Nejste přihlášen/a.
1x
Anilínové barvy jsou jedovaté. Vzpomeňte si na Jirku Škopka, kterého jeho maminka, paní Růžičková, pohlavkovala za to, že anilínkami otrávil králíky. Jeho výmluva: "Dal jsem jim jen modrou a zelenou! "
Proč nepoužít vodovky - akvarel je takový lehoučký, vzdušný. Nebo temperu, ta je spíš zase krycí. A pokud se někdo opravdu malování věnuje, potom olejové barvy. Anilínky bych nepokoušela, je plno jiných, lepších materiálů. Jaga.
1x
Klasické české anilinky z 80. let (viz obrázek), už jedovatý anilin neobsahovaly.
Toxicita anilinu byla už v té době dávno známá a tyhle "anilinky" obsahovaly barviva podobných vlastností (výjimečně jasná a zářivá), ale zdravotně nezávadná. Používaly se i ve školách nebo v lidových školách umění, tam by ani tehdy použití zdravotně závadných barviv neprošlo.
Sám jsem je tehdy používal velmi často a jako spousta dalších uživatelů akvarelových barev jsem pro odsátí přebytečné barvy místo hadru používal ten nejrychlejší a nejcitlivější nástroj - vlastní pusu. Dělali to tak i mnozí profesionálové, například řada tehdejších karikaturistů (třeba Jiří Winter - Neprakta, jak se mi sám svěřil). Všichni přežili.
Tyhle anilinky měly nevýhodu, která se projevila až po letech - jejich barvy postupně na světle vyšisovaly. Takže tehdejší akvarely malované anilinkami zarámované na stěně už mají neskutečně "vyblité" barvy, zatímco u obrázků obyčejnými školními vodovkami (klidně i těmi nejlevnějšími školními kulatými) barvy pořád drží. Anilinkové akvarely uložené v deskách mají pořád barvy jakžtakž původní.
Dnešní tzv. "anilinky" prý mají už mají barvy stálejší, ale protože už akvarely nedělám, nemohu posoudit.
Dnešní profesionálové, chtějí-li cenově dostupné jasné a syté akvarelové barvy s vlastnostmi "anilinek", často používají ruské barvy "Bělyje noči" (Bílé noci).

0x
Může se stát, že to blbě vybarvíte, budete přetahovat, nebo se vám to rozmaže a omalovánky budou úplně zničené.![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.