Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupit euro

Od: romann
Dobrý den. Mám nějaké peníze na účtu a chtěl bych si třeba ve směnárně koupit 10000 euro abych je měl třeba doma na horší časy.Jinak mám všechny peníze na účtu v bance.Je to dobry nápad?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jk2021
hodnocení

2x

Přechovávat delší dobu větší množství hotové měny není moc dobrý nápad... Nejen, že její hodnotu "žere" inflace, kolísání směnného kurzu atp., ale je to také perfektní lákadlo pro zloděje, pokud se o tom někdo nějakým způsobem dozví. Vražd a jiných zločinů i pro nesrovnateně menší částky bylo, je a nejspíše ještě bude (bohužel) na světě spácháno nepočítaně.

jk2021

A to i bez vašeho přičinění. Ale jestli tomu chcete jít mermomocí naproti, je to vaše věc...

hodnocení

2x
mám prakticky všechny aktiva v eur nebo usd a ano je tam měnové riziko a letos docela velké, nicméně výnos z těch aktiv to pokrývá.
ben®

stir - to asi nebude hotovost uskladněná doma, o které uvažuje a na kterou se ptá tazatel.

tak může to mít na eur účtu v bance, i když bez úročení, takže je to jedno kde je má. Samozřejmě nikdo netuší co bude, euro může být za 24 nebo i 27, stejně jako kolísá dolar. Člověk to neovlivní a neví co bude. Koruna bude spíše posilovat nebo se držet okolo současných úrovní, ale politické nebo jiné zásahy do toho můžou hodit vidle. Také měnit ve směnárně je nesmysl, to člověk v momentě nákupu má hned tři procenta fuč a na ležení ladem to fakt nemá smysl.

hodnocení

2x

Držet doma 10 000 € není moc praktické. Kurzové riziko, žádný úrok a zbytečné mít tolik hotovosti. Pokud chce jistotu, lepší je mít peníze v bance nebo rozložené v bezpečnějších produktech.

hodnocení

1x

Jaké horší časy vás čekají? Bez upřesnění nelze uvažovat dál. Obecně je měna jako měna a mít větší hotovost doma nemá smysl. Odklonění peněz od daní, manželství, emigrace?

km
hodnocení

1x
pokud z nejakeho duvodu chcete mit hotovost, euro se mi jevi jako vhodnejsi nez koruna

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, myslíte jako papírky někde doma ve štrozoku? Já to za dobrý nápad nepovažuji - navrhuji Vám založit si v bance (stejné či jiné) k tomu korunovému účtu ještě účet v eurech (když už to chcete). Zdravím!

mll
hodnocení

0x

To nikdo neví. Euro je momentálně za cca 24,30 (údaj z minulé soboty). Já si myslím, že by to ještě mělo jít dolu. Ale jak koukám na kurzy.cz tak za posledních 5 dnů se dostal kurz ze 24,12 na 24,23 (cca) takže to asi žádná směnárna nebude mít za 24,30 (většinou má tak o 20-30 halířů víc než tenhle kurz). Pro mě je do příští dovolené času dost, takže to nijak nehoří.

Už se mi stalo (nejmíň dvakrát), že jsem nakupoval eura někdy na přelomu roku, protože jsem musel platit dovolenou (jízdenky, pobyt) v eurech. Naposledy, to byl rok 20, jsem měl jsem asitak €4000 a chtěl jsem vyměnit ještě pátý tisíc s tím že to odnesu do banky. (Dlouhá léta to fungovalo tak, že euro od října do prázdnin klesalo.) Přišlo kovidové šílenství, euro šlo nahoru, tak jsem do banky odnesl jen ty 4 litry. Zase tím, že se poplatek přepočítává z korun do eur jsem na tom vydělal (přepočítal se tím šíleným kurzem). Pak jsem v Itálii vybíral ta eura z bankomatů. Dobře jsem ten účet vyluxoval, €4000 byl zhruba rozpočet na dovolenou (z účtu mělo jít tak €1000 zbytek měl být na další roky), naštěstí část jízdenek jsem platil v korunách (roky předtím jsem i jízdenky Praha-Vídeň platil v eurech, protože jsem je kupoval u OeBB). Pár let předtím to taky tak nějak bylo, to jsem měl nakoupené snad všechno, chtěl jsem ještě nějakou rezervu a přišel Zpěvák (německý Zpěvák tedy Singer) se svými intervencemi. Já jen dodnes lituju, že jsem nějaká eura neprodal když se nakupovala za 27,45 pak bych je koupil třeba jen za 27,30 (první dny po tom šoku byl nákup eur 27,45 a prodej 28, pak už se to ustálilo na 27,30 a doputovalo to ke 27 korunám, na kterých se to drželo do konce těch intervencí). Ale jak jsem byl rád, že jsem eura stihnul nakoupit včas. protože dovolená se musela zajistit a zaplatit už v únoru.

Pokud by šlo o nějaké uchování hodnoty, tak bych spíš bral CHF. Eura a dolary (a taky libry a jim podobné měny) jsou na tom asitak stejně jako naše koruny (jen s tím rozdílem, že jsou too big to fall; bankrot EU nebo USA asi nepřichází do úvahy, bankrot ČR je nepravděpodobný, ale nikdo by korunu nezachraňoval; řekové měli štěstí, že jsou v EHP, islanďani tohle štěstí neměli).

Eura jsou dobrá tím, že se s nima platí ve velké části Evropy, kde se dají přímo utratit, s dolary a franky je to horší. U hotovosti je potřeba si hlídat platnost. CHF by snad neměly být nové dřív než v roce 2030. Eura zatím platí všechna, a až vydají ta nová, tak stará určitě nepřestanou platit hned. Dolary taky platí od dávných dob (snad 100 let).

Pokud by šlo o nějaké delší uložení eur, teď fio nabízí poměrně nově spořicí účet s úrokem 1.5% na eura (narozdíl od fiokonta, původního spořicího účtu, kde je stále úrok 0). Takže bych vybral koruny, nakoupil €10.000 donesl je zpátky do banky a za rok by měl být úhrnný úrok €150, z toho je potřeba odečíst daň 15% tj. €22,50. Pokud by ale šlo jen o úroky, tak na korunových účtech jsou vyšší. Já mám eura na účtu (zatím na běžném) protože občas potřebuju něco platit v eurech.

Pak stejně jako s korunama, něco na účtu a něco ve slamníku. Vybrat eura je dost jednoduché, stačí jakýkoliv bankomat (z nařízení EU jsou výběry kdekoliv v eurozóně za stejných podmínek jako doma z bankomatu jiné banky). Teda ony se dost rozšířily takové ty móresy s DCC a Access fee. DCC je v pohodě, to se dá odmítnout. Ale poplatek za bankomat se odmítnout nedá (respektive jen jeho nepoužitím). Ale tak přinejhorším se dá kartou platit a to je pro normálního čověka (nepodnikatele) bez poplatku snad vždy (zase si ale je potřeba dát pozor na DCC).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]