Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V bance kamery?

Od: fr

Nejmenovaná banka, tři pracoviště/stolky, u každého z nich "namířená" z boku webkamera... my jednání u stolu/pracoviště tak dvacet min., SNAD nás někdo nenahrával? Je/není povinnost nám to případně říct? Proč to tam takto mají?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

"SNAD nás někdo nenahrával?"

Nahrával. Zvykejte si, bude hůř. Není to jen ve Vaší "nejmenované bance", je to v každé bance. A dokonce i jinde (pokladny hypermarketů...) Rozhlédl jste se dobře? Určitě je tam mimo kamer někde také upozorněnmí, že je prostor monitorován. Takže povinost informovat byla určitě splněna.

Ale buďte klidný, pokud nedojde k nějakému incidentu, nahrávky nikdo neprohlíží a po nějaké době se automaticky mažou.

doplněno 03.07.26 07:53:

Před časem jsem uvítal kameru u kasy v prodejně. Platil jsem dvoustovkou a prodavačka tvrdila, že stokorunou a odmítla mi 100 Kč vrátit. Určitě to nedělala schválně, protože mi sama nabídla nahlédnutí do kamerového záznamu, kde byla zřetelně vidět bankovka, kterou jsem platil.

olin

Doplním: Ty kamery by tam(i jinde) být nemusely, ale oni se krom normálních lidí rodí bohužel i hlupáci a vychcánkové

hodnocení

4x
V bance mi to tak nějak dává logiku. Nechápu váš údiv. Jinak pozor, nehlásil bych se být vámi do televizních soutěží. Jsou tam kamery úplně všude *smich*
mm

Těch kamer začíná být všude kolem tolik, že údiv každého z nás by měl být na místě.

Častý argument "Kdo nedělá nic nezákonného, nemá se čeho bát" je spolehlivou cestou k vlastní záhubě. Ta největší svinstva v novodobé historii se prakticky vždy odehrávala v souladu se zákony.

Ano, kamery u pokladních přepážek bank coby prevence přepadení jsou ještě před hranicí mé tolerance (i když tazatel má na mysli spíš běžný "kecací stolek", kde se hotovost nevydává).
Kamery na každém nároží jsou už za ní. Zvláště pak, když po jejich zavedení nepozorujeme žádný výrazný úbytek pouliční kriminality.

fr
hodnocení

Ano, kamery u pokladních přepážek bank coby prevence přepadení jsou ještě před hranicí mé tolerance (i když tazatel má na mysli spíš běžný "kecací stolek", kde se hotovost nevydává). PRESNE TAK, běžný kecací stolek... nač kamera

111®
hodnocení

0x

Ke povinnost informovat, pokud jste nahráván. Pokud sleduji jen interiér, povinnost to není.

mm

Povinnost informovat je i v případě kamer uvnitř objektu. Ale zpravidla se splní malou nálepkou "objekt je střežen kamerovým systémem" u vchodu.

Každý, kdo do takového objektu vstoupil, má právo na požádání nahlédnout do vnitřních pravidel o nakládání s kamerovými daty. Nepochybuji, že banka takovou právně neprůstřelnou směrnici má.

lubos
hodnocení

0x

Vylezu ven na ulici a na kazdem rohu kamera.Vlezu do auta a jedu-na skoro kazde krizovatce kamera.BIS skoro v kazdem vetsim meste-snad mi nesleduji mobil. atd...

SNAD nás někdo nenahrával? Je/není povinnost nám to případně říct? Proč to tam takto mají?- bezpecnost zamestnancu napr.Nalepka s piktogramem kamery je urcite na vstupnich dverich banky.Tim je informovanost splnena.

Někdo Vás vždycky sleduje...

Vylezu ven na ulici a na kazdem rohu kamera.Vlezu do auta a jedu-na skoro kazde krizovatce kamera.BIS skoro v kazdem vetsim meste.
Tohle srovnání je úplně mimo...až stupidní.

hodnocení

0x

V bance kamery vítám. Na WC ale vůbec. V bance se chovám tak, že ničím nikoho ani nepřekvapím ani neirituji. Moje osoba a můj majetek je v té chvíli v péči banky. A já jsem ráda. Na Wc je to moje osobní záležitost, do toho nikomu nic není.

mm

Nakonec se dočkáte těch kamer i na WC. S obvyklým argumentem "aby se zabránilo přepadávání" (dealerství drog ap.). A s dodatkem "kdo nedělá nic nekalého, nemusí se sledování bát". Postupně si zvykneme.

Hodně smutný příběh *alene*

ben®

babkazov - naštestí jen vymyšlený/strašící/poplašný. Není nutné hned věřit každému nesmyslu.

mm

Před takovými 30 lety se poplašnou zprávou zdála představa kamer na náměstích a uličních nárožích. Postupně si přivykáme.

Jako v našem domě: Nejdříve u vstupu dole v přízemí. Jakože "proti vandalům a bezdomovcům". Všichni nadšeně souhlasili. Pak ve výtahu. Nakonec i na schodištích v každém patře. Umístění před dveřmi do bytů zatím brání zákon. Zatím...

hodnocení

0x

Pri vstupe do banky si vsimnite male upozornenie na dverach o nahravani. Zaznam bezi nepretrzite, maze sa priblizne za 7 - 14 dni. Na to je podla GDPR bezpecnostny projekt, kde sa definuje dovod snimania (bezpecnost) a dlzka archivacie.

kamto
hodnocení

0x

Opravdu to byla webkamera a je obraz z ní možné sledovat někde v internetu např. na stránkách te nejmenované banky?

Web kamera (tedy kamera připojená do Internetové sítě) to určitě nebyla. K čemu by to bance bylo? Pro mnoho neznalých lidí ale jakákoliv kamera znamená "Web kamera".

kamto

Nevím k čemu by bance webkamera mohla být diobrá. Tazatel ale použil pojmenování webkamera a tak jsem se na to zeptal a zároveň jsem tím chtěl dát najevo, že použil nesprávné pojmenování te kamery.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, nastudujte si výjimku na tzv. úřední jednání, tj. natáčení úředníka, policisty atd. a samozřejmě i protistrany.
fr
hodnocení

V mé bance toto zatím není, aby SONY kameru mělo každé pracoviště, každý kecací stolek... Proto můj údiv při vyřizování záležitostí v této jiné bance...

kamto

Já bych v některých případech kameru u kecacích stolků v bankách i uvítal. Loni se mi stalo, že když jsem byl v bance vyřízovat určitou věc tak bankéřka mne záměrně a bezcharakterně podvedla tím, že mi podstrčila k podepsání něco co jsem nechtěl. Zjistil jsem to až doma když jsem se podíval do bankovnictví a zjistil jsem, že tam mám zřízenou placenou službu o kterou jsem nežádal a kterou nechci. Při reklamaci mi bylo sděleno, že z toho není žádný záznam. Reklamaci mi ale banka uznala a mnou nežádanou službu mi zrušili. Ta paní bankéřka v té bance asi pracuje dál a možná podvádí další lidí.

mm

Záznam je možné beztrestně pořizovat, uchovávat i zveřejňovat pouze v případě dokumentace orgánu státní správy při úkonu dle správního řádu, tj. například policisty při dopravní kontrole. Takové video je možné vyvěsit i na web.

Ve všech ostatních případech může soukromá osoba pořizovat záznam jiné osoby bez jejího souhlasu pouze v případě, že záznam neposkytne nikomu jinému a použije ho výhradně pro potřeby hájení svých oprávněných zájmů. Tj. může ho například poskytnout jako důkaz orgánům činným v trestním řízení.

Natáčení klienta ("protistrany") v bance do žádné z takových kategorií nepatří. Banka má jistě ve svých směrnicích důkladně ošetřené užití bezpečnostních kamer, v žádném případě je však nesmí použít k záznamu aktivit klienta za účelem využití (zneužití) v dalším obchodním vztahu.

O každém nahlédnutí do záznamu z kamerového systému musí být provedený protokolární záznam a musí k němu být zákonný důvod (např. když se zjistí krádež či podvod, kdy se někdo prokazoval zfalšovanými doklady).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]