Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhnutí se placení poplatků restrikcí přístupu

Od: vyplnnick

Dobrý den, uvažuji o vyhnutí se placení rozhlasových poplatů pomocí softwarové restrikce přístupu .

" Povinnost platit TV poplatek mají všechny domácnosti i firmy vlastnící jakékoliv zařízení schopné přijímat televizní vysílání." e-sbirka.gov.cz/... Znamená to tedy, když zamezím softwarově přístup na zařízení čt a rádiu, tak jsem od poplatků osvobozený? Přístup by byl zamezen prosřednictvím souboru "C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts"např.
#Ceska televiza
0.0.0.0 ceskatelevize.cz
#Rozhlas
0.0.0.0 rozhlas.cz
0.0.0.0 irozhlas.cz
0.0.0.0 mujrozhlas.cz
vlastně, které všechny adresy bych tam měl zablokovat?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

7x

Neznamena.

re4zon
hodnocení

7x
Haha. Uz drive ani u soudu neprosla televize, ze ktere byl vyrvany tuner, takze jakakoliv uprava sw je absolutne mimo. Natoz takova, kterou jde dvema kliky zmenit..

hodnocení

3x

Zbytečná snaha, strana a vláda ve své neskonalé "moudrosti" brzy zařídí, že budeš platit podstatně více než teď.

A jak a kde se to projeví?

Asi to není zřejmé a málo se o tom píše... - nezaplatí to konkrétní rodiny podle stávajícího systému, zaplatí to úplně všichni, kteří platí daně. Jenom se to tedy bude platit na úvěr a navíc nevýhodný, takže ve finále to v kompletním přepočtu může vyjít na 300 měsíčně - uvidíme, možná víc.

Vše je v rukou lidí, kteří dokáží ukončit světovou klimatickou krizi nebo zneviditelnit střet zájmů... minimálně další 3 roky bude pouze hůř (líp bude - ale jen vyvoleným-zvoleným).

To mi moc konkrétní nepřipadá. Jakože si ten deficit vláda na úvěr půjčí (to je zatím spekulativní) a pak co? Jak konkrétně mi někdo vytáhne těch třeba 300 z peněženky?
Třeba ty peníze dokáží sehnat jinak nebo popřesouvat odjinud? Uvidíme jak to bude.

Vláda to platí jedině z peněz, které získá od lidí. Nemá jiný zdroj - bitcoiny asi nedostane darem...

Pokud bude muset platit něco a bude mít v peněžence určitý obnos, zaplatí to, ale nebudou už peníze na další věci - zbytné v té situaci.

Takže - konkrétně:

Vláda zaplatí 8 mld. médiím (možná víc, protože držet takový rozpočet 20 let je opravdu nestandard) - a ty peníze nevezme z balíčku pro dotace agrobaronům - to je jisté... vezme je školství a obraně. Do školy totiž už nepůjdou a bránit se nepotřebují...

Nicméně toto je už trochu mimo téma a dalo by se říct, že to smrdí provokací botů z ruských končin.

km

mettaxa: "Třeba ty peníze dokáží sehnat jinak nebo popřesouvat odjinud?" vtipná úvaha

Ono to aktuálně ve vládě vypadá nějak takto

usetreno
Ale hlavni je, ze to nepujde z me kapsy, kterou mam na sobe. Kdyz se muzou platit grazlove v base, slevy na jizdne, vsemozne podpory cikanum, fetakum, nejake konc. poplatky se v tom ztrati
A pro tazatele - je to blbost. Napis si cestne prohlaseni, nebo se k nekomu pripis, jako ze jsi ve spolecne domacnosti. Mi obcas chodi vyhruzne dopisy, ze prej fizlovali v seznamu odberatelu elektriny a nejsem prihlaseny. Nevim, jestli ted nebudou fizlovat i u mobilnich operatoru. Uz aby ten nesmysl zrusili.

runner2
hodnocení

3x
Stejně nechápu proč se tyto poplatky nehradi státem z vybraných z daní. Je to služba jako každá jiná třeba školy, silnice.
asd1

Protože by to skončilo podobně jako dálniční známky, mýto, spotřební daň z paliva... - taky to nejde do silnic ale přesměruje (a hlavně odkloní) se to jinam..

Popatek za přijmač který není schopen přijímat vysílání je dost absurdní.. To se rovnou může zavést daň z oken. Za zlých aristokratů se platily desátky, spočítejte si kolik vrchnosti platíme teď..

Platit za vlastnění přístroje, je stejný jako všechny s pindíkem trestat za znásilnění..

re4zon
Protoze kdyz o rozdeleni penez muze jednoduse rozhodovat par lidi, tak si taky muzou z medii udelat vlastni hlasnou troubu. Leckde to tak uz je. Smysl by davalo jedine udelat financovani z rozpoctu, ale jednoduse neovlivnitelne.

lubos2
hodnocení

2x

Čestně prohlašuji ...

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, tento ojeb (pokud by v PC fungoval pouze pro OS Windows) stejně neřeší přístroje jako je televizor, rádio či mobil (a OS Android i jiné OS) - takže nic. Zdravím!
doplněno 02.07.26 09:59: Poznámka 1. - doporučovat zde čestné prohlášení někomu, kdo se tady zeptal na ojeb, není správné (taková osoba nemá čest, resp. není schopna čestného jednání a navíc se zde s podvody a nečestným jednáním nesmí radit viz pravidla).
Poznámka 2. - je naivní se domnívat, že současné vládě jde o úlevu občanům, když chtějí převést financování médií veřejné služby pod státní rozpočet. Co platí stát je jeho/státní, má na to vliv, chce o tom rozhodovat, chce to řídit (a to rozumný člověk přeci nechce).

km
hodnocení

0x

myslím si, že tím zákonodárce myslel hardware. to jestli se to softwarově zakáže, nebo dokonce to, že někde není rozhlasový a televizní signál zákon neřeší.

hodnocení

0x

Však stačí čestně prohlásit, že nevlastníte žádné zařízení, které je schopné přijímat rozhlasový nebo televizní poplatek. Stát nemá oprávnění to jakkoliv po vás či u vás kontrolovat.

Čestně znamená ČESTNĚ. To bych se styděl. A to nejsem žádný svatoušek. Lidi na ČT nadávají, že se nekoukají a nic tam není, ale když se bavím, tak každý kritizuje /nebo chválí/ vánoční pohádku, každý viděl sérii detektivek a kriminálek, koukají se na Toulavou kameru, diskuze, zprávy, AZ kvíz, Vyprávěj aj. aj. Ale pak v hospodě řvou jak je ta ČT zbytečná.

Já už se skoro na nic jiného nekoukám. Na Primu se koukat nedá, protože nejdou přetáčet reklamy a když se mi kousne kvůli internetu přehrávání, musel bych koukat znovu od začátku. Od listopadu to bude i na Nově, takže ČT a Netflix a sbohem. Platím rád. Pak to budete někteří platit za mě. Přijde vám to spravedlivé? Neplatím daně, jsem důchodce.

petrme

"Neplatím daně, jsem důchodce."

Co je to za nesmysl. Vám prodají v obchodě rohlíky za cenu bez DPH?

Pokud máte byt, dům, zahradu, tak nemusíte platit daň z nemovitosti?

Když si jdete koupit pivo nebo cigarety, tak vám odečtou spotřební daň?

I důchodci platíme daně státu.

(spotřební, DPH, dedickou. z úroků...další doplní další.)

riva
hodnocení

0x

Pravidla jsou asi schválně nastavena tak, abyste platil, i když na TV nekoukáte. Částečně to vyřeší přechod plateb na stát a optimálním řešením by bylo tyto stanice zakódovat a placení nechat na těch, kteří je skutečně chtějí.

"stanice zakódovat a placení nechat na těch, kteří je skutečně chtějí"

ale to pak nejsou veřejné.

To nevadí, ať nejsou...
lubos

Veřejné WC taky fungují na principu plať a usmívej se.Taky platíš jen když používáš.

Chceš kakat? plať

Chceš koukat? plať

žumpa jako žumpa

media

Luboši skvělé přirovnání *palec2*.

Jiné TV kanály žijí z reklam a od sponzorů nebo jsou jen pro ty, co si je zaplatí.

ČT a ČR také dávají reklamy, i když jen mezi pořady a ne uprostřed filmu. O jejich nestrannosti se mluvit vůbec nedá a co dělají s nachamtěnými penězi neví nikdo.

hodnocení

0x

Je to stejné, jako ten starý chlupatý vtip.

85 letý dědeček je obviněn, že pálí načerno slivovici. Dušuje se, že to není pravda, že nepálil. Ale soudce řekne: Nevadí, že jste nepálil, ale máte na to přístroj!

Děda odpoví: "Tak mě hned obviňte i ze znásilnění."

Soudce se zvědavě zeptá: "Vy jste, dědečku, někoho znásilnil?"

Děda odpoví: "Neznásilnil, ale mám na to přístroj!"

Takže asi tak, kdo má přístroj, ten platí. A nějaký ten přístroj snad má skoro úplně každý z nás. V autě, doma v PC, v mobilu... prostě všude. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]