Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená Energie je víc než čas?

Od: milanp®

Co se tím myslí přesně? V jenom pocastu: http://www.youtube.com/shorts/7BRRTkn5QAE kouč radí, abychom neplýtvali enegií?

Jakou energii má na mysli. Psychickou?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tvá chuť do života. To co tě pohání vpřed a motivuje jít dál.

kmet
hodnocení

1x

Není to žádná obecná pravda, přímo v tom shortu, mluvčí říká, že si dnes mnohem více váží své vlastní energie než dříve. Uvědomil si, že v minulosti jí zbytečně plýtval tím, že se snažil být neustále k dispozici pro všechny kolem sebe. Dnes vnímá, že čas sice lze nějak organizovat, ale vlastní energii mu nikdo nevrátí a s přibývajícím věkem je stále těžší ji obnovovat.
Proto se naučil:
chránit si svou energii a neplýtvat jí tam, kde to není nutné,
nebát se být sám a trávit čas o samotě,
pečlivě si vybírat, s kým bude svůj čas a energii sdílet,
říkat lidem "ne", což pro něj dříve bylo obtížné, protože mu velmi záleželo na tom, co si o něm ostatní myslí.
Zdůrazňuje, že meditace nebo procházky v přírodě jsou sice dobré způsoby, jak energii doplnit, ale ještě důležitější je zbytečně ji neztrácet.
Na závěr říká, že už nemá potřebu být výkonnější kvůli ostatním. Jeho prioritou je cítit se dobře sám se sebou. Nebojí se dát na první místo sebe a lidé, kteří jsou pro něj skutečně důležití, to chápou.

hodnocení

Ale teď jste právě zopakoval obsah videa.

Já se ptám na to, co přesně je ta energie?

hodnocení

1x

Plýtvání energií oslabuje jedince. Žádnou energií bychom neměli plýtvat nadměrně, tedy pod zdravou mez, což nás vyčerpává. Energii máme jednu, záleží na tom, kterým směrem ji nasměrujeme. Psychická, fyzická, emocionální, mentální, duchovní, pozitivní, negativní? Vydáte ji při těžké fyzické námaze, ale i při dlouhé duševní práci. Mentální energie síla našich myšlenek, co jsme schopni vysílat nebo přijímat a jak silně. Třeba mágové dokázali vysílat mentálně tak silnou energii, že ovlivňovali lidi na dálku, měnili jejich osudy třeba prokletím. V silných emocích vyzařujeme tak mocnou mentální energii, že se naše myšlenky dokáží často měnit v realitu, tedy ji vytváříme .

hodnocení

0x

Zeptej se nějakýho psychologa nebo kouče... Myslí tím přesně, jen ten kdo vyřkl.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, řekl bych, že pán myslí lepší hospodaření s tou svou/vlastní/mentální energií, na což přišel s věkem. Zdravím!
doplněno 29.07.26 22:35: google.com/...
hodnocení

Ale co je to ta mentální energie?

kouc

Kolik ti je cca let?

hodnocení

0x
Každý člověk je jiný a pokud nemůžu něco pochopit přímo, tak na to jdu oklikou. Lépe si to pak představím a to pomůže logice problém zpracovat, je to lepší způsob práce s problémem. Vzdálit se a hledat to jinak.
Když mi jde o život, ihned získám a soustředím, cítím v těle dost síly, mám fyzickou sílu, ale to tělo to nedělá samo, okamžitě vchází do fyzické síly poté, co dostalo impuls, příkaz z hlavy od psychiky. Tady je hezky vidět, jak je to provázané vzájemně. Takže se nedá úplně říct, že jde jen o jeden typ energie. Ale takové zvýšení síly mne vyčerpá a já cítím únavu. Další den je zase normální, a nebo mi zůstane strach a ten zase zničí fyzickou energii další den. Strach je myšlenková síla, teda mentální energie, která mi ničí fyzickou energii. Když se něčemu bráníme, poničí, vyhodí se tím dost životní energie, ta je moc důležitá, bez ní nejde žít.
Já takovým videím rozumím tak, že autor žádá jiné lidi, aby si uvědomili, jak moc je důležité hlídat si psychickou, teda myšlenkovou energii, mentální energii, protože na ní přímo závisí energie fyzická, to poznáme podle pocitu nespokojenosti, pocitu únavy těla, vysílení, a to kde jsme, v jakém psychickém stavu jsme, ovlivní naše okolí a různě to k nám pak i přichází zpět. Jasné postoje, jasné myšlenky ovlivňují i naši fyzickou energii, obě energie jsou hodně navzájem propojené. Prací s myšlenkami to začíná. Je to i o postoji k druhým, které nesmějí ubližovat ani jednomu z těch dvou v nějakém vztahu obecně.

hodnocení

0x

Já si myslím, že jednoznačná odpověď neexistuje. Energií je mnoho. Je to něco, co vnímáš/nevnímáš. Třeba vejdeš do kostela a buď tamnější energie tě zklidní nebo tě vyžene, někdy i s husí kůží. Tohle se mi stalo v pravoslavném, tmavě modrém kostele s ikonami svatých s obrovskýma očima.*zmateny* Energie může být i taková, kterou poznala moje mladá, fyzioterapeutka. Každý čtvrtek byla večer vyždímaná, bez života. Pak pani, kterou napravovala a masírovala, onemocněla a mladá s ní nebyla. Byla plná energei. Paní byla fakt energetický upír. *zmateny* Někdy se divím sama sobě, čemu, jakému nesmyslu jsem svou energii věnovala. Nebyl to blbec, jen nechtěl chápat, nechtěl ani poslouchat nebo nad tím přemýšlet. Takže klidně použiju citát: Neházejte perly sviním, otočí se a pokoušou tě. *zmateny* Energie je vlastně neviditelná síla, která nás pohání. *mir*

doplněno 30.07.26 10:56:

Ta myšlenka, "je mi lhostejné, co so o mě lidé myslí", není tak jednoznačná a musíme ji brát kapku s rezervou. Žijeme v nějaké společnosti a je dobře, když budeme dodržovat pravidla. Je třeba mít společností ustanovené hranice a dodržovat. Nejsme v Somálsku, ale i tam jsou pravidla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]