Nejste přihlášen/a.
Na Facebooku účet nemám, a nechci, tedy neměl jsem. Chtěl bych se zeptat, jak postupovat, když mi někdo udělal na facebooku účet s mým jménem proti mé vůli,popřípadě kam danou věc nahlásit. Co vím, tak k smazání účtu tam musim mít nějaký jiný účet, nebo neěco podobného, což nemám. A heslo k vytvořenému účtu pochopitelně neznám. Díky za nápady. Vím i téměř jistě, kdo profil vytvořil, už jsem s ním v lednu podobný problém řešil na lide.cz.
Potřebuji nahlásit podvodný profil.
Pokud někdo vytvořil účet, aby se za vás vydával nebo vás napodoboval, přejděte do profilu tohoto podvodníka a klikněte na odkaz "Nahlásit/blokovat tuto osobu" v dolní části levého sloupce. Zaškrtněte políčko "Nahlásit tuto osobu", jako důvod vyberte možnost "Falešný profil" a jako typ oznámení přidejte možnost "Vydává se za mě nebo někoho jiného". Nezapomeňte přidat platnou webovou adresu (URL) vedoucí ke skutečnému profilu, abychom mohli tyto informace ověřit
Ja ale profil nemam zadny...
Po cca 20 dnech se mi ozval administrator, a profil byl smazan. Ale protoze podobnou vec udelal pachatel (vim o koho jde) uz 2x, je otazkou casu, kdy se o to pokusi znova. Jeste nez administrator smazal ucet jse, nahlasil celou vec na policii CR, a sepsali jsme protokol. Pravdepodobe se jedna o prestupek proti obcanskemu souziti, a tim padem se teyko bude neco dokazovat a je otazkou co pachateli hrozi. Od kdy by se mohlo jednat uz o trestnz cin?
Co je to trestný čin si můžete najít v trestním zákoně č. 140/1961. Bohužel vytvoření profilu je jen přestupkem, takže tito podvodníčci, kteří vytváří fiktivní profily bohužel často vyvaznou až moc dobře. A takové zneužívání je potom velký nedostatek takovýchto sítí.
O to prave jde, pouhe vytvoreni profilu je prestupek, za coz hrozi maximalne pokuta. A protoze u prestupku stejne pachatelovi nic nedokazou, a skonci bez postihu. Resenim by bylo lepsi zabespeceni socialnich siti (treba korespondencni registrace jako na Aukru). Ale zalezi co na profilu uvede. Muze se ale jednat o trestny cin pomluvy (§ 206), nebo § 257a Poškození a zneužití záznamu na nosiči informací, muze se u nejakych konkretnich pripadu jednat o § 209 Poškozování cizích práv.
Zdroj: pravnipredpisy.cz/...
Mohlo by se jednat o trestný čin neoprávněné nakládaní s osobními údaji (které ne facebooku máte) je to podle poslední novely trestního zákona, obrátila bych se na policii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.