Nejste přihlášen/a.
4x
Nejste povinná pracovat zadarmo.
Ale zase vám může nařídit za odpracované hodiny volno
prace.cz/...
doplněno 24.07.26 01:13: Náhradní volno.
2x
Pokud to odmita, vyuzijte toho, ze jste ve zkusebce, kdy muzete ze dne na den odejit. Az vam zkusebka skonci, tak to tak jednoduche nebude.
S normálním přescasem nemám problém, tady se ale jedná o to že zaměstnavatel tvrdí že jsem vyrobila zmetky, jenže zmetky byly už vstupní polotovary od dodavatele, které se dále zpracovávají, jedná se o kovové díly které mají rysku ,na které se nalisovává plastová část která tu rysku má zakrýt, jelikož některé kovové díly byli o něco delší , ryska zůstala částečně nezakrytá, upozornila jsem kontrolu a ta řekla že je to ještě v toleranci ,že to mám dělat dál a dávat do bedny všechno, jenže to v toleranci nebylo a vedoucí, který je zároveň majitel firmy, na mě jen houkl , ,,zítra přijdte dřív, přeberete si to " , že prý když jako majitel řekne tak musím, a že když mi nic nejede tak mám přijít pěšky. Nicméně už to vyřešil tím že mi a dalším dvěma dal výpověď.
Sdělíte nám jméno firmy případně i město, on internet(sociální sítě) je taková pomocnice Karmy, někomu se to může hodit při výběru práce nebo brigády. Pokud nechcete, nemusíte..
... zmetky byly už vstupní polotovary od dodavatele, které se dále zpracovávají, jedná se o kovové díly které mají rysku ,na které se nalisovává plastová část která tu rysku má zakrýt, jelikož některé kovové díly byli o něco delší, ryska zůstala částečně nezakrytá, upozornila jsem kontrolu a ta řekla že je to ještě v toleranci, že to mám dělat dál a dávat do bedny všechno, jenže to v toleranci nebylo a vedoucí, který je zároveň majitel firmy, na mě jen houkl ...
---
To je složité. Trval bych na tom, že je to vina dodavatele a vstupní kontroly, která asi u vás není. A s vadnými polotovary bych odmítl pracovat. Ale co už.
---
V každém případě přesčas proplatit nebo náhradní volno.
2x
Ne, jak už tady bylo zodpovězeno.
Zkouší, co si vše necháte líbit a pokud tam zůstanete, může být časem i hůř..
Máte možnost odejít ve zkušebce, což bych já udělala.
doplněno 24.07.26 18:53: @<span style="\"background-color:rgb(192," 222,="" 234);="" color:rgb(74,="" 74,="" 74)\"="">martinah a já si říkala, že to bude nějaký zmetek.. Buďte ráda, najděte si jinou práci, tady nebylo o co stát..
doplněno 24.07.26 18:55:
jejda, co to je za šifru? Jen jsem zkopírovala jméno![]()
Nic si uz toho nedělejte, najdete si něco jiného, snad lepšího. Než se nechat vykořisťovat takovým mizerou. Jestlipak by tento pán také někde pracoval zadarmo, jen pro potěšení? Asi těžko.
Jaga.
No mettaxa - pracuji úplně normálně, jako ostatní , u předchozího zaměstnavatele jsem byla deset let, jenže ten přešel na automaty a všechny lidi propustil pro nadbytečnost, no a tady v té fabrice se lidé střídají jako na orloji, bud skončí sami, nebo je vyhodí ve zkušebce bez udání důvodů, jedna z vedoucích směny mi říkala že za posledního půl rokuku tam prošlo tolik lidí kteří nevydrželi ani dva dny, že už to ani nepočítá , že pořád někoho zaučuje a něco vysvětluje , teď v Úterý přišla nová a ve Čtvrtek skončila protože to psychicky nezvládla. Protože půl směny se něco ser-e a seřizovač jen jeden a nestíhá , tak, asi tak...
Ono taky jak/kde zaměstnavatel platí(mzda, výplata) a jestli si zaměstnavatel nějaký přesčas vymyslí jednou v roce nebo přijde v pátek těsně před koncem šichty a že by potřeboval támhleto a támhleto a že je to na pět minut. Potom, když zase přijde s "támhletím a támhletím" se stačí zmínit, že minule jsem tady byl půl hodiny zadarmo, tak kouká, jak kdyby si ho chtěl okrást, ale "na pivo" ti bokem nedá, ani jinou výhodu. Znám takový
1x
Ne, nemůže vám to ze zákona nařídit. Pokud přijdete je to vaše dobrovolné rozhodnutí. Tedy "může" ale vy můžete odvětit: "Je-mi líto, ale zákon vám nedává takové možnosti, abyste to po mě mohl vymáhat. Jestli přijdu nebo ne je moje osobní svobodné rozhodnutí." Ale pozor, může vyvíjet psychický nátlak a kolektiv vás může manipulovat a vidírat. Oni sami chodí dobrovolně a rádi a za peníze. Není vaše povinnost někoho střídat. Je třeba být psychicky odolný a nedat se vydírat. Zaměstnavatel může to udělat jen z vyjmečných důvodů, kdy mu hrozí velká materiální újma například z důvodu havarie (například má děravou střechu poté co mu ji odfoukl vítr mu tam zatéká a potřebuje rychle vyklidit sklad). Ale u jiných záležitostí, které bylo možné předvídat: jako je ta vaše - nebot jste upozornila kontrolu kvality, že toto by nemuselo být vpořádku, není odpovědnost na vás.
0x
Kdyby to byla moje chyba tak bych i šel. Ale jestli jsi upozornila a kašlali na to, tak ať si to jde přebírat ten co to i přes upozornění pustil do výroby.
Vůbec bych se nedohadoval, pokud by to nezaplatili tak bych slušně ale jasně odmítl, ať si na to hledaj jinýho vola. A šéfa bych se zeptal jestli on mi přijde dvě hodiny zadarmo makat na zahradu ![]()
To nařízení bych chtěl písemně, pak se s tim dá dál pracovat...
Ostatní rádci - jak víte že je ve zkušebce? Jste věštci? ![]()
0x
Může, ti to nařídit, proč by jakože nemohl? Taky ti to může a nemusí zaplatit. A ty to můžeš a nemusíš dělat, to, co nařídil. A on tě taky může a nemusí vyhodit. Už dávno nejsi ve škole, kde jsi měla všechno nalajnovaný, že buď, anebo. Život je daleko složitější, komplexnější a náročnější, než si představuješ.
Moc nechápu co to tady plácáte, snad existuje, nějaký zákoník práce ne? Pokud umíte číst , tak tam popisuji co se stalo ,to vaše ,, může a nemusí ", může po mě chtít něco na co nemá nárok? To by také mohl chtít abych vůbec nechodila domů? A v životě už jsem pracovala u různých firem s různým vedením, a všude se obdobné problémy řešili hned, když zůčastněné strany byly přítomny na pracovišti a ne druhý den ,kdy dotyčná osoba z kontroly má už dovolenou. Mám dospělé děti, život lehký nebyl, už taky za sebou něco mám, takže mi nemusíte říkat ,jak je náročný.
Chtít může opravdu cokoliv. Na tobě je, jestli opravdu cokoliv budeš dělat. Ty těžko přesvědčíš lidi něco nechtít.
Co já s tím, že máš dospělé děti. Moje máma má taky dospělé děti, třeba mě a absolutně neví, jak to v životě chodí. A taky všem říká, že nemá a neměla lehký život.
Teď čtu, že třeba ti chtěl dát výpověď, tak ti ji dal a ty jsi dostala. Další příklad toho, že lidi nepřesvědčíš něco nechtít.
Jasně, takže zákoník práce neplatí? No to je jedno, vidím že máte svou pravdu, neberu vám ji
Žádná škoda být odejit z takový pakarny...
Chtít může, já se ale ptám, jestli podle zákoníku na to má právo, vy tady začnete vykládat cosi o složitosti života, jak to souvisí s jednoduchou otázkou? Pokud podle vás to právo má, tak mi ukažte příslušnou část, kde je to jasně napsáno a nebo to právo jednoduše nemá . Nebo vám přijde, že je normální dát do výroby vadný materiál a čekat že výsledek bude prvotřídní a kontrola se tím odmítá zabývat , k čemu tam potom je?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.