Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mandantní smlouva

Od: beru

Dobrý den pracuji pro jednu nejmenovanou společnost na mandantní smlouvu a chtěla jsem se zeptat jak mám řešit výpověď od mandata ve smlouvě mám 1 měsíc výpovědní lhůtu

Mandát mi sdělil že po dobu výpovědní lhůty mi znemožní vykonávat práci kterou jsem vykonávala do pusud.

Prosím o radu Jak mám postupován a jestli na to má mandant právo a jestli mohu žádat za dobu výpovědní lhůty

Náhradu ušlého zisku když mi mandant neumožní vykonávat práci

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Příkazní(mandantní) smlouva není pracovní poměr a neřídí se zákoníkem práce, je to vtah dvou podnikatelů a řídí se obč. zákoníkem. Mandant může rozhodnout, že vaše služby po dobu výpovědní lhůty již nechce využívat např. vám odebere přístupy do systémů, či nebudete dostávat nové úkoly. Předpokládám, že to máte písemně?

Ano, nárok na peníze za dobu výpovědní lhůty máte. Přesná forma závisí na tom, jak máte ve smlouvě sjednanou odměnu.

beru
hodnocení

Máme tam hodinovou mzdu
Písemně to nemám neboť mi to mandant pouze sdělil osobně že 31. mam přijít naposled a pak už chodit nemusím. Neboť delší dobu řeším s mandantem stížnost na mého nadřízeného pro jeho neustálé urážky pomluvy sprosté nadávky vůči mé osobě a jelikož mandant nechce tento problém řeší tak radši se chce zbavit mě a jeho odůvodnění bylo že chce mít klid. Ve smlouvě mám uvedené 1 měsíc výpovědní lhůty s tím že mi mandant nemusí poskytnout přístup do systému. Proto si nevím rady jak mám pokračovat předem děkuji za odpověď
kkk

No máte postupovat takže vám řekl že nemusíte chodit tak nechoďte, Ta smlouva je asi proto aby nemusel živit zaměstnance, Když jste uzavřela tak co po nás chcete? Jestli chcete za znemožnění práce no tak mu dejte výzvu a uvidíte jak zareaguje

okolo

Předpoklad je písemná forma, kde je uvedeno, co pro vás končí - jaká práce, omezení přístupu a pod., konec výpovědní lhůty. Dále záleží , co máte za sjednané podmínky platby v příkazní smouvě - paušál, či garantovaný počet odprac hodin(hodinová sazba).

Máte ve smlouvě výslovně zakotvený nějaký minimální měsíční počet hodin, nebo je to formulováno čistě tak, že fakturujete jen to, co vám zadají? Informace podáváte obecné, nelze z nich vyvodit přesná rada.

okolo

Vyzvěte ho k písemnému předání výpovědi - nejlépe datovkou. Požadujte, aby vám ve výpověďi ujasnil písemně, kde bude jasné datum počátku a konce výpovědní lhůty a které prac. úkony od vás již nevyžaduje, zkrátka podrobnosti, včetně např. předání pracoviště poslední den lhůty..

Nabídněte svou součinnost písemně: Prokazatelně a to nejlépe datovkou napište, že jste po celou dobu výpovědní lhůty plně k dispozici pro plnění úkolů či předání agendy.

Předání práce a majetku: Dne 31. trvejte na sepsání předávacího protokolu ( např.předání notebooku, přístupových karet, rozdělané práce).

beru
hodnocení

Ve smlouvě mám pouze částku na hodinovou mzdu nemám určený počet hodin mám tam pouze že budu vykonávat službu kurýra. Počet směn si určuji sama. Kolik směn odpracuji tolik mu vyfakturuji. Mandant mi řekl že po dobu výpovědní lhůty nesmím jezdit pro jinou firmu což ale ve smlouvě to nemám. Jde mi o to že po dobu výpovědní lhůty když mi mandám nepřipustí vykonávat doposudni práci a nebudu moci vykonávat jinou neboť jsem tady vázaná výpovědní dobou tak za ten měsíc budu bez příjmu proto jsem chtěla vědět na co mám nárok. Omlouvám se takovou tu smlouvu mám poprvé takže se v tom opravdu moc nevyznám

Pokud jste se k tomu ve smlouvě výslovně neupsala (např. konkurenční doložkou) tzn. pokud ve smlouvě žádný zákaz práce pro jiné subjekty nemáte, mandant nemá absolutně žádné právní právo vám zakazovat během výpovědní lhůty pracovat pro někoho jiného. Písemně navrhněte mandantovi ukončení (příkazní) mandátní smlouvy dohodou ihned (k dnešnímu dni). Argumentujte tím, že pokud pro vás nemá práci a výpovědní lhůta by byla jen prázdným obdobím, nemá smysl smluvní vztah uměle udržovat. Pokud dohodu odmítne, jděte pracovat jinam, nemá na vás páku , když to není uvedeno ve smlouvě.

Nárok na náhradu ušlého zisku by se dokazoval poměrně těžko, protože nemáte ve smlouvě garantovaný minimální počet hodin.

mich
hodnocení

0x
Vše je tu správně v odpovědích popsáno. Výpovědní měsíční lhůtu se snažte zrušit, když tam nebudete dostávat práci. Výpovědní lhůta bývá obvykle posledním měsícem práce. Ve výpovědní měsíční lhůtě se nemůžete přihlásit na úřad práce. Z praxe vim, že s tím mají lidé problémy. Pokud máte od zaměstnavatele cokoliv v užívání, nechte si písemně potvrdit řádně odevzdání věci. Písemně si nechte potvrdit i ukončení smlouvy. Nepřistupuje na ústní dohodu. Písemně, nebo do datové schránky. Mandátní mlouva pro kurýry je zastřený pracovní poměr. To je věc zaměstnavatele, by se tím netapte. Nikde to nesite, v rámci přijatelných vztahu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]