Nejste přihlášen/a.
Chtěl jsem si dnes z portálu Bazoš.cz něco objednat. Napsal jsem tam jako vždy své telefonní číslo a vyskočila mne dole nějaká podivná tabulka s QR kódem, že mám poslat symbolickou částku jako podmínku, že mohu odeslat zprávu příjemci inzerátu. Vždy tato služba byla bezplatná, tak mne to připadá že podvodníci si vytvořili falešné okno, které se tváří jako Bazoš, ale ve skutečnosti člověka přesměruje na podvodnou platební bránu, kde mu mohou hacknout jeho účet. Poprvé za 20 let se mne tohle stalo. Rozhodně svůj účet a hesla nebudu nedůvěryhodným lidem sdělovat, jen abych mohl napsat zprávu inzerentovi. Je to jistě podvod na Bazoš.cz a máte osobní zkušenost též?
Co když nechci dát svůj účet nikomu komu nedůvěřuji, kromě mému zaměstnavateli z obav o bezpečnost a volím bezpečnější formu zboží na dobírku do zásilkovny s platbou hotově na místě? Účet není povinností při nákupu, když jiná alternativa existuje též a je bezpečnější před podvodníky, kteří mohou napadnout účet. Naopak někomu poslat peníze dopředu je nebezpečné, že Vás může podvést a nic nepošle potom. Mnoho případů bazoš.cz to řešil. Na sliby se nedá spoléhat u cizích lidí které neznám. Ta dobírka je nejmenší riziko doporučoval před léty samotný Bazoš.cz redakce s dovětkem upozornění.
"Co když nechci dát svůj účet nikomu komu nedůvěřuji"...
Milá pane,. či paní.
na to máte právo, tak nikomu nedávejte svoje číslo účtu. Ani dodavatelům energiím.
Ani bazoši..
Skutečně důvěřovat navíc můžete jen sám sobě (pokud tedy netrpíte např. demencí nebo schyzofrenií, to už pak nemůžete důveřovat ani sám sobě).
Nikdy předtím a to 20 let jsem si objednával na Bazošu.cz zboží po mne nikdo povinně účet nepožadoval, protože nebyl podmínkou. Účet jsem podal pouze své firmě kvůli výplatě a dodavateli energií. Poslali mne zboží přes Českou poštu nebo do zásilkovny, kde jsem ukázal číslo balíčku a na místě zaplatil hotově při odběru balíčku. Tohle se mne stalo opravdu poprvé za celou, že vyskočila taková zvláštní tabulka. To bez bankovního účtu už nejde nic nakupovat a dobírka zanikla úplně?
"Tohle se mne stalo opravdu poprvé"...
každá věc se stane poprvé. Bazoš zkrátka změnil pravidla, chrání se před podvodníky.
Ale jak jsem již napsal, nic posílat nemusíte...
Pokud vedete svou firmu, pak nechápu, jak fungujete, když jste tak paranoidní a ani si nepřečtete obchodní podmínky bazoše. Snad každý ví, že to tak bazoš má k vůli spekulantům, kteří díky této díře zneužívaly přístupy. Díky poslání peněz už to není tak anonymní, ale je to více důvěryhodné vpodstatě na úrovni aukra.
Číslo účtu v našich podmínkách neni problém. S tím se nedá dělat nic, leda na něj poslat peníze. Jo třeba v Německu, tam mají tzv. otevřené účty a věrohodné firmy mohou inkasovat na základě čísla účtu, které jim zákazník dá (prý lze takový účet zřídit i v čechách, ale vůbec to není běžné). Prý se tak třeba platí jízdenky. U takového účtu bych se bál.
4x
Ne, bazoš to zavedl právě kvůli podvodným zprávám.
Posílá se myslím koruna pro ověření. Je to přímo od Bazoše a podvod to není.
Přesně jak uvádí dexolus, dal bych bod, je to právě kvůli podvodníkům. Jde o to, že ten kdo má založený bankovní účet u nějaké banky, je snadno dohledatelný. Ta jedna koruna na rok není horentní částka, aby vás zruinovala a poslat tu korunu můžete i po internetové bance ne přes QR kód telefonem, když tomu nevěříte. Bazoš žije především z reklamy a mimochodem u nich nemusíte mít registraci/účet. Také občas inzeruji nepotřebné krámy na Bazoši a další možnost inzerce-méně přehledné, bez účtu Annonce a zdarma je už jen Annonce. Další je Aukro, ale..
3x
Já, jenže tohle ověření je už hodně dlouho.
Ověření uživatele
před jakoukoliv akcí na Bazos.cz mimo prohlížení (mimo jiné například: přidání inzerátu, odeslání emailu, zobrazení telefonního čísla) je nutné zařízení (počítač, telefon), ověřit pomocí sms, která je od nás odeslána na mobilní telefon uživatele. Uživatel musí vyplnit tel. číslo do formuláře na Bazos.cz, následně na telefon dostane sms s číselným kódem. Tento kód vyplní zpět na Bazos.cz a zařízení kde tak uživatel učinil, se stává ověřeným. Toto ověření zařízení je platné maximálně 1 rok a je uchováváno v cookies.
Pro větší ochranu uživatelů před podvody, je vždy nutné následně ověřený telefon spojit s bankovním účtem uživatele pomocí mikroplatby 1 Kč. Pro zjednodušení platby lze použít QR kód. Tato mikroplatba je nevratná. Ověření účtu je platné 1 rok.
bazos.cz/...
1x
Bývaly doby, kdy stačil jen ověřovací kód z SMS. Tehdy jsem tam několikrát nakoupil. Už i tohle byl vopruz. Někde jsem četl, že se to dá obejít nějakou jejich aplikací.
Inzerenti tak jistě přijdou o spoustu potenciálních kupců, a podvodníky to zase tak moc nezastaví.
Snad chtěji jen poslat korunu (při počtu uživatelů to bude slušný balík plus slušná porce big dat pro data minning). Žádná hesla, čísla kreditek a podobně by chtít neměli, pokud ano, je to stoprocentně podvod.
0x
Pokud nemáš chytrý smartfon a tlačítkový mobil tak jak pošleš QR kód? Nikdy to předtím co Bazoš.cz existuje od roku 2003 nikdo nevyžadoval (23let). Digitalizace je snad dobrovolná, ale neměla by vylučovat ty kteří rádi chodí na poštu ještě staru. Může se zaplatit cokoliv přes poštovní složenku na České poště v hotovosti u okénka stále tato možnost existuje a u přepážky mne to potvrdili s jistotou. Vím, že to je hodně vyplňování propiskou údajů, ale někdo je na to zvyklý.Jsou lidé kteří ještě na poště hradí SIPO v papírové podobě a bez problémů. Komu vadí že jsou vedle sebe staromódní a moderní lidi?
QR kod vložíš jako obrázek do internetového bankovnictví. nemusíš to fotit smartfounem s aplikací banky,...
Navíc tam jsou i ručně zadatelné platební údaje. QR kod nikoho nenutí použít.
Ale asi by šla ona koruna poslat složenkou, proč ne, jen to bude stát 57 Kč plus ona zmíněná koruna.
Staří lidi nechápou, že soukromí web má svá pravidla. Myslí si asi stále, že centrum, bazoš, seznam, poradte jsou firmy vedené státem a musí dodržovat analogickou compatibilitu s lidmy, kteří se nepřetrasformovali do digitální doby (ať už z paranoe díky neznalostem a orientaci v digitálním světě nebo neschopnosti používat dané technologie vůbec).
Bohužel, to není urážka, ale tak to prostě je.
Není to tak dávno, co nikdo nevěděl, co to je internet a k čemu mi to bude... Kolik lidí odmítalo platební kartu a účet v bance a výplatu zaměstnavatele dotávali v papírové obálce jak za komoušů...
Stačí se podívat, zda je to webovka bazoše a né podvodníka ve stejném designu.
https:// a nebo zámeček či ve firefoxu erb s fajfkou u URL
0x
0x
Zkusil jsem zaplatit přes QR kód a komerční banka ho nepřečetla. Zkusil jsem i euro i Kč. Nakonec jsem provedl platbu příkazem k úhradě.
Teď doufám, že bude ověření telefonu dlouhodobě platit a nebudu muset platit třeba každý měsíc.
Za rok mi přijde pět požadavků na platbu koruny... A kdo není znalý, bude mít konto vyčištěné.
Ověření jednou ročně není ověření, ale platba za služby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.