Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájem kanceláře vs.odpad..Kam s ním?

Od: doutnak®
Ahoj všem..Ještě než rozpoutám "haló" na firmě,tak se zeptám tady..Pracuji ve firmě,která má pobočky v XY krajích a městech.My sídlíme v objektu patřícímu SBD..V objektu sídlí XY firem a je tu i pár bytů.Máme zde kancelář a dole garáž..Vedenou jako garáž,ale je v ní sklad materiálu a veškerého nářadí..opakuji schválně,že je vedena jako garáž..Všichni zde ze zvyku parkují z ostatních firem a i kdokoliv jiný..Takže pokud potřebujeme naložit nářadí nebo materiál,tak ho taháme k autům klidně i přes dvě ulice..Nedávno na dvoře,od kterého máme klíče byla najednou popelnice na řetěz se zámkem..Šel jsem se tedy zeptat pána z SBD,kam máme tedy odpad dávat..? Vysmál se mi se slovy,že naše firma prý za odpad neplatí..tak ať to dáme kamkoliv..jen ne tam.Než oslovím šéfovou 70km daleko,tak mne zajímá..Je vůbec možné někde platit pronájem kanclu,aniž by v tom už byl odpad započten? Kdysi jsem měl pronajatu garáž v bytovkách a odpad v tom nájmu byl započten..Dále..pokud firma platí nájem za garáž,tak by přeci měl vjezd zůstat volný!? Anebo jsem blázen a šťoural? Díky
doplněno 30.06.26 19:27: Otázku bych doplnil..Jsem fakt nenáročný člověk...Ale ..V tomto sídle používáme WC pro veřejnost SBD..Toto WC je sice čisté,ale není tu štětka ani mýdlo..ručníky už tuplem nechápu.. zrcadlo také ne..Jsem zvyklý na daleko horší prostředí z fabriky..takže nejsem princezna..Ale zrcadlí by se vzhledem k fyzické práci hodilo..přeci jen chodíme i mezi lidi a kolikrát si člověk nevšimne bez zrcadla,že má xi*t od šmíru apod..Štětka na WC by se taky hodila..ostatní také..Mám otravovat na vedení objektu anebo volat své šéfové,která sídlí v jiném regionu?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Každý podnikatel by si měl především zajistit likvidaci odpadu.

https://www.mylaw.cz/clanek/jak-je-to-s-poplatky-za-odpad-u-podnikatelu-638

V úvahu přichází dvě možná řešení – buď se připojí k systému odpadového hospodářství, které je nastaveno v dané obci, a to na základě písemné smlouvy, anebo si zajistí externě vlastního dodavatele odpadové služby, který je k tomu způsobilý.

Co se týče první varianty, znamená to pro podnikatele možnost využívat svozové služby v příslušné obci, která zajišťuje vyvezení popelnic se směsným odpadem. Dále také lze odpad podobný odpadu komunálnímu (plast, sklo, papír apod.) odkládat do příslušných kontejnerů sloužících k jeho třídění.

Pokud by ovšem neměl uzavřenou písemnou smlouvu s obcí o zapojení se do systému a i přesto by využíval těchto nádob pro třídění, hrozila by mu pokuta až do výše 300.000,- Kč. Tato sankce platí i pro případ, kdy by neměl odstraňování odpadů zajištěno žádným z uvedených způsobů.

---

Je ztaké další cesta: Uděláte k nájemní smlouvě s tím, kdo vám prostor pronajímá (SBD), doložku o odvozu odpadu a dohodnete se na výši poplatku.

hodnocení

Více 2..Sice děkuji za právní odpověď..ale jako "lopata" nechápu jak s Vaší odpověďí naložit...Jako primitiv to mám chápat jak,prosím?Nezlobte se prosím,ale tohle by mi asi řekla i AL nebo AI..Nevím..jsem asi blbec. Otázka zněla,zda otravovat vzdálenou šéfovou anebo lítat po SBD jak uličník od dveří ke dveřím
mm

Šefovou budete muset otravovat tak jako tak. Jedině ona vám řekne, co všechno vám SBD garantuje v nájemní smlouvě. Pokud tam není výslovně vyjmenováno vybavení WC, musite si ho zajistit sami. SBD vám ho dobrovolně nezajistí, protože by to členové neodsouhlasili (proč by například měli ze svého platit na provizorním WC ve sklepě zrcadlo?).

O odpadu platí totéž. Můžete mít jeho odvoz výslovně uvedený ve smlouvě, ale mnohem častěji to bývá záležitost dané firmy. Ta to standardně řeší tak, že si s obcí dohodne (a zaplatí) své vlastní popelnice.

Souhlasím.

Otravujte (vzdálenou) šéfovou - ona je zodpovědná osoba, dokonce možná statutární zástupce firmy.

---

Moje odpověď sice nebyla z AI, ale možná by si uživateké AI měli promyslet, co si s jejími výstupu mají počít. Zas až tak je AI za ručičku vést nemůže - myslet a jednat musí sami.

hodnocení

0x

Jak již napsal správně pan Vibe , každý podnokatel, firma, pokud vyprodukuje odpad, musí si ho na vlastní náklady nechat zlikvidovat.

Když jsem pronajímal objekt s 15 kancelářemi. tak jsem zajisil na "naše" náklady popelnici s vývozen 2x týdně.

Najemníci, tedy ty firmy, platili paušál dle plochy kanceláře za elektriku, vodu, popelnici, atd.

V dalším objektu si firmy sami domluvili a popelnici s technickými službami. Sami platili výnos a úklid popelnice.

Vaše firma si musí sama domluvit a uhradit likvidaci odpadu.

"Dále..pokud firma platí nájem za garáž,tak by přeci měl vjezd zůstat volný" ...to řeší zákon 361/2000, takže pokud někdo parkuje ve vjezdu, je třeba volat městskou policii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]