Nejste přihlášen/a.
Proč někteří lidé(a nemusí to být jen bezdomovci) i v létě, takových to teplotách (ne uplně těchto extrémech 30.7. a začátku července) chodí po městě v dlouhých riflích a v vršku s louhým rukávem (a to si myslím že je vrstva č.2= bundička).Dotaz je v rubrice zdraví, zajímá mě zdravotní důvod, to mají nějaký problém s metabolismem?
Když tedy se vrátím k bezdomovců, ten zrovna byla v okolí partička pěti a zbylí měli letní oblečení. Nemyslím si, že by ten člověk přecházel 50 metrů z interiéru do interiéru, ale že byl "na celodenním výletu".
1x
Pokud je to nějaký opravář/dělník, tak dle povahy práci není z bezpečnostního hlediska vhodné nosit kraťasy a pantofle. A pokud hned sedá do auta nebo jen přejde či to má prostě kousek domů, tak se k vůli tobě nebude převlékat do letního oblečení.
Dále pak spousta lidí kůži nemůže vystavit přímému slunci k vůli nemoci či nějaké lokální místo na stehně, atd...
Jinak proč v Arabských Emirátech chodí zahalení od hlavy po paty a ještě k tomu v černém? A to několik století co by tradiční úbor. To mají to vedro tak rádi?
Dobrý poznámky, ale to zahalení je funkční beduínský oblek dou pouští, který dobře větrá i když je černý a přes celý dělo.
A tohle fachman fakt nebyl a z arabského poloostrova už vůbec ne. Typem postavy bych řekl štíhlý.
Držel bych se zdravotní stránky... Je třeba nějaká kožní nemoc, která by šíleně svědila, že menší zlo je chodit v riflích a s bundou?
Tak se může chránit před rakovinou kůže. Může být na UV záření citlivější.
Jsou autoimunitní onemocnění nebo klidně kožní přecitlivělost.
Kožař nejsem, tak jsem se optal AI na konkrétní choroby, protože i mě samotného to zajímá.
Autoimunitní onemocnění
Lupus erythematodes: Slunce spouští zánět kůže a vyvolává nebezpečné celkové vzplanutí nemoci (flare).
Dermatomyositida: UV záření zhoršuje svalové oslabení a typické červenofialové kožní vyrážky. [ 1]
Genetická a metabolická onemocnění
Xeroderma pigmentosum: Vrozená neschopnost kůže opravovat DNA poškozenou UV zářením; hrozí extrémní riziko rakoviny kůže.
Porfyrie: Porucha metabolismu barviva hemoglobinu; slunce způsobuje bolestivé puchýře, jizvy a odumírání tkáně.
Albinismus: Úplná absence ochranného pigmentu melaninu, kvůli čemuž se kůže spálí během několika minut. [ 1, 2, 3, 4]
A nebo má hnusný tetování, který nechce ukazovat
. Kéž by takových tetovaných bylo víc.
0x
Pokud se člověk dokáže držet převážně ve stínu, tak oblečení funguje jako izolace. Než se dost prohřeje, stihne dojít do dalšího stínu. (Takhle se dá třeba i proběhnout větším ohněm, kam se hrabe plné slunce
)
A ano, při vyčerpání (které si bezdomovec snadno užene špatným stravováním a nedostatečným spánkem - blbé ležení a neustálé obavy o své bezpečí a majetek) taky výrazně pomáhá teplejší oblečení.
0x
V knize Memento chodili i v létě v dlouhých rukávech i kalhotách mladí lidé, kteří si aplikovali drogy injekcemi. Aby nebylo vidět vpichy. To ale neznamená, že každý zahalený člověk musí být nutně feťák. Jaga.
Znala jsem pána - albína, i když nebyl starý, měl bílé vlasy /ne šedivé/, bílé obočí i řasy. A byl velice choulostivý na sluníčko. Nosil i v létě košili s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty. Přímé slunce prostě nesnesl.
0x
A to jako nemuzou? To kazdy musi v lete povine v kratasech? Vzdyt at si kazdy chodi jak chce, ne? K tomu prece hned nemusi byt zadny zdravotni duvod. Proste treba pouze chteji, nebo je k tomu okolnosti primeji. Muze jit o dress code, muzou mit nazor, ze v kratasech se do mesta proste nechodi, ze by nebyly dost cool nebo treba prijeli na motorce. Kolik lidi v Tebe udivujicim obleceni, tolik duvodu.
0x
Ano, třeba po léku na lymskou boreliozu Doxyhexal (ATB) se doporučuje nevystavovat sluníčku. Právě se mě to týká - nosím v těchto dnech dlouhé rukávy i nohavice, klobouk a tmavé brýle. Jen jednou jsem vyšla v krátkém rukávu a naskákalymi pupenky a šílené svědění. Takže třeba i třeba právěk kvůli té dermatóze. Lék zůstává v kůži ještě 4 dny po dobrání léku.
0x
Já ti vysvětlím moje důvody, ale njspíš je nepochopíš a aby sis to vyzkoušel na vlastní kůži, tak na to asi nebudeš mít odvahu a trpělivost.
Třeba dneska jsem dělal na fasádě, na nejhořejším patře na lešení a ještě k tomu na jižní straně, samosřejmě v černých dlouhých teplákách, v ponožkách, akorát v tomhle počasí už si beru vyjímečně triko s krátkým rukávem.
Nemám rád sluníčko a to oblečení funguje jako izolace, pokud svítí slunce rovnou na kůži, tak se pořádně rozpálí a ještě se začne hodně potit, pod teplákama se sice taky bude potit, ale ne tolik a nedocílí takovou teplotu a ty tepláky ten pot rovnou odsávají a slunce je rovnou i průběžně vysušuje.
Múj plážový úbor vždycky byly a budou dlouhé tepláky a většinou i triko s dlouhým rukávem, které si občas vyhrnu.
Kraťasy vyloženě nesnáším.
0x
0x
Zahalení větší v době vedra a slunečního úpalu má svůj význam. Např.: Galabeya je tradiční egyptský oděv – dlouhé, volné šaty nebo tunika s dlouhými rukávy, které nosí muži i ženy v Egyptě již od starověku. Skvěle se hodí do horkého pouštního podnebí. superstock.com/... Chladí od země.
...Dlouhý rukáv se vždy hodí...
0x
Zajímavý dotaz. Také se ptám, proč tolik mužů, žijících ve výhni, třeba na hřbetech velbloudů, mají na sobě tolik podivných prostěradel a podivných hábitů? Ženy mají povinnost zahalit úplně vše, včetně výhledu. Ale mužští?
"Tati, proč nosíš pořád na hlavě ten šátek?"
- "Ten šátek je velice praktická věc, synu. Chrání mou hlavu a mé oči před sluncem, před pouštním pískem a před ostrým větrem."
Chvíle ticha. Poté opět:
"A tati, proč pořád nosíš ten dlouhý úbor, který vypadá jako noční košile?"
- "Synu, ta gallábie je velice praktický oděv, protože chrání mé tělo před pouštním sluncem, a přitom je velice vzdušná."
"Tati, a proč pořád nosíš sandály?"
- "Sandály jsou velice užitečné, synu. Chrání mé nohy před ostrými kameny a písek z pouště se z nich sám vysype."
"Tati?"
- "Ano, synu?"
"A nemyslíš, že tady v Praze je ti tohle všechno na ho*no?"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.