Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
co používáte za nádobky na převoz různého koření s sebou na dovolenou? A když už, tak jaké s sebou ze zkušenosti berete?
Zatím mě napadl jen takový základ, který se hodí všude - cukr, sůl, pepř, paprika a pak něco z bazalka, tymián, oregáno, petržel.
doplněno 04.07.26 09:07: Raději doplním - samozřejmě se nejedná o dovolenou na hotelu, ale myslím tím apartmány, chalupy, pod stan atp.
Třeba na chalupu mě vždycky nebaví ten nákup na začátku a pak většinu toho tam člověk nechá (za týden se nepotřebuje kilo cukru a soli
Jinak při ubytování v apartmánech se z větší části chodí jíst do restaurací v okolí. Na apartmánu jde tedy hlavně o snídaně...
@juraja: Vyborne, takhle bych to resila ja. A cukr bych mela porcovany, ten sbiram prubezne behem roku, kdyz jdu do kavarny.
Jinak ale uz leta na dovolene nevarim, naposledy v karavanu, jinak max. grilovacka.
děkuji za tipy, nakonec jsem našel tyto šikovné věcičky v Tescomě:
- na koření: tescoma.cz/...
- na cukr a čaj (nebo kakao pro děti): tescoma.cz/...
2x
Záleží, zda tam máte zajištěnou stravu, nebo si budete sami vařit.
O dovolené se dělají spíš jen lehčí jídla, která nejsou příliš pracná. Pokud nějaké specifické koření pro jednou bude chybět, přežije se to.
Na dovolenou jsem si brávala: sůl, cukr, ocet, mletý pepř, kmín /do brambor/ a sladkou papriku. Třeba takový tymián používám jen občas do divočiny, proč ho tedy tahat na dovolenou? Nebo oregáno? Na dovče si dám pizzu hotovou a je po starosti.
Koření jsem brávala přímo v sáčcích, byly lehoučké, skladné, nerozbilo se to. Cukr a sůl do plastových nádobek se šroub. uzávěrem. Pokud jsem koření načala, uzavřela jsem ho pak drátěnou kancelářskou svorkou, aby se nesypalo. Toť vše.
Nevím, kde budete, ale pokud tady v Čechách, jistě potkáte nějaké zahrádky a na požádání jistě dostanete pár snítek libečku, kopru, petrželky či pažitky. A bude vyřešeno. Jaga.
Brambůrko, nevím, odkud jste, možná z Nepřejova, ale u nás na vsi lidé nejsou hrabiví. Právě dneska jsem si byla u jedné milé paní /vdova, sama, 92 let, ale čiperná/ pro kopr na zaváření okurek. Paní toho má plnou zahradu a říkala: "Jen si ještě přijď, je tu toho dost. A kdybych nebyla doma, tak si otevři zahrádku a natrhej si." Koupím jí čokoládičku, ráda si mlsne. ![]()
Já jsem naopak, vyryla cizím lidem krásný trs pažitky, které mám dost, nebo trs libečku. Mám to házet do kompostu? Udělám někomu radost.
Prostě si vypomůžeme. Loni jsem rozdala kbelíky třešní, rajčata, naopak jsem dostala košík švestek, které nemám. A meruňky. Nikdy jsem lakomá nebyla, přebytky jsem ochotně dala a zase se mi to vrátilo v něčem jiném.
Je jasné, že toho nesmím chtít otýpku, pro celý dětský btábor. Ale pár snítek každý dá, pokud požádáte slušně. Ještě jsem nepotkala takového nepodaru, který by mě vyhnal. Jaga.
@babajaga: Ono je neco jineho, pozadat sousedy, nebo cizi lidi. Na cizi bych se moc nespolehala.
2x
Vaše otázka mi připomněla dobu hoooodně dávnou, kdy maminka dokonce do plechovky dělávala zásmažku. Všude rostly houby a my bez polévky neuměli žít. Později, jsem v karavanu vozívala koření v originálích sáčcích-pepř, kmín, papriku, majoránku, sůl, cukr, čaj. Dnes už bych si vzala i rozpustné kafe. .
S láskou vzpomínám, jak maminka uvařila brambory, slila je a na ně vyklopila čínskou konzervu vepřového, nechala na ohni prohřát, promíchala to, nandala na bakelitové talíře. A okurkový salát k tomu. A ryby a houby a tepláky smradlavé od kouře a špinavé plavky. Nic jiného nebylo otřeba.
1x
Značkové koření je zpravidla v opakovatelně uzavíratelných sáčcích. Na obyčené sáčky stačí klamerka nebo rozměrově výhodnější kancelářská svorka.
Opakovatelně použitelné sáčky jde koupit samostatně, jak to mají se stykem s potravinani, nevím, já osobně bych se styku suchého koření s PE "pytlíkem" nebál.
Pokud si budete vařit brambory, rýži, těstoviny a kdovíco ještě, budete potřebovat větší množství soli, já bych koupil na místě, sůl koupíte všude a cena soli je zlomkem minimální hodinové mzdy, zbytek bych po dohodě nechal na místě.
Pokud si budete vařit kávu, čaj a kdovíco ještě, budete potřebovat větší množství cukru, já bych koupil na místě, cukr koupíte všude a cena cukru je zlomkem minimální hodinové mzdy, případný zbytek bych po dohodě nechal na místě.
0x
doplněno 04.07.26 08:50:
Pokud trváte na dalším koření, tak si kupte to malé/sáčkové balení, ustřihněte ještě doma horní růžek sáčků, sáčky dvakrát od shora přehněte a všechny si je vložte do igelitového sáčku - nic se nevysype, nic nevyčichne, je to lehké. Jestli jedete do drahé ciziny, tak si kupte třeba rozpustný nápoj Tang a doufejte, že tam nepoteče v hotelu z kohoutku odsolená voda (která se nedá pít ani s tím ochuceným nápojem).
Po doplneni otazky vime, ze je to na chalupu nebo do apartmanu. Na chalupe mam male sklenicky a koreni tam nechavam. Kdyz nechcete nic etra kupovat, staci male sklenicky od jogurtu nebo i plastove lahvicky od leku.
Pokud pojedete nekdy do DE, nakupte si v Aldi nebo Penny koreni v takovych sklenenych valeccich, jsou i se sypatkem a vetsinou stoji min, nez male sypane koreni tady v CR.
Daji se pouzit i opakovane.
bramburka - ano, to je zde poměrně často, že se dotaz po doplnění posouvá jiným směrem. Obdivuji, když se tady najde chytrý tazatel, který se umí zeptat najedou a hned přesně/jednoznačně. Ovšem, jestli jde o dovolenou doma či v cizině stejně ještě není jasné. Možná bude další doplnění.
A mě šlo primárně o to, v ČEM tyto propriety převážet. Skleněné nádobky jsem si říkal spíše ne z důvodu větší křehkosti než u plastu.
previt - jasně. Ani já jsem o hotelu neuvažoval, tak doporučuji opakovaně sáčky s kořením (a jestli se prodává hořčice, kečup, sojovka nebo jiné dochucovadlo v tubě, tak také možno).
0x
Kořenící směs na Americké brambory. Ta se dá vzít v originál sáčku. Tím se dá okořenit maso, ryba, rizoto, zelenina... Pokud jde jen o snídaně, tam snad ani koření není třeba. Snad jen sůl na vajíčka. Já ještě beru Acetáto balsamico v plastovém balení na saláty.
Ale jednou jsem se na to vypdrnul, a v Albánii zajel do supermarketu, stejně jako nakupujeme zde. A vše tam koupíte. A že nemají oregano? Tak koupím tymián, jestli rozumíte. Přizpůsobím vaření tomu co tam lokálně koupím. No a co zbyde hodím do tašky a přivezu domů. Lidi netahejte sebou půl špajzu, je to fakt zbytečný
0x
Poslední dobou pokud vím bereme akorát "maggi" (tekuté polévkové koření). Vše ostatní se kupuje na místě. Na to magi jsme za léta nepřišli, asi je to nějaká česká specialita, už jsme objevili i bujóny a podobné věci.
Jinak bereme třeba ruličku toaleťáku, než se koupí a podobné věci bereme právě z tohoto důvodu. Kilo cukru se spotřebuje za týden hravě. Solí z dovolené solíme jěště půl roku. A to pak většinou zjistíme, že tam sůl v apartmánu už někdo před náma nechal (poslední dobou se předtím koukneme, ale několikrát jsme to už takto zažili). Minulý rok jsme z Tenerife vezli 3/4 kila másla, přežilo naprosto bez úhony. Nějak jsme přecenili spotřebu a koupili kilové (1/4 kila se spotřebovalo za 2 dny, ale to jsme ještě neměli koupený olej, tak jsme dělali vše na másle, jinak by stejným tempem padlo i to kilo).
První nákup je vždy ohromný. To padne stovka (euro) jako nic.
0x
Ovšem jedna věc, tatarka. Tu můžu skoro ke všemu a to v nemalém množství, takže třeba nekde jednou za 2 roky smažák s hranolkama si oproti domácímu vychutnam, ale ne s malým pytlíčkem tatarky - prostě si přinesu vlastní ve sklenici a naložím na talíř dle chuti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.