Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítá Aliexpress nové clo dobře?

Od: tomkk®

Zdravím, měl jsem zato, že nová pokuta, tedy clo za dovoz drobného zboží z Číny, (za které by se nemusel stydět ani Trump, když vyhrožoval nepřátelům 100% cly) se platí jen jednou, pokud je zboží stejné kategorie. Dal jsem do košíku několik silikonových forem, ale zdá se, že alík clo vynásobil počtem forem, což by němělo být. Dokonce jsou 4 od jednoho prodejce, tedy by neměl být problém s rozdílností kódů.

Netušíte někdo, jak to vyřešit?

doplněno 13.07.26 12:50: Na Temu jsem tento problém nezaznamenal. Tam se to chová podle očekávání.

Počítá Aliexpress nové clo dobře?

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když to pošlou jako různé balíčky, tak se bude platit za každý zvlášť (a zanedlouho bude ještě za každý další pokuta, aby toho snad nebylo málo. Kupovával jsem věci okolo 1E, tak se mi to holt 6x prodraží ...)

Ale když klikneš na to (I) v kroužku u Estimated duties, tak tam píšou, že to je maximum co zaplatíš, kdyby to mělo vyjít víc, doplatí to oni, kdyby to vyšlo míň, vrátí ti zbytek. (Tak to teď zkouším, uvidím, jak to dopadne).

hodnocení

Dejte vědět, jak to dopadlo. Na to vrácení moc nevěřím. Neumím si představit, že by celnice sama vyhodnotila, že je zboží dost stejné a vracela přeplatek. To by musel dělat nějaký automatický soft na základě podkladů. Nedávno byla reportáž z celního úřadu a říkali, že fyzicky mají šanci zkontrolovat jen malý zlomek zásilek.

Tak balicek dosel, na alikovi mam v Receipt tohle:
Subtotal:CZK413.12
Shipping fee:CZK92.49
Tax:CZK176.02
Tax:-CZK87.90
Total:CZK593.73
CZK103.17 VAT included

Tax:CZK176.02 mi strhli z účtu při placení, takže jsem platil asi 770,-, přeplatek se na účtu zatím neobjevil, ale než tam probublá, že jsem potvrdil přijetí a další poplatky nehrozí klidně může nějakou dobu trvat

Tax:-CZK87.90
snižuje Tax na nějakých 88.12, u dalších balíčků to bylo taky vždy sraženo na obdobnou cenu. Čili asi tak ty 3 EUR po 29.373

hodnocení

Zajímavé, díky za info.

hodnocení

2x

A zkoušel jste to i u jiného prodejce? Není to špatným nastavením u prodejce? Zkuste hodit tenhle dotaz do Googlu, co odpoví AI, sem nekopíruji, zde bych porušila pravidla.

Jinak na Temu- také dnes někdo na FB psal, že mu u stejné příze, pokud to není sada, naskočilo clo za každý kus.

Na Ali nenakupuji, ale nedá se tam oslovit prodejce a zeptat se ho na to?

hodnocení

Jak píše peter, toto nebude záležitostí prodejce, ale Alíka. A nejsem si výkladem nového zákona tak jistý, abych se přel s Alíkem. Proto se ptám zde.

televizak
hodnocení

1x

já už prestal nakupovat na Temu, Ali. Po těch jejich clech, ktera navýšila cenu jednou tolik, jsem zatím skončil, než to nějak "pořeší" prodejci.

Nyní zatím vízěz Allegrou mne, nevim jak vy?

hodnocení

Na Allegru nakupuji dlouho, někdy jsou tam věci z Čičiny i levnější, jak z Alíka, ale nabídka je omezená.
Teď jsem ty formičky objednal z Temu, kde se výpalné započetlo jen jednou, tak uvidím, jak to dopadne. U Alíka asi ještě budu muset počkat, jak se to vyvine.

hodnocení

0x

Darmo su to vsetko formicky, ak maju rozne farby a tvar. Nizsie davam citat z Finacnej spravy, da sa to vykladat rozne ...

Clo je stanovené vo výške 3 eurá za položku. "Položka" predstavuje jeden alebo viac tovarov v zásielke, ktoré majú rovnaký kód tovaru podľa Colného sadzobníka, rovnaký opis a rovnaký pôvod.

hodnocení

0x

To cez predajcu nepojde zmenit, robi to system predajnej platformy automaticky. Predajca nemoze rozhodnut o odpusteni cla a prehlasit nejake mierne odlisne polozky za identicke. Aliexpress nebude riskovat konflikt s EU colnikmi.

hodnocení

Přiznám se, že zákon jsem nestudoval, stejně by to bez odborného výkladu moc nemělo cenu. Vycházel jsem z článků na netu, kde se píše, že za zboží v jedné kategorii se platí jedno clo. Těch kategorií je sice milion a mohou klidně odlišovat formy podle složení materiálu, ale těžko budou rozlišovat formu králíka a sovy.

hodnocení

0x
Holt to mají špatně nastavené, aby nedopláceli. Někde jsem četl, že případný přeplatek za výpalné vám vrátí na dalším nákupu, ale jsou to povídačky neověřené. On se prodejce může hojit stejně jako na poštovném doposud, kdy bylo vždy i při více stejných kusech. Prostě nakupte jinde, kde to počítají správně. Sám ještě počkám na zklidnění...

hodnocení

0x

Objednávala jsem předvčerem na Temu nějaké hračky a dárky pro vnuky. Vyúčtování je za cenu zboží+ polovina z té ceny je za poplatky za dovoz.

hodnocení

Na Temu jsem včera nakoupil 11 forem za celkem 1107 Kč a dovozní poplatky to napočetlo pouze 85 Kč. Tak uvidím, jestli se celníci ozvou, nebo ne.

Už to vím přesně. Za každou položku se platí 3 eura poplatků. Jsou-li 2 stejné věci, pak se platí jen jednou. Temu mě na to upozornilo. Takže spousta drobností vyjde dráž, než méně, ale velké zásilky.

hodnocení

To víme, potíž je, že Alík to zřejmě ještě sám předem neumí. No a jde i o to, že těch jdruhů zboží je ohromné množství, konkrétně cca 9000. Je to tak rozškatulkováno, že není snadné se v tom vyznat. Pokud si třeba koupíte dvě trička, ale jedno bude bavlněné a druhé z ropy, už to není jedna kategorie a novou pokutu, tedy clo, zaplatíte 2x.
pjv

Ono je v tom hodně nejasnosti, hlavně v tom co všechno je považované za stejnou položku a co už ne. Například jestli několik žárovek, ale každá s jiným výkonem se budou počítat jako jedná položka a nebo za každou žárovku bude clo těch 3 €. Takových příkladů by se dalo najít mnohem více. Možná ani celníci kteří to kontroluji v tom nebudou mít úplně jasno. Faktem ale je, že nějaké levné drobnosti které z Číny byly asi nejvíce kupované za třeba 1 - 2 USD se z Číny už nevyplati kupovat, protože u nás v Česku ta stejná nebo podobná věc může vyjít i levnějí. Bohužel je to jeden z mnoha nedobrých následků našeho členství v idiotské EU.

hodnocení

Blbý je, že většinu z těch drobností, které jsem objednával, u nás vůbec neseženu. Je to docela sprostý, fér by bylo jen zrušit bezcelnní limit. A nebo teda obecně zakázat dovoz všeho ze ze země, která je největším nepřítelem a hrozbou svobodného demokratického západního světa. :)
pjv

Ano, je pravbda, že některé drobnosti kupované z Číny se u nás nedá sehnat. Jak to myslíš s tím zrušením bezcelnního limitu? To by jsi chtěl aby i dražší věci z Číny byly bez jakéhokoliv cla? Bylo by to výborné, ale bohužel asi nereálné. Nevím ale předpokládám, že Čína asi není největším nepřítelem a hrozbou demokratického západního světa. Jsou tu i některé jiné země které jsou více či méně větší hrozbou.

hodnocení

Ne, naopak, zrušení bezcelního limitu znamená, že se obvyklé clo platí i ulevných věcí.

hodnocení

Pro info, z Temu včera přišlo 14 různých forem na svíčku za jedno clo 3 €. Ale nemůžu vyloučit, že k nám domů vletí celní komando, a bude požadovat doplacení cla, protože se jednalo o formy různých zvířátek a byl tam i jeden betlém. :)
pjv

Ono celníkům občas asi něco unikne tím, že něco přehlédnou.

hodnocení

A co přehlédli zde? Vše jsou to malé formy ze silikonu. Mimochodem, fyzicky celníci zkontrolují méně než 1 % zásilek.
pjv

Možná přehlédli to, že "se jednalo o formy různých zvířátek a byl tam i jeden betlém." a proto se nejednalo o všechny stejné formy a možná mělo být to clo 3 € za každou formu zvlášť. :)

pjv
hodnocení

0x

AliExpress dostal od Evropské komise pokutu 550 milionů eur za nelegální zboží.

seznamzpravy.cz/...

hodnocení

To by asi s výší cla souviset nemělo. Něco jako: smíte dovážet falešný adidasky a toxický dudlíky,ale s přirážkou 3€. :)
pjv

Já to ale také netvrdím, že to ze clem souvisí.

vseok
hodnocení

0x

Já tu firmu neznám, nedávno jsem ale kupoval na allegru cz a tam stejné položky a všude 55 Kč za dovoz. Tak nevím jestli to je špatně. Ohledně vás to určitě špatně je. V temu to počítají jinak a funguje to. Takže pokud si koupíte více zboží tak se to ještě jakž takž vyplatí. Včera jsem totiž z temu bral organizační složky čili pořadače a asi 8 složek s 5 kapes a dva klíče - platil jsem cca 600 Kč. Pokuta byla dvakrát takže 170 Kč. A celkem tedy kolem 600 Kč. Uklidňuje mě jen fakt že v případě, že by ty složky byly papírové a ne z PVC tak to mohu vrátit. Nevím však zda mi vrátí i tu pokutu při vrácení. To bych teda taky chtěl vědět.

ano

Pokud vrátíte celou objednávku přes aplikaci/web Temu, Temu vám vrátí celkovou zaplacenou částku, tedy hodnotu zboží + DPH + clo, které jste jim zaplatil v košíku.

Pokud byste nevracel celou objednávku, ale nechával si např. 1 věc ze 4, Temu vrátí hodnotu vrácených věcí a poměrnou část poplatků, ale neodpustí vám částky za věci, které jste si ponechal. Pokud však vracíte vše, dostanete zpět 100 % zaplacené sumy.

pjv

vseok: Allegro.cz ale není čínská firma zasílající zboží z Číny. Je to polská firma působící i v Česku. Zboží koupené na Allegro se zasílá většinou z Polska, Česka nebo někde ze zemí EU a tak se žádné clo neplatí. Clo se platí pouze u zboží zasílaného z Číny a možná i některých jiných zemí objednané např. z AliExpress, Temu a jiných podobných obchodů.

Pjv: nejsem si jist, jestli ten popis procesu prodeje prostřednictvím Allegra platí absolutně, ač obecně určitě ano. U tam jde najít prodeje, které do toho běžného modelu nezapadají (dodání za 3 týdny a drahá doprava).
hodnocení

Objednával jsem přes Allegro zboží z Číny a akutečně mi to přišlo přímo z Číny. Dosáhl jsem takto na lepší cenu, než přímo z Alíka.

hodnocení

0x

Temu dnes "zešílelo" zdražilo tipuji o 300%. Co to znamená? Ještě k tomu "výpalné" a jsou to astronomické částky!

hasmanafrika
hodnocení

0x
Tam jeste někdo nakupuje a tím podporuje tuhle zlodějinu?

pjv

A oplatí se to vůbec ještě něco nakupovat z Číny i s tím clem? U dražších věci možná ano, ale u nějakých levných drobnosti (USB kabely, baterie, žiletky atp.) asi ne. Takto jsme dopadli s EU kterou někteří hlupáci přímo zbožňují.

Ano, i přez tu EU zlodějnu se mi tam nakupovat vyplatí:

potřebuju 4x ATF1508AS-10AU100 chip (hradlové pole)

Farnel: 1357+285 doprava = 1 642 Kč (jenže mi to neposlali, protože EU chce nějaké číslo co nemám)

Mouser: 1 345 + 600 doprava = 1 945 Kč

Aliexpress: 334.75 + 120.29 doprava + 87.87 EU vypalne = 542.91 Kč (akorát je to 5 kusů místo 4)

Zhruba tak 3x-4x levnější (včetně zlodějny) a pokud by byly problémy (měl jsem jen párkrát z několika stovek nákupů), tak pošlou peníze zpět.

(Plus rozumný tracking, dokud se toho nezmocní Česká pošta)

hodnocení

A už vám přišly a jsou ok? Z Alíka se vám může stát, že minimálně nemusí přijít standardní kvalita, ale např. vyřazené kusy.

Zatím jsou na cestě, až přijdou, tak je vyzkouším, stejně jako všechny ostatní součástky.

Ale v naprosté většině vše fungovalo správně, těch pár případů, kdy ne, jsem úspěšně vyreklamoval.

Tady třeba fotka dvou jednodeskových počítačů, co jsem si vymyslel sám, PCB nechal vyrobit v Číně, vlastnoručně osadil součástkama z Aliexpressu a teď mi tam jeden z nich vypisuje písmenka přez celou obrazovku po pixlech.

Mám 8 taktů procesoru (běží na 16MHz, tedy většinou zvládne za sekundu vykonat 16 000 000 instrukcí a ostatní součástky to musí stíhat taky) na vykreslení 8 pixelů, jinak by se to zobrazování rozsypalo. A jak je vidět, nerozsypalo se, funguje přesně jak má.

Na druhém obrázku na tom počítači běží hra Snake jako demonstrace toho, co z těch pár součástek dokážu vytáhnout.

(A špatná kvalita se může přihodit i v tuzemských kamenných obchodech. Taky s tím mám pár zkušeností ... tak ověřuju všechno, ať už to koupím kdekoli)

Počítá Aliexpress nové clo dobře? #2
Počítá Aliexpress nové clo dobře? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]