Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s uchem

Od: rere

Dobrý den,

nemáte zde někdo zkušenost se svědivým zvukovodem? Případně bych byl rád za doporučení kapek, které někomu mohli pomoci. Cca od začátku května řeším jistý problém s mým levým uchem, uvnitř ucha mě začalo svědit, asi od profouknutí, když jsem byl venku a zrovna strašně foukalo, jiné vysvětlení nemám. Každopádně jsem byl 2x na ORL a pokaždé řečeno pouze to, že uvnitř ucha mám malé zarudnutí a jinak je vše v pořádku, 2x jsem dostal antb kapky včetně kortikoidu a rovněž 2x udělali stěr - vše negativní kromě běžného osídlení bakteriemi. Když jsem poprosil partnerku, ať se mi do ucha mrkne, tak zarudnutí tam už nevidí, ale pocit uvnitř je pořád takový zvláštní, ucho lehce svědí, malinko někdy zabolí při zívnutí, ale to příkládám tomu, že ucho může být už podrážděné od kapek - momentálně ještě kapu Otorigem a jinak používám obyčejný Vaxol. Nemá někdo prosím dobrou zkušenost, jaké kapky by byly fajn, se kterými máte dobrou zkušenost? Koukal jsem se ještě na net a zahlédl jsem kapky Audiron, které vypadají slibně. Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ltz
hodnocení

1x
Kapky Audiron jsou hodně dobré, doporučuji. Myslím, že se dají sehnat jen na netu. Také je dobré při potížích mít venku při větru v uchu nenápadný kousek vaty, do odeznění potíží. Na noc dát do ucha smotek vaty, pokapaný tím Audironem nebo Alpou.

Alpou ne - to je 60% alkohol (Lesana 70%), který všechno spálí. Stačí 3% peroxyd vodíku.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, kapky proti svědění uvnitř ucha nepoužívám, ale mohu doporučit naučit se používat (opatrně) "uchošťour" (uleví od svědění okamžitě a spolehlivě). Ovšem, nejdříve přestaňte tu jemnou kůžičku v uchu rozleptávat kapkami, nechte ji vyhojit (asi později vytáhnete odloučený stroupek) a tou vatovou tyčinkou se drbejte, ale netlačte. Zdravím!

P.S. Občas tu tyčinku namočím kvůli odmaštění vnitřku ucha do francovky, ale pozor - chvilku to pálí a nepřehánějte to, protože vysušuje a bubínek má zůstat pružný.

rere
hodnocení

Díky za odpověď, bylo mi řečeno, že do ucha se uchošťour v žádném případě nemá dávat.

ben®

rere - věříte, že jsem tušil, že někdo něco podobného tady napíše (a jste první ). Ano, uchošťour je nebezpečná věc, ale koupil jsem si ho v drogerii (fakt se normálně volně prodává a je určen právě do ucha) a nechtěli ani občanku a ani zbrojní průkaz . Jak myslíte, tak si užívejte to protivné svědění.

rere - no nesmíte tam tím uchošťourem rýt jak prase v kukuřici. Stačí lehce vytírat a drbat. Případně uchošťour navlhčit 3% peroxidem vodíku. Možná to bude chvíli trochu šumět, ale to je v pořádku.

Uchošťoury používám už nějakých dobrých >40 let a sluch je jeden z mála smyslů, který mi ještě slouží dokonale. Žádné kapky (zejména ty z Internetu) se nikdy neosvědčily :-P.

ben®
magdon - přesně tak. Pravidelné opatrné šťourání a drbání vatovou tyčinkou nedovolí ucpání ucha mazem a sluch je perfektní.

Uchošťour byl nebezpečný pro EU, když byla tyčinka z plastu, tedy fuj neekologická.

Nyní jsou tyčinky z papíru, biologicky rozložitelné.

"...biologicky rozložitelné..." ale těžko použitelné :(.

ben®

vibe2 - fajn, už máme viníka . Já jsem zase slyšel, že když má člověk v uchu tolik mazu, že už skoro neslyší, tak si ho tou tyčinkou zatlačí až k bubínku a přestane siyšet zcela. Ano, nebezpečné to může být pro ty, kteří si uši nečistí pravidelně a nechávají maz zaschnout až do krusty/špuntu. Pravdu máte, že tyčka už není plastová.

liska5

Na to je ušní sprej. Maz rozpustí.

ben®
liska5 - kdo používá pravidelně čistící tyčinku + proplach uší čistou vodou ze sprchy, tak žádný jiný přípravek nepotřebuje, protože není co rozpouštět.

hodnocení

0x

Zkuste kapat borovou vodu nebo oční kapky.

liska5
hodnocení

0x

Já bych se soutředila na zdravý životní styl, protizánětlivou stravu, zvýšení imunity, protože každý, i skrytý a drobný zánět v těle, souvisí s celkovou imunitou. Zpočátku bych si přidala B komplex a Zn. Uši souvisí s ledvinami, tak bych se občas propláchla urologickým čajem, omezila sůl a nepřeháněla bych to s mléčnou stravou.

ben®
liska5 - jak dlouho bude svědivost zvukovodu při této léčbě přetrvávat, resp. úleva přijde kdy? Nebude poškrábání onou čistící tyčinkou o něco rychlejší? Cukr přidat nebo ubrat?
liska5

Lékař konstatoval lehké zarudnutí. Usuzuji, že ve zvukovodu se schyluje k zánětu. Imunita stav udržuje na hraně. Když pomohu imunitě, čili nebudu dělat a cpát do sebe věci, co tělu přitíží. Mezi ně patří průmyslově vyráběné potraviny, těžká jídla, barevné limonády, uzeniny, taveňáky, plísňáky, chipsy, alkohol, ale i rafinovaný cukr a příliš grilovaného. Nebudu jíst na noc,... Tady vadí i nepravidelnost ve stravě, spánku, nedostatek odpočinku, cigarety, pobyt v nezdravém prostředí a to i psychicky nezdravém. To vše nám ubírá na obraně. Není naškodu si dávat lehkou stravu s čerstvou zeleninou, ryby, ořechy, cereálie, oliv.olej, luštěnny, vejce, ovoce, kefír, mít dostatek tekutin... Ještě by mohla potíže zmírnit masáž toho místa před uchem, před tím výběžkem zvaným tragus.

liska5
hodnocení

0x

Známá mi i vyprávěla, že malému synkovi se zánětem v uchu dala kousek česneku do zvukovodu /v gáze, aby šel vytáhnout/ a děcko pak mělo z toho česneku ve zvukovodu nehojící se ekzém. Tím chci říct, bacha na takové metody.

Já bych si třeba navlhčila tu tyčinku na čištění uší jablečným octem a tím to potírala. Tomu věřím. A česnek bych zařadila do stravy bohatě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]