Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malování s anilinovými barvami - riziko

Od: anilin
Jak moc velké zdravotní riziko je malování s anilinovými barvami, takové ty klasické z osmdesátých let. Anilin se prý dokáže vstřebávat i přes kůži.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Anilínové barvy jsou jedovaté. Vzpomeňte si na Jirku Škopka, kterého jeho maminka, paní Růžičková, pohlavkovala za to, že anilínkami otrávil králíky. Jeho výmluva: "Dal jsem jim jen modrou a zelenou! "

Proč nepoužít vodovky - akvarel je takový lehoučký, vzdušný. Nebo temperu, ta je spíš zase krycí. A pokud se někdo opravdu malování věnuje, potom olejové barvy. Anilínky bych nepokoušela, je plno jiných, lepších materiálů. Jaga.

eva
hodnocení

1x
Malovala jsem s nimi cca před 40ti lety dost často v LŠU, milovala jsem jejich jasné barvy.Byla jsem od nich jako čuně a myla jsem se až po, takže třeba i po 3 hodinách. Nikdy mi nic nebylo
, nebojte se, jen to nejezte.

mm®
hodnocení

1x

Klasické české anilinky z 80. let (viz obrázek), už jedovatý anilin neobsahovaly.
Toxicita anilinu byla už v té době dávno známá a tyhle "anilinky" obsahovaly barviva podobných vlastností (výjimečně jasná a zářivá), ale zdravotně nezávadná. Používaly se i ve školách nebo v lidových školách umění, tam by ani tehdy použití zdravotně závadných barviv neprošlo.

Sám jsem je tehdy používal velmi často a jako spousta dalších uživatelů akvarelových barev jsem pro odsátí přebytečné barvy místo hadru používal ten nejrychlejší a nejcitlivější nástroj - vlastní pusu. Dělali to tak i mnozí profesionálové, například řada tehdejších karikaturistů (třeba Jiří Winter - Neprakta, jak se mi sám svěřil). Všichni přežili.

Tyhle anilinky měly nevýhodu, která se projevila až po letech - jejich barvy postupně na světle vyšisovaly. Takže tehdejší akvarely malované anilinkami zarámované na stěně už mají neskutečně "vyblité" barvy, zatímco u obrázků obyčejnými školními vodovkami (klidně i těmi nejlevnějšími školními kulatými) barvy pořád drží. Anilinkové akvarely uložené v deskách mají pořád barvy jakžtakž původní.

Dnešní tzv. "anilinky" prý mají už mají barvy stálejší, ale protože už akvarely nedělám, nemohu posoudit.

Dnešní profesionálové, chtějí-li cenově dostupné jasné a syté akvarelové barvy s vlastnostmi "anilinek", často používají ruské barvy "Bělyje noči" (Bílé noci).

Malování s anilinovými barvami - riziko

hodnocení

0x

Pokudm nebudete olizovat štětec a nebudete anilinky používat jako makeup, nic hrozného se nestane. Pro větší klid můžete použít ochranné rukavice.

doplněno 20.07.26 18:18:

Nevím, jak ještě v 80 letech, ale v dnešních "anilinkách" žádný anilin už není. Zůstal jen název.

0rion
hodnocení

0x

Anilín ani jeho deriváty se už dlouhou dobu k výrobě barev nepoužívá, dnes se většinou jedná o azobarviva (ze setrvačnosti se jim ale stále často říká "anilínky"). Pokud máte nějaké starší barvy nejasného původu a složení, tak je raději vyhoďte.

hodnocení

0x

Může se stát, že to blbě vybarvíte, budete přetahovat, nebo se vám to rozmaže a omalovánky budou úplně zničené.:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]