Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osobní odběr v e-shopu

Od: babajaga®

Dobrý den,

chci si sama vybílit příslušenství /WC, špajz a koupelnu/. Potřebuji k tomu jednu běžnou věc, kterou ale v mém okolí nemají. Našla jsem si e-shop a tam mají! Udělám si objednávku, předem zaplatím a mohu si zboží sama vyzvednout - tzv. osobní doběr. Vše v pohodě. Ale - zarazila mě jedna věc.

Ve většině e-shopů je osobní odběr ZDARMA. Ale někde ne. Jsou firmy, které požadují za osobní odběr 35, 45, 60, 90, 120 i více Kč. Proč tomu tak je? Ušetřím jim práci, balné, nemusejí zboží balit, ušetřím jim palivo, nemusejí zboží vozit. Ušetřím jim práci kurýra. Sama k nim přijdu, pozdravím, zboží přijmu a odnesu. Proč a za co tedy někde vyžadují platbu při osobním odběru? Není jich mnoho, ale jsou tací. *bzum*

Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti a proč některé firmy požadují platit za osobní odběr. Co je k tomu vede? Přece když jdu do Jednoty pro chleba a 5 rohlíků, také jim neplatím za osobní odběr.

Můžete mi tedy vysvětlit, proč některé /zdůrazňuji - jenom některé/ e-shopy chtějí platit při osobním odběru? Děkuji - Jaga.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

5x
Často v těch výdejních místech nemají kompletní sortiment, takže to stejně musí odněkud dovézt a nachystat.
Někdy je lepší si to nechat poslat a vyzvednout potom někde ve skříni, než pro to jet a ztrácet čas.

re4zon
hodnocení

1x
Protoze misto aby to skladnik strcil do krabice, musi to nekdo dostat na prodejnu, ktera muze byt ve vedlejsi mistnosti, ale taky nemusi. Musi tam nekdo stat a vydavat to, musi nekdo resit platby atd.

mll
hodnocení

1x

To taky nechápu. Po CZC (to už prakticky zaniklo, tohle byl asi poslední hřebíček do rakve) na to najela Alza (taky už trochu dávno, ze začátku to bylo jen za zboží, které musí na pobočku vozit, ale teď je to na všechno). Mironet zase doručuje zadarmo na všechny své pobočky.

Někdy to funguje dokonce i tak, že když přijdete na prodejnu a chcete něco, co nemají, tak Vám to objednají, a je to taky zadarmo. (Samozřejmě pokud Vás při odběru někdo předeběhne, tak Vás předeběhne.)

Stejně jako nechápu celou řadu dalších věcí okolo e-shopů. Třeba proč se GME snaží odradit zákazníky tím, že se jeho stránky načítají 2 minuty. Nebo proč musím potvrzovat, že nejsem robot. A spousta dalších odrazovacích technik. Já své peníze klidně utratím jinde, oni budou mít nižší tržbu o peníze, které bych tam možná utratil. Farnell rovnou obyčejné kaštany odpískal (od července prodává jen na DIČ), když jsem tam někdy v únoru napodledy nakupoval to byl skvělý "zákaznický zážitek" furt nějaká internal error nebo acces denied a to jsem vyzkoušel 6 kombinací prohlížeče a operačního systému (windows a linux a v každém 3 různé prohlížeče, nakonec se povedlo objednávku vytvořit ve Vivaldi pod linuxem). Ale utratil jsem přesně tolik, abych nemusel platit poštovné (1500) přitom u Farnela jsem vždy utratil mnohem víc. Ale to jim stránky fungovaly a dalo se tam vybírat a já tam nakoupil i věci, které bych tam nekupoval (koupil bych jinde), ale zrovna byly potřeba. Tak na Farnell už můžu jen vzpomínat, nebýt toho posledního nákupu, tak by se mi i stýskalo.

U těch barev jsem před nějakou dobou narazil na Barvy Laky, které mají spoustu prodejen a právě chtějí peníze za osobní odběr (i za zboží, které mají normálně na regále, žádné speciality na objednávku). Takže je lepší zjistit si, kde to mají skladem a zajít tam osobně a bez objednání. To jsem zkusil v Hostivaři, kde mě prodavač vítal s takovou radostí, že za 2 minuty zavírá, tak ať táhnu do háje (ani se nezeptal, co chci, pro něj by to bylo jedno šáhnutí do regálu, to by se určitě za ty 2 minuty zvládlo, i kdyby nechtěl dělat přesčas). Říkal jsem si, že si příště přečtu i kdy mají polední pauzu, ale mezitím to dostali v místní prodejně.

hodnocení

0x

Nižší cena posune zboží a obchod ve vyhledávačích výš. Podobně jako v čínských tržištích, kde je potřeba počítat součet ceny zboží + dopravy.

hodnocení

0x
Prostě je to obchodní politika. Objevilo se to cca před 10 lety a bylo to hodně kritizováno. Mám pocit, že většina větších eshopů už od toho ustoupila, vybírá ho jen u příliš malé objednávky, nebo když otravujete platbou na místě.
Oni i s tím dopravením na prodejnu a celou logistikou náklady mají. Buď si to promítnou do ceny výrobku, nebo to zaplatíte zvlášť.
Konkrétně třeba Datart má běžně zboží třeba jen na některých prodejnách a pokud si ho objednáte na jinou, tak je to mnohem horší, než si to objednat domů, protože to cestuje nějakými jejich svozy i víc jak týden.
doplněno 23.07.26 14:24: Prostě je to jejich volba, vaší volbou je vybrat si prodejce.

petrme
hodnocení

0x

Vzdal jsem snahu pochopit jejich logiku. Třeba Datart má vyzvednutí na prodejně zdarma při platbě předem, ale při platbě při převzetí si účtují poplatek 39 Kč. Připomíná mi to situaci v bankách, když účtovaly poplatek za příchozí platbu.

hodnocení

0x

Mám zkušenost s "Alzou". V centrální prodejně je osobní vyzvednutí zdarma, na pobočce, vzdálené cca 10 km, se platí. Je to proto, že zboží z centrálního skladu musí nějak na pobočku dostat, což něco stojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]