Nejste přihlášen/a.
Všude se tlačí na digitální platby přes aplikace v chytrém mobilu a ne každý ho vlastní s účtem. Není to občanská povinnost. Poslední dobou jako by se pytel roztrhl s digitálními platby on-line, což dříve takto nebývalo a platili jsme pěnězi-klasicky s kováky a bankovkama. Psychologové tvrdí že chytré mobily jsou návykové zařízení a ve školách už to snad dokonce údajně zakázali použivát. Bankovní instituce a velké korporace na internet banking tlačí a úplně to k účtu vnucují. Neměli by politici tento způsob nějak zakázat a nechat jenom bankovní karty a hotovost než to rožšiřovat do aplikací v chytrých mobilech, hodinkách, prstenech časem možná v tykadlech na hlavě. Tohle už mne nepříjde jako seniorovi normání a připomíná mne to nějaké SCI-FI. Lidé se tomu ani nijak moc nebrání, že by vzdorovali proti tomu, že se postupně vytlačuje tradiční česká měna v hotovosti. Copak to nikoho netrápí jak rychle to postupuje proti vůli těch, kteří o to nestojí nebo to berou pouze jako doplněk pro komfort?

3x
Františku, a tobě je kolik 79 let?
Kdy už někdo zakáže lidi nad 80 let? To zní asi taky divně že? Absurdně...
Proč by měl někdo něco zakazovat, když to neomezuje někoho druhého? Neboli platba Je možná v hotovosti ze zákona a každý obchodník (S kamennou prodejnou ) zatím musí přijímat platbu v hotovosti, Vše ostatní může. A mimo QR platby což je standartní český převod z účtu na účet, tak jsou další platby přes karty a mobily většinou placené, přesto pro obchodníka výhodnější než chytat do ruky ušmudlaný papírový bankovky a mince
ps: pokud myslíš platbu NFC tokenem v mobilu či hodinkách, tak věř že to je principiálně úplně stejný NFC token to jako v platební kartě - S tím že nehrozí zneužití a je to bezpečné tak, jak je zabezpečen mobil, tedy u iPhonu velmi.
placení aplikací, to nevím co tím myslíš - jakože QR platba? To není žádné placení aplikací, to je prosté vyplnění čísla účtu částky variabilního symbolů případně poznámky do bankovní aplikace, aby si to nemusel vyplňovat ručně
-----
ne každý vlastní bankovní účet? Ano, typicky lidi s exekucí nevlastní bankovní účet
Ale jiných lidí co nevlastní účet bude asi tak jeden z 1000...
Stále mě nenapadá jaké placení aplikací myslíš tak to zkus upřesnit ![]()
Jakmile nastane blackout nebo krizová situace, tak záložní hotovost je stejně potřeba a zrušit peníze by byla chyba a škoda. Pokud všichni senioři nechtějí digitálně platit, tak by mohli mít svobodnou volbu se sami rozhodnout co je pro ně přijatelnější možnost. Aplikace mají sloužit pomáhat ulehčit platbu, kdo třeba nezná dobře kupecké počty, ale ne striktně nutit celoplošně celou společnost k tomu. To je podobné jako když nemám řidičák a nejezdím autem, většina lidí ano a musel bych si na stará kolena ho udělat a koupit si auto. Ne, protože já ho potřebuji, ale modní trend jít s davem mne k tomu vybízí, že to tak musí být. Ne, pouze ten kdo si něco oblíbí chce měnit též druhé k obrazu svému, Nevěřím, kdo má rád hotovost, že to bude kritizovat. To je ta opačná strana, která si už odvykla a žije v digitální bublině. Když jdu do naší hospůdky na pivko jsou vděční za platbu v hotovosti a váží si toho, že mají drobné na vrácení zpět a poděkují mne za to. Kdo tu vykřikuje že touží zrušit hotovost, ten už to dávno ji odpískal a platí on-line. Samozřejmě druhá strana bude mít logicky názor opačný.Jedna věc je dobrovolný potřebný nástroj k ulehčení a druhá věc nepřímé restrikce, kdo se nechce přizpůsobit tím, že nemá možnost zaplatit v hotovosti přesto že tak chce učinit.
"Pokud všichni senioři nechtějí digitálně platit," S tím si dovolím nesouhlasit. Není pravda, že všichni senioři nechtějí digitálně platit. Je dost seniorů co běžně digitálně (bezhotovostně) platí a nemají s tím problémy. Ono každý senior není stejný.
> Jakmile nastane blackout nebo krizová situace, tak
Tak stejně nebude co koupit. Při blackouty nepojedou v prodejnách chladničky, mrazničky, čtečky čárových kódů, váhy, pokladny. Pak ještě drobnosti, se kterými by se dalo smířit, jako šero na prodejně, nefungující pokladní pásy. Dveře do prodejny nelze nechat 24 hodin otevřené.
Jak při kolapsu objedná prodejna zboží? Jak zaplatí dodavateli?
3x
Jediný problém je se s tím jednou naučit a pak už víte jak na to a po zbytek života jen užíváte.
Ač platím dnes již téměř výhradně kartou, stejně u sebe nosím nějakou hotovost pro případ, že by někde nešel terminál, stane se, ale velmi výjimečně.
2x
Teď ale vážně. Vždy tam je možnost volby, zda na dobírku, převodem nebo kartou, případně PayPal.
Vzpomínám si, že před takovými 30 lety se diskutovalo o online nákupech. Lidé nevěřili, že si něco na dálku koupí a ono jim to přijde, v krabici bude věc, co si objednali a že ji bude možné relativně jednoduše vrátit, když se nebude líbit. V naprosté většině případů to tak i dnes funguje, klasická pošta dostala konkurenci v podobě různých doručovacích služeb, atd...
1x
Digitalni platby jsou rychle a pohodlne a lide si na ne rychle zvykli.
Jen malokdo si ale uvedomuje, ze stat ma nad lidmi daleko lepsi kontrolu a muze sledovat, za co lidi utraceji, kolik maji na uctech atd.
Ja osobne jsem pro obe moznosti. Nedavno se mi stalo pri platbe kartou, ze karta byla 3x zamitnuta a po ctvrte mi bylo sdeleno, ze tam nemam dostatek financi.
Vubec to nebyla pravda, zkontrolovala jsem ucet a penez tam bylo dost.
U kasy jsem vysazela vsechny sve penize vcetne minci a byla jsem rada, ze jsem je v penezence vubec mela.
Pripadala jsem si velice trapne.
Kupodivu pri pristi platbe u te same pokladny byla platba EC kartou prijata bez problemu.
Od te doby nosim i urcitou hotovost vzdycky s sebou.
Takze za me: jistota je sicher! A to plati i pro pripady vypadku proudu.
A kdo je to stát?
Lidé (obyvatelstvo, stádní lid)
území
suverenita (státní moc)
--- jinak podle mého názoru, jako žena jednáte iracionálně a nemáte žádný důkaz na to, že platba byla zamítnuta z důvodu nedostatku peněz na účtu, tedy nemáte v ruce takové potvrzení z terminálu , Protože pokud byste ho měla, tak můžete tu vaši banku konfrontovat ... Většinou je to chyba spojení s autorizačním centrem.
Takže místo nošení hotovosti můžete mít v mobilu třeba 10 různých karet jako mám já, V případě chyby si vyžádat vytištění lístku kde je jasně uvedena chyba ! Nosit si do zálohy hotovost jen z důvodu selhání elektronického platebního prostředku je stejné jako vozit si kolo v autě pro případ selhání auta, Pokud mám auto z půjčovny nebo asistencí, no tak konfrontuji při poruše asistenční službu nebo půjčovnu
1x
Spíše to vidím tak, že by se mohlo více tlačít na banky tak aby umožňovaly používat jejích bankovní služby i bez internetového bankovnictví a mobilního čísla a to ne proto, že to není dobré nebo nějak prospěšné, ale proto, že je stále mezi námi dost lidí (hlavně starších) kteří internet, počítač a chytrý telefon nemají a ani s tím neumí pracovat nebo z nějakých důvodů tomu nedůvěřují. Takové lidí by se nemělo jen tak ignorovat. V některých bankách v současnosti už možná ani nejde založít účet nebo jen velmi obtížně bez internetového bankovnictví a mobilního tel. čísla. Internetové a mobilní bankovnictví je velmi dobrá věc která ušetří lidem, ale také i bankám docela dost času a peněz, ale nemuselo by se to vnucovat úplně všem bankovním klientům. Já si už ani nedokážu představit mít účty v bankách a nemít k tomu internetové a mobilní bankovnictví kdy bych s každou blbosti např. zadání příkazu k platbě musel jezdit do města do banky, a tam čekat na řadu. Zabralo by mi to hodně času a měl bych s tím i nějaké finanční náklady. Líbí se mi, že přes internetové nebo mobilní bankovnictví si mohu kdykoliv kdy mám na to zrovna čas vše v bankách vyřídit, že mi různé příchozí platby chodí přímo na účet v bance a nemusím je tak chodit do banky vkládat v hotovosti atp.. Zakázat platby v hotovosti je podle mne nereálný nesmysl. Nedokážu si příliš dobře představit jak by se řešilo když někdo někomu známému prodá nějakou maličkost např. za 50 Kč a měl by mu ty peníze zasílat převodem na účet. To by se také muselo nařídit všem prodejcům a přijimatelům plateb aby povinně museli mít platební terminál na karty nebo přijímat platby bezhotovostně převodem z účtu. Je dost obchodníků kteří platby kartou nepřijímají a znám i firmy které odmítají platby převodem z účtu a požadují pouze hotovost.
Máte v tom pravdu, že to vlastně je oboustranné. Někdo vyžaduje bezhotovostní způsob placení a jinde pouze hotovostní styl. Správné by bylo ať si každý vybere co mu více vyhovuje. Já bankovní plastovou kartu beru ještě jako normální věc, ale ty aplikace, prsteny,hodinky, nosy s čipy to mne příjde už za hranou. Též jsem zachránil v naší hospůdce pána, který si dal oběd a nebrali karty. Zaplatil jsem to za něj v hotovosti. Potom ho svezl k bankomatu, on si vybral a mne vše vrátil a poděkoval. Obráceně by to asi nefungovalo, jak by bylo vstupné pouze na aplikaci on-line a já bych někomu to proplatil v hotovosti na místě. Takový člověk už se zřekl peněz v hotovosti a byla by to pro něj přítěž navíc.
Tak jste @frantisek75 nebo @frantisek79? Tady je možná počátek Vašeho problému a obav z plateb přes aplikace, když neudržíte v hlavě už ani jednu/stejnou přezdívku.
frantisek75: Tak už to na této poradně bohužel je, že někteří tu přímo vyhledávají něčí třeba i drobné pochybení aby si pak mohli do něho s radosti kopnout.
frantisek (bez čísel) - tak už je to jasnější, nebudeme se z toho hroutit a život jde dál. Nemám dojem, že bych si chtěl kopnout, jak zde někdo šíří nepravdu, ale Vaše vyjasnění toho renoncu je fajn a dostačující.
"Nemám dojem, že bych si chtěl kopnout," Někteří si to bohužel nejsou schopni uvědomit a stydí se to přiznat.
1x
1x
0x
Dobrý den, kdy a jestli to bude nevím, ale raději hledejte chybu u sebe. Zdravím!
P.S. To, že jste senior, jste ani psát nemusel - z textu by to pochopil každý (děláte seniorům ostudu).
...(děláte seniorům ostudu)...
Tak to zas tak neprožívejte.Je krásně,svítí sluníčko,pofukuje vítr.Běžte ven a nabírejte vitamin D ze slunce.
Jsem senior,ale neházejte nás do ,,jednoho pytle,,.Jsem venku a nesedím doma u PC jak VY prďola a nejsem zalezlej s kartotékou kdo co napsal proti..Za chvíli vyrážím na okružní chůzi.Sraz seniorů je za chvíli.Klid v duši.
Taky to zkuste a možná si najdete i ženu místo psaní hloupostí na netu.
Ale jasně - nuda,sám bez ženy a prázdniny.To mozek neví co dělá.
prazdniny - nemá význam komentovat vše, co tady z Vás vypadlo za pí*oviny, ale do jednoho pytle hodil seniory tazatel a jen Vy jste to nepochopil. Senior není automaticky hlupák, ale musí se snažit, aby pokrok zvládl (nebo nemusí a potom si nemá stěžovat).
0x
Mám pocit že to pletete a mícháte dohromady.internet banking a ty platby z mobilu bez účtu jak tvrdíte spolu nesouvisí.
IB není nutný k mobilu, ale nechápu jak byste chtěl spravovat své finance bez něj.
Pokud má tazatel pobočku banky 20 m od domu, pak není velký problém. Jen se to, pravda, trochu prodraží.
0x
Měna je stále stejná,ale máte k penězům přístup z více míst. zařidte si to, až budete ležet doma nehnutě jak zaplatíte účty... prostě nikam nechodte a zaplatte z postele když nemůžete vstát... nebo z nemocnice když musíte být tam. jak jinak se dozvíte kolik peněz máte na účtu až nebudete moci chodit?
0x
Když nepotřebujete auto, nekoupíte si ho. Když nepotřebujete digitàlní placení, tak si nakupujte v kamených prodejnách hotovostí. Kde je problém?
Platit za vyzvednutí důchodu na poště + platit za SIPO složenkou je vymoženost minulého století. Proč ne, když vám to vyhovuje, ale pak nemůžete chtít vymoženosti 21.století.
Vy moderní mladí lidé, kteří máte rádi placení bezhotovostním způsobem nejčastěji přes aplikace v chytrém telefonu a říkáte, že mince a bankovky jsou pro Vás přežitek zastaralý způsob, tak jak je možné když na zemi někdo ztratí nějaký kovák, že Vy se pro něj ohnete a seberete ho do kapsy, když jste vlastně odpůrci hotovosti, neměli byste ho správně Vaše kategorie překročit a jít dále?
id: Nebereš v úvahu, že každý jsme více či méně jiný. To co pro někoho není žádným problémem a dobře to zvládá může být pro někoho jiného těžko zvládnutelným problémem a vůbec to nemusí tak být pouze u starších lidi.
frantisek75: Jak víš, že id se ohýbá pro každý kovák? Možná, že je natolik bohatý, že ohýbat se pro nějaký mizerný kovák by pro něho bylo pod jeho úroveň.
Považuju se za celkem moderního člověka, ale zvládnu použít i beznadějně zastaralé přežitky a většinou s tím nemám problém. Jen obvykle volím pohodlnější, či jinak výhodnější způsob. Takže třeba běžně platím kartou, je-li na výběr. Spoustu věcí prostě rovnou naklikám přez internet. Stejně jako moje děti. Stejně jako moje rodiče.
S tím věk moc nesouvisí, spíš osobní zkostnatělost.
Stejně jako neřvu, že se má okamžitě zakázat ježdění na koních, když na nich sám nejezdím, tak vy byste neměl trvat na tom, že je nutno lidem sebrat volbu platit způsobem, který sám neprovozujete.
0x
Nejde ani tak o platby přes aplikace - u plateb je vždy možnost volby hovost / elektronicky (pokud tedy nejde o velké částky v bance nebo pokud hotovost nezakážou).
Spíše je problém neopodstatněných výhod a slev u plateb přes aplikace v Lídlu / Kauflandu a jiných hyparmarketech, které se u hotovosti nebo ani u peněžní karty neposkytují (musí to být aplikace). Na toto už si lidé tady na Poradně stěžovali, já také - ale byl jsem zakřiknut, že můžu přece nakupovat jinde.
Platit v hotovosti není retro v tom smyslu, jako staré gramodesky poslouchat. Platit běžným způsobem na České poště SIPO stále tu možnost oni nabízí, tak proč ji nevyužívat. Dokuď staré osvědčené věci na které jsme byli zvyklí nadále fungují třeba i dobírka, poslat pohlednici z jiného města někomu tak se nejedná o žádný retro styl, ale tradiční zavedený způsob.
Neopodstatněných? S aplikací o vás dokažou snadno nahromadit spoustu užitečných dat, která se jim hodí.
Když platíte penězi, nejsou data = nejsou slevy.
Slevy přes aplikace jsou marketingový trik jak přimět zákazníka to využívat co nejvíce. Je to taková motivace jak ušetřit, ale je tu jedno jisté, že ta výhoda je vykoupená Vaši svobodou a klidem.Obchodník a marketingové společnosti sbírají Vaše data o nákupu a o to více Vám to bude více produkty podbízet. Z lásky k Vám to nedělají, ale sledují za tím svůj cíl, když to vezmeme z druhé strany. Naleťěl jsem jednou na reklamu, holící strojek gratis, jen za odpověď kolikáté výročí slaví firma, která je vyrábí. Já jsem to údajně správně uhodl, tak mne poslali propagační balíček v rámci reklamní kampaně. Dostali mojí adresu a to byla chyba. Příště mne automaticky už poslali nahrádní žiletky, které jsem si neobjednal za vyšší cenu a nešlo to odesílání pomalu ani zrušit jen s velkými obtížemi.
0x
Nemůže to být občanská povinnost platit bezhotovostním způsobem pokuď hotovost ČNB stále vydává nové mince a bankovky do oběhu. To by se peníze museli úplně zrušit legislativní cestou, ale to se zatím nestalo a doufám, že ani nestane. Na koni se stále jezdí, protože moje vnučka chodí velice ráda do jezdeckého oddílu a miluje koně. Když Vy máte něco ráda tak se držte svého co Vám vyhovuje, ale nemluvte za všechny. Jakmile byste mojí vnuččce řekla, přesťaň jezdit na koních a rozluč se s tím, tak to by rozhodně neprošlo.Ona ke koním má vřelý vztah je to její hobby ve volném čase po škole.
Však zatím taky můžete jako hobby po škole platit hotovostí ![]()
Aspoň někde, ona ta vnučka taky s tím koněm nesmí třeba na dálnici ![]()
Mojí vnučku silnice s koněm vůbec nezajíma a ani toho koně čuchat smrady z výfuků aut. Jezdí si na něm po lesních cestách a loukách. Jak jste na to přišel že ji baví s koněm jezdit v koloně aut taková blbost?
A co kdyby jste si přečetl, co jsem napsal?
Já nikde nepsal, co vaše vnučka chce (ani ji neznám, jak bych to měl vědět). Já napsal, co (bez ohledu na chtění a nechtění) nemůže.
A použil to jako přirovnání pro vaši situaci. Vy chcete platit hotovostí, tak si to klidně mějte hobby koníčka a plaťte hotovostí. Akorát jsou místa, kde to nejde, ale s tím nic nenaděláte.
Když tam nebudete chtít chodit platit, tak oni si na vás nevydělají a vás to, že hotovost neberou, pak trápit nemusí.
Teď jsou místa, kde jde platit jen hotově, místa, kde jde jen digitálně (nebo jen appkou, nebo) a místa (většina), kde jde platit více způsoby a každý si vybere jak chce.
0x
Tazateli neboj se. Dočkáš se. Až to dojde tak daleko že bude bezhotovost. To potom bude kapitalismus s nádechem komunismu. Všem podle zásluh a banka ti nedovolí zaplatit něco protože jsi zlobil.
Nebrání po internetu zaplatit nic za hotovost to jako opravdu? To se mýlíte pěkně pane Libore. Na Bazošu nejprve mne příjde sms kód na mobil, potom ho přepíšu do okénka na portálu. Když už to celé otevřu tak na mne vyskočí QR kód banky na platbu za to, že mne spojí s prodejcem poplatek. To ještě jsem nic nekoupil, jen chtěl napsat prodejci. Domluvit se prodejcem na dobírku v hotovosti už z 99% zamítnou, přestože služba stále běžně na poště funguje. Je tu digitální blaznovství které se šíří rychlým tempem u nás a my senioři to vnímáve nejvíce a jsme diskriminováni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.