Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhradní díly k dispozici

Od: babajaga®

Dobrý den,

když je ukončena výroba určitého druhu zboží, jak ještě dlouho po ukončení výroby musí mít dodavatel k dispozici náhradní díly k tomuto? Je to navíc někde zakotveno, jak je tato doba dlouhá?

Děkuji - Jaga. *slunce*

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Záleží o jaký produkt se jedná a povinná doba se týká především aut a velkých domácích spotřebičů, tedy ne nějakého čudlíku k mixéru. Připravuje se změna směrem k vynucené opravitelnosti.
Povede to nutně k tomu, jak to bylo za socíku, omezení a zdražení sortimentu. Je to současně i ochranářským opatřením proti dovozu z Číny.

111®
hodnocení

1x

sháníte něco konkrétního, nebo je to jen dotaz

hodnocení

Napíšu tedy konkrétně. V lednu 2025 jsem si koupila velice pěkné lehké hole nordic walking. Nestály málo, k tisícovce. Od dodavatele inSPORTline. Těšila jsem se z nich necelého 1,5 roku. Prošly se mnou celý můj sázavský trek, plno dalších výletů s turisty. Měla jsem je ráda. Ve svých letech už bez holí delší štreky nedám.

Před 14 dny jsem v Bílých Karpatech ztratila pravou rukavičku. Psala jsem dodavateli, chtěl poslat hole, aby prý viděl, jaké to připojení je. Poslala jsem, poštovné stálo to 219 Kč. /pro zasmání - dneska se balíky nepočítají podle váhy, ale podle DÉLKY. *smich2* A hole jsou safra dlouhé! Kruciš. To je lepší posílat kopací merunu. Ta by byla kratší. *smich*

Dnešní rezultát zněl: hole in SPORTline Potosí se už přestaly vyrábět. Náhradní rukavičky nemají a mít nebudou.

A tak jsem zbytečně vyhodila dalších 219 Kč jen proto, aby se koukli na mé hole a řekli NEMÁME! Bez rukavičky jsou mi hole prd platné.

Peníze mi prý nevrátí, rukavičku jsem si ztratila sama. Což je pravda. Ovšem ráda bych si zaplatila náhradní, které mi ale poskytnout nemohou. Před rokem a půl jsem hole koupila, dnes už je ticho po pěšině. Na nové hole hned tak neušetřím. Leda si uříznout pořádné lískovice a vydat se s nimi do sídla inSPORTline. A tam je použít!

Zajímal by mě konkrétně nějaký zákon, který říká - do kdy, od konce výroby. Abych se něčeho domohla.

Zítra jdou moji turisté podle Orlice do Litic, já bez holí budu sedět doma a brečet nebo zuřit. Podle toho, jak mi zrovna bude. Ale co dál?

Děkuji, že jste dočetli - Jaga. Co mám dělat dál?

vyreseno
Co delat? Neprudit a koupit nove. Vyrobce nebude drzet skladem k nejakym hulkam za tisicovku dalsi nahradni veci. Kdybyste je reklamovala, urcite je nebude opravovat ale vymeni kus za kus.
trtr
Bohužel souhlasím, už jste mohla mít půlku, tj. jednu hůl novou. Ještě mě napadá, co udělat recenzičku ale YouTuber a pak možná vynaložené prostředky částečně můžete obdržet zpět. *hi*
hodnocení

@vyreseno: Jsem babka, důchodce. Myslíte si, že mám tak slavný důchodeček, abych mohla každý rok kupovat nové hole? Pokud byste mi ale byl ochoten přispět, děkuji, ráda přijmu. Číslo účtu pro příspěvek mohu poslat.

@trtr: kam mám udělat recenzi? Udělám ji ráda a pěkně výživnou, i když pravdivou. Jaga.

lll
A nechcete zkusit nějakou levnou běžnou rukavičku, zda k té vaší holi nepůjde přidělat?
Náhradní díly k dispozici
vyreseno
Je mi jasne, ze to zamrzi, tak pridelat nejakou viz odkaz vyse. Ja nechci abyste kazdy rok kupovala nove hole, ale kdyz je budete ztracet, nic jineho nezbyde.
hodnocení

Psdala jsem už Benovi, každý výrobce má jiný mechanismus připojení rukavičky na hůl. /jsou odepínací/. Už jsem měla v rukou věkolik náhradních rukaviček, ale žádné nešly připnout na mé hole. A to je nedostatek velice podstatný. Jaga.

hodnocení

1x
To bude asi ta rukavička na trekovou hůl, že?
hodnocení

Juro, skláním se před Vaším rozhledem. Je tomu skutečně tak. Jaga.

@jago Dejte název těch holí. Víc oči víc vidí.
Někde jsem četl, že na ty vaše (bohužel si nepamatuju název) pasují nějaké univerzální.
hodnocení

@juraja: insportline Potosí. Někde níž jsem to už uvedla. Díky, Jaga.

Tak co jsem hledal, tak prý na ně pasuje jeden konkurenční tip rukaviček ale bez záruky.
Prý bude nejjednodušší si koupit náhradní rukojeti i s rukavičkami a celé vyměnit.
No já bych vám asi doporučil, vzít jednu tu hůlku do obchodů kde se takové nebo podobné hůlku prodávají.
No a vysvětlit co a jak, a požádat je o vyzkoušení nějakých rukaviček co prodávají. Snad bude nějaká pasovat teda podle toho klipsu.

hodnocení

1x
Rukavičky k holim neznám, ale řešil jsem ty spodní gumový čudly, přiložené jsme obvykle spotřebovali za 3 dny. Osvědčily se takové ty velké, co jsou na invalidních holích, namazat zevnitř a narvat na ty malé původní, vydrží ti navěky a na tvrdém povrchu příjemně tlumí. Akorát je to váha navíc.

hodnocení

0x

Ano , deset let po ukončení výrobyby měl výrobce zajistit výrobu ND, jeovšem otázka zda toto opravdu dodržují nebo na to z vysoky serýnkují,

olin

Souhlas. Evropská komise dává na výrobce a "udržitelnost" 7 až 10 let ze zákona dodej náhradních dílů

hodnocení

0x

Kdysi dávno to bývalo 10 let. Jenže to by se dneska už nevyplatilo, výrobce potřebuje prodávat co největší množství nových šuntů. Kam by přišel, kdyby se všechno dalo opravit.

Počítám, že dneska je to do vyprodání zásob. :(

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, viz odkaz jsou uvedeny zajímavé informace - v podstatě jde o lhůtu minimálně sedm let po ukončení prodeje nebo až deset let. Zdravím!

ct24.ceskatelevize.cz/...

doplněno 07.07.26 14:10:

babajaga - po Vašem doplnění. Vedete marný boj a na špatném místě. Zjistěte si výrobce holí/rukavičky (snad tam je někde uveden a není to noname) a napište přímo tam na jeho web (třeba pomocí překladače Google, pokud je zahraniční). Popište problém, napište svůj věk a adresu, buďte vlídná, vychvalte onu ztracenou rukavičku, napište tam kontakt na sebe a třeba to dobře dopadne. Běžte rovnou ke "kováři"a "kováříčka"/prodejce vynechte (stejně nepomůže, zákon nezákon).

hodnocení

Bene, rada dobrá, ale...nevím, kdo je výrobce holí. U nás je nabízela firma inSPORTline, ale odkud je vzala? Nevím.

Navíc domluva - jazykem výrobce. Kdysi, před mnoha lety jsem studovala ruštinu /to především, jak nám shora bylo nařízeno/, němčinu a latinu. Angličtina mě minula. Dodnes toho lituji.

Takže - pokud mi s motivačním dopisem pomůžete, potěšíte mě. Zkusím najít výrobce, i když to bude běh na dlouhou trať. Uvidíme.

Nikdy v minulosti by mě nenapadlo, že bez holí budu jako bez rukou. *nevi* Jaga.

Zítra jdou kamarádky kolem Orlice do Litic. A já bez holí jdu do Prčic. *plac*

ben®

babajaga - tak se musím omluvit za "hraběcí radu"v tom doplnění. Udělal jsem chybu, že jsem to nejdříve napsal a až potom jsem věnoval čas vyhledávání na Google. Výrobce holí je ona česká firma inSPORTline, kterou už jste zřejmě oslovila. Na jejich stránkách (viz odkaz) ve vyhledávání už není na slovo "potosi"ani čárka. Je tam uveden kontakt, ale ten byste mohla využít pouze v případě, že jste s nimi ještě nekomunikovala. Jinak si myslím, že by bylo lepší, než si pořizovat celé nové hole, tak si koupit dvě nové univerzální rukavice a jako šikulka si třeba kutilsky přizpůsobit to připevnění (pokud by nesedělo hned). Já pamatuji dobu, kdy se lidé vydávali na výlet do přírody i bez holí, resp. ani slovo treking nikdo neznal. Asi jsme nějak zmlsaní či co.

insportline.cz/...

hodnocení

@ben: To už jsem zkoušela, koupit si nový pár rukaviček. Jenže:

ty rukavičky je možno od holí odepnout. Jsou na takovém...čem? jak to nazvat? snad čepu? A to připojování je u každého výrobce holí jiné. Takže už jsem měla v rukou několikery nové rukavičky a žádné mi k mým holím na ten můj mechanismus nepasovaly.

Jinak píšete - hole dřív nebyly...nebyla ovšem ani barevná televize, nebyly počítače, mobily, podle paní Boženy Němcové se chodilo pěšky do Vídně "na zkušenou." V mém věku už tělo moc pohromadě nedrží a bez holí mě bolí záda. Hodně bolí. Ty hole jsou pro mě podpůrným prostředkem a bez nich nedojdu nikam. Nanejvýš zalít na hřbitov, což je od nás asi 300 m. Navíc jsou nepostradatelné v mokrém či namrzlém terénu, při velkém stoupání či klesání. Případně jako ochranný prostředek - možnost s nimi někoho praštit. *smich* Jaga.

Prostě - na výletě bez holí jsem jako bez nohou, bez rukou...

mll
hodnocení

0x

Kdysi dávno se uvádělo 7 let, ale to bylo ještě za minulého režimu. Dneska to podle mě záleží na libovůli výrobce a žádná pravidla stanovená nejsou, ponechává se to na neviditelné ruce trhu. I když se EU o nějaká pravidla snaží, tak zatím nic nesplodili (a možná je to dobře, ty jejich regulace nebývají úplně nejšťastnější).

Někdy výrobce uvádí jakou plánuje dostupnost spotřebního materiálu a náhradních dílů, ale kdo na to při nákupu kouká?

nov
hodnocení

0x

Mám hole za 1 500,- a mají korkové madlo. Ty vaše takové madlo nemají? Rukavice k nim nepotřebuji.

hodnocení

@nov: madlo nemám korkové, ale umělohmotné. Je v něm otvor, kam se připnou rukavičky. Ty pomáhají s chůzí, bez nich to nemá cenu, nemá se člověk do čeho opřít.

Čím tedy máte hole připevněné k rukám? Buď poutky /ty levnější/, trekové, nebo rukavičkami /nordic walking/. Nic jiného není. Hole bez podpory pro ruce jsem ještě neviděla. To by pak opravdu stačily lískovky z keřů kolem Sázavy. *smich* Jaga.

nov

Myslíte toto? Mám je z holí odepnuté.

Náhradní díly k dispozici #2
nov

Šla bych s kamarádkami i bez té jedné rukavičky. :)

hodnocení

@nov, víte, jak mizerně se chodí bez upoutaného zápěstí? Navíc jednu rukavičku ano a jednu ne?

Ale - vyřešila jsem to provizorně. Půjčila jsem si hole od dcery, sice jen těžší trekové, ale v nouzi byly dobré. A dnes jsem ve Vamberku navštívila muzeum paličkované krajky /nádhera!/ a pak jsme se vydali do Litic. Tam nahoru na zříceninu. Byl to moc hezký výlet.

Ale jak to bude dál, to opravdu nevím. Až hole dceři vrátím. Jaga.

trtr
Zdravím, je mi to trapné, ale asi se stačí zmínit před dcerou a rázem budete mít dáreček - nové hole. *hi*
hodnocení

@trtr: I já zdravím, ale toto řešení je nemožné. Proč?

1/ Dceři jsem před nějakým časem já sama tyto hole koupila jako dárek. Nemohu o vlastní dárek škemrat, lanařit, vymáhat zpátky, to prostě nelze. To je zcela proti etiketě.

2/ Jsou to hole trekové, já sama mám raději nordic walking. Proto bych ty její ani nechtěla. Hezký večer - Jaga.

lll
On asi pan trtr myslí, že by vám ty nové hole koupila dcera, jako dárek.
A rovnou k novým holím i třeba dvě? náhradní rukavičky.
A nemusela by vymýšlet nic na vánoce pod stromeček!
ben®

lll - pochopil jsem to stejně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]