Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úřad práce - péče o dědu

Od: jarin®

Pěkný večer,

mám dotaz a pokusím se ho zkrátit - jsem delší dobu vedený na úřadu práce, přiznám se, že jsem celkem výbíravý...a taky, že když už mám na dosah práci která by mě mohla bavit a odmítnou mě, tak mě to pak demotivuje. Na posledním sezení ze mě už paní uřednice trochu chytla nerva byť chci dodat, že za mě platí pouze zdravotní a asi i sociální, příspěvky žádný nepobírám a svoje živobytí si hradím sám z úspor.

Před 3 týdny můj děda spadl ze schodů když šel vynášet smetí, vezla ho záchranka a operovali mu na dvakrát zlomený rameno. Má 76 let, žije s babičkou která má 86 let...a poslední 3 týdny jsem se tomu hledání ani moc nevěnoval, na něco jsem odpověděl ale nikam si mě nepozvali. Přemýšlím, jestli to paní úřednici takhle říct a případně mám pro ní i lékařskou zprávu, jestli ji to vůbec bude zajímat.

Děda už je ted sice doma, ale ty 2 týdny co byl ve špitále byly extrém, ráno jsem se nasnídal, pak šel za bábi uvařit ji čaj, zeptat se jeslti něco nepotřebuje, zajistit oběd, pak jsem sám šel na oběd, pak odpoledne za dědou na návštěvu do špitálu...a potom zase za bábi nachystat ji večeři atd. Člověk měl pocit, že nic moc neudělal ale skoro celej den byl v háji.

Samozřejmě ve hře je si nechat zřídit nějaké opatrovnictví, děda už je sice doma...ale sám nesejde schody, nesundá si kalhoty...bylo potřeba domluvit sanitku a špitál na vyndání stehů, pak na kontrolu za praktikem a za další 2 týdny má jit do špitálu na kontrolu za operatérem. Ale když je člověk v takovém nasazení tak je to psychický náročný, nechci bejt nevděčnej, snažím se jim pomoct jak nejlíp umím ale nevím jestli bych do toho šel. Oni mají hlavně problém o to požádat nebo dotáhnout věci do konce. 7 let jsem vezl bábi po doktorech ještě když měla chuť, říkal jsem ji, aby si domluvila ZTP kartičku, že by měla nárok abych mohl parkovat na invalidech když ji povezu k doktorovi...vůbec...vždycky jsem musel hledat místo jak dement a nebo radši to parkovný zaplatila.

Takže vlastně zpět k otázce - má vůbec cenu to tam zítra zmiňovat?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No, a nechcete se stát oficiálně pečující osobou? Děda by musel mít přiznaný příspěvek na péči nejméně ve II. stupni. Případně zkusit vyřídit i pro babi, v 86 letech už to nebude žádná čiperka. Jako pečující osobě Vám pobšží náhradní doba důchodového pojištění, tedy doba potřebná pro vznik nároku na důchod, a zdravotní pojištění za tyto pečující osoby platí stát.

mpsv.gov.cz/...

k2
hodnocení

1x

Ne. Jste-li vedeny na UP, tak je Vasi "praci" hledat si praci + soucinnost s UP (at je to jakkoliv absurdni ci zbytecne).

Urednika nezajima, proc nedelate to, co delat mate, stejne tak jako by to nezajimalo Vaseho zamestnavatele (popripade Vas, kdyby Vam nejaky Vas zamestnanec toto vypravel), ac to je (muze byt) z lidskeho hlediska smutne ci hnusne...

ltz
hodnocení

1x
To neřešte jestli to úředníci bude zajímat. Prostě se zmiňte, že jste měl tuto nepříjemnou překážku, lékařskou zprávu vezměte s sebou, mějte ji viditelně připravenou v ruce, aby bylo patrné, že se vše zakládá na pravdě. Předložte ji ale až když by si ji sama vyžádala. Není to jenom tak, pečovat o nemocné prarodiče.

hodnocení

0x

A ptáte se na co? Jak řešit to, že úřednice "chytla nerva"? Co to znamená, že "chytla nerva", jak se to konkrétně projevuje? Reagujete na inzeráty, posíláte životopisy a chodíte na pohovory? Tím vykazujete úřadu práce, že si práci hledáte. Co dál vám dává za úkol úřad práce, že máte dělat? Dostáváte snad přímo doporučenky, kam musíte jít do konkrétní firmy, nechat si to potvrdit, že jste se o práci ucházel?

mm®
hodnocení

0x

To "zřídit nějaké opatrovnictví" se nazývá příspěvek na péči. Žádá se o něj na Úřadu práce, řízení trvá několik měsíců a po schválení se výše se pohybuje od 1300 Kč do 27000 Kč za měsíc. Ovšem ten nejvyšší stupeň (podmínky jsou velmi přísné) zahrnuje trvale ležícího pacienta, který nezvládá prakticky nic - hygienu, dojít na WC, najíst se... Uživit se tím nedá, péče je extrémně vysilující a moc dlouho se to nedá vydržet.

Zcela chápu, že péče o staré lidi, návštěvy v nemocnicích, pomoc v domácnosti atd. zabere spoustu času. Ale jsou lidé, kteří to musí zvládat i při zaměstnání.

..taky jsme to doma zažili...ještě bych zdůraznil že všechny ty příspěvky a jejich výše rozhoduje při dalších náležitostech třeba při přijetí do Domova důchodců protože to co je vyřízeno jde automaticky s klientem do dalšího zařízení a ti si fakt vybírají toho kde získají více peněz-což je pochopitelné... a člověk který tohle nemá vyřízeno se nedostane nikde...nebo pak rodina pokud ho někde dostane musí hooodně doplácet...taková je situace...

id
hodnocení

0x
Vůbec to s sebou nenoste. S vaší dlouhodobou nezamědtnaností to nesouvisí. V 19 hod jste bábi nachystal večeři. Co jste dělal potom? Měl jste si plnit své povinosti, když chcete čerpat od státu zdr.pojištèní. Odhlaste se z pracáku a buďte OBZP.
lubos

Proč poskytujete špatné rady? Bacha na Z1.Jen blázen by se odhlašoval z ÚP a šel na OBZP.

Se nestarejte co dělá od 19-ti hodin.Sedí u PC,pročítá nabídky,odpovídá na ně atd...- své povinosti tedy plní.Taky má nějaký svůj život a někdy i spí a odpočívá (ani v práci se nepracuje celých osm hodin a je nárok na pauzu).

id
Luboši, hoďte se do klidu. Nic neporušuji. Co je stát? To jsme my všichni pracující. Pokud tazatel od nás něco chce/ platbu zdr.pojištění/, tak si musí plnit povinnosti.
lubos

id: Zase chyba. ...Co je stát? To jsme my všichni pracující...

Stát jsou všichni občané platící daně.Tedy nejen pracující,ale i všichni nakupující (tedy i důchodci) platí daně,vlastníci nemovitostí platí daně atd...Z těchto daní jde mizivé procento na jiné.

lubos
hodnocení

0x

jarin: Tak co? Už té paní ouřednici s nervama v kýblu praskla cévka? ONA za vás nic neplatí ! Platí to státní kasa.Příspěvky žádný nepobíráte a svoje živobytí si hradíte sám z úspor.Takže buďte v klidu.Jestli nedává žádný ,,doporučenky,, tak je to její selhání a neschopnost nabídnout nějakou odpovídající robotu.

O tom opatrovnictví zauvažujte.Dělal jsem to a vše mám hlášeno na ÚP a potom to mám i na ČSSZ započítané jako roky k důchodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]