mi to přišlo že mohu být nakonec rád, že mě dokonce vzali. Takže se už nechci znova doprošovat a rovnou se zeptám, jestli jsou nějaké rady jak na zubní kámen. Tedy někdy se mi ho podaří celý odloupnout, když už je větší, ale radši to chci dělat, už dříve, než tak doroste.. Je možno použít na to nějaké sonické kartáčky, případně máte s tím nějaké zkušenosti? Vím že jsou na plak určitě, ale jak je to se zubním kamenem. Mám ho zatím menší, dásně nekrvácí, roky to mám u zubaře bez zákroku, ale i tak, jelikož už mám cca 20 let paradentózu, se ho chci radši zbavit. Díky.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

0x

Odstranění zubního kamene je součást preventivní prohlídky. Zubař to má placené pojišťovnou, tak by to taky mohl udělat a ne jen shrábnout prachy a na práci se vykašlat. Pokud tedy má s pojišťovou smlouvu a nejede za plnou palbu od pacienta..

Blbý je, že když mu to připomeneš tak tě zařadí mezi obtížné pacienty a podle toho bude vypadat jeho práce (velice častá reakce na jakoukoliv kritiku)

Mimo zubaře buď zubní hygiena nebo pořídit sadu škrabátek/ šťourátek a oškrabat (z Ali/ Temu za pár korn). Kartáčkem to nesundáš.

liska5
hodnocení

0x

Prý zubní pasta Carlotherm působí na rozměknutí zubního kamene. Zkusila jsem a po nějakém čase se kámen opravdu trochu drolil. Jinak prevenci, jelikož zubní kámen vzniká ze zubního plaku. Takže pravidelné a důsledné čištění zubů včetně používání mezizubních kartáčků nebo dentální sprchy. Dobré je dva kartáčky, jeden tvrdší, druhý měkký, aby se s ním daly masírovat dásně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]