Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
po celý svůj život trpím atopickým ekzémem. Je mi 19 a až v tomto věku se mi začíná jakoby loupat celé tělo. Moje máma říká, že se mi to dělo už dřív - je to možné. Každopádně většinu času jsem to měl jen v oblasti mezi prstama na rukách, přičemž to nebylo loupání jako teď, spíš svědivé zčervenání kůže. Teď loupání kůže mám na obličeji, na pažích, na holeni .. zatím je kůže jinak v pohodě, tohle se děje jen po pobytu v chlórované vodě, popř. možná trochu po pobytu na přímém slunci. V poslední době taky kůže občas až příliš citlivě reaguje na poměrně běžné činnosti, např. zadýchání atd., např při silné fyzické zátěži mi na chvíli jakoby zčervenají určité části těla, ale všechno to po zklidnění tepové frekvence mizí. Nezná někdo nějakou třeba mast, která by to uklidnila, zlepšila..? Popř. kde to koupit? Jestli v lékárně, nebo někde jinde? Většina známých s ekzémem říká, že se mažou každý den a stejně nic. Já osobně jsem se nikdy nemazal, max když se objevila regrese, ale zřejmě tedy budu muset začít.
Děkuji moc všem za odpovědi.
1x
Je třeba říci, že atopický ekzém nevyléčíš. Během života se to může zlepšovat, zhoršovat, občas na chvíli vymizet zcela a pak se to za pár let nečekaně objeví znovu a nebo třeba taky už ne. Ale cílená léčba není. Kortikoidy, asi víš by měly být pouze pro nouzi nejvyšší a pouze dočasně, nemoc nevyléčí ale z nejhoršího rychle pomůžou.
Co ale můžeš udělat je naučit se o kůži starat, najít si vhodný promazávací krém, a mazat dříve, než se kůže vysuší, mazat po mytí. Mě dělá dobře Dexeryl krém, nebo Excipial krém, kupuji v lékárně. Je třeba vyzkoušet, mě vyhovují méně mastné krémy. Promazávat určitě doporučuji, večer po umytí. Pak nosit spíše bavlněné, lehké, oblečení.
Sport mě nevadí, exémem trpím celý život a sportuji i závodně taky celý život. Ale je třeba po sportu kůži od potu opláchnout. V létě mám větší potíže, než v zimě nebo na podzim. Kombinace horka/slunce/potu/pylu nebo prachu vede u mě zaručeně ke zhoršení. Ale studená sprcha včas než se člověk začne škrábat problém řeší. Dočasně pomůže moře.
runner2. souhlas s každým slovem. Jen, já vím, že to nepomůže, ale musím tazatele hodně politovat a vyjáfřit soucit.
Je třeba ke kožnímu chodit jako do houslí a každý rok dostávat lázně na měsíc. Má nárok bezplatně, takže část prázdnin si nechat ulevit a ulevit i mamince.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.