Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezákonná výpověď podaná ústně

Od: kulhankovai
Dobrý den, po návratu do zaměstnání jsem musela být s dětmi na očr. Několikrát. Někdy více někdy méně. Stejně tak kolegyně na jiném středisku. Ta dostala výpověď a to doslova, protože měla často ošetřovačky. Nabídli jí odstupné, aby odešla sama, tedy na dohodu. Podepsala. Ale ústní důvod byl kvůli očr. Teď jsem se dozvěděla, že osoba která o tom rozhoduje, jde po mě z úplně stejného důvodu. Ráda bych si to nahrála, samozřejmě tajně. Mám kamarádku právničku, která je zrovna na dovolené, nemají tam příliš signál, nechci ji rušit. Potřebuji poradit, jak co nejlépe postupovat. Půjdu s tím klidně k soudu, na ÚP, je mi to jedno. Celou dobu si tam musím vše připomínat, hlásit se o každý nárok, už toho mám dost. Nicméně mě to tam nebaví, co se změnilo vedení a myslí si, že zákony platí jen když se jim to hodí. Pracovat už tam nechci, ale práci potřebuji alespoň ještě na rok, teď nemám kam přejít. Žádnou dohodu jim nepodepíšu. Ale u nás to chodí tak, že kdo nepodepíše, něco si najdou, něco na něj svedou, vyhrožují. Že mě zaměstnavatel nesmí z daného důvodu vyhodit vím a nehodlám to podporovat. Řekněme, že bych pořídila nahrávku, mohla bych ji předat kamarádce, výpověď je neplatná. Ale za takových podmínek tam pracovat nechci. K čemu by tedy bylo dostát svých práv, když mi to znechutilo vše, co jsem tam měla ráda? Sedět vedle vedoucího v kanclu, muset spolu mluvit o práci a dělat jakože nic, v tom bych dělat nemohla, nedělalo by mi to dobře. Jo a názor těch, že pracující matka na očr je výhra roku, mě nezajímá. Ono to v tom zákoně není uvedeno jen tak. Prostě to je takové období, kdy jsou děti malý, ony z toho vyrostou. Celou dobu dle systému dělám víc, než druhý. Jsou tam lidi, kteří tu práci za mě v pohodě udělají, takže to tam určitě nestojí. Mimochodem za víc peněz, protože nejsem chlap. Nevím jestli je má otázka srozumitelná, aby jste mi tu nepsali že se chci soudit, když tu práci vlastně z principu nechci, ale nechci podporovat nezákonné chování.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrme
hodnocení

0x

Pokud je mi známo, tak výpověď ze strany zaměstnavatele musí být písemná a musí v ní být uveden důvod podle zákoníku práce. Já jsem kdysi byl v podobné situaci, jednoho dne mi nečekaně oznámil šéf, že mi dává výpověď z důvodu nadbytečnosti, což byl nesmysl, protože práce jsem měl až nad hlavu, krátce předtím jsem s ním a s přímým vedoucím sepisoval plán, co vše je potřeba udělat v příštích letech. On mi pravý důvod nechtěl říci, pouze navrhnul, že můžeme uzavřít dohodu, že odejdu ihned a vyplatí mi další odstupné navíc proti běžnému nároku. Přemýšlel jsem, jak postupovat a nakonec jsem se rozhodl, že nemám chuť pracovat někde, kde mě nechtějí a čekat nějaké naschvály. Navrhnul jsem jim, že přistoupím na dohodu, když mi kromě odstupného vyplatí i roční prémie a proplatí 5 týdnů dovolené. Trval jsem na tom, že v dohodě bude uveden důvod nadbytečnost, abych neměl problémy na ÚP. Tak jsme to provedli a myslím, že to bylo oboustranně nejlepší řešení. Pravý důvod výpovědi jsem se nikdy nedozvěděl. Soudit se s nimi se mi taky nechtělo.

kulhankovai
hodnocení

Hrozně ráda bych šla jinam, ale zatím nemám kam, jí ale bych samozřejmě šla se stejným principem, jako vy. Navíc je možnost mě prostě a jednoduše přeložit jinam. Vím o lidech, který z pozic odchází. Změnil by se vedoucí, nebyla bych to u dosavadnímu na obtíž. Který mimo jiný zná období očr u své ženy, ale to je přece rozdíl.

mathew
hodnocení

0x

Pokud něco podepsala tak to byla písemná výpověď a ne ústní a taky bych se vsadil, že důvod v písemné výpovědi byl jiný než co si řekli ústně .

Co se týká vás tak pokud se vám tam nelíbí a nabízí odstupné tak bych to bral než si to rozmyslí. Samozřejmě pokud se vám jejich postup nelíbí tak se můžete 10 let soudit. Stojí vám to za ty nervy?

kulhankovai
hodnocení

Pardon, ale vše co píšete, jsem napsala, to není ráda.

hodnocení

0x
"Jsou tam lidi, kteří tu práci za mě v pohodě udělají,"
Tak to vypadá, jako byste nadbytečná, či minimálně nahraditelná byla.
Formálně jste v právu, reálně jsme to každý, kdo má děcka zažili, zaměstnavatel není charita, museli jsme to lepit přes babičky, dovolené, střídat se, prostě jak to šlo. Ty zákony jsou ještě z dob socíku, kdy se nic moc nedělo, když z osmi ženských byly tři na OČR, už se s tím zpravidla počítalo při pracovním vytížení a zastupitelnosti. Ovšem je jiná doba, už ani ve státních institucích to není taková pohoda. Lidi vyházeli, takže když manželčina kolegyně jde na OČR, manželka v práci padá na hubu. Nevím, co děláte, ale na všech postech toto dnes možné není. Dneska snad jedině se nechat zaměsnat v nějaké "nepolitické neziskovce", mám tam dvě známé a jsou nadšené. tam ten socík a pohodu zase mají.
2024

No, napadlo mne něco podobného.

Co znám já soukromé firmy, tak pokud někdo absentuje delší dobu (jako ano, den dva se přežijí v pohodě, ale nesmí to být týden co týden), těžko za něj někdo práci udělá, natož že jí udělá "v pohodě".

kulhankovai
hodnocení

A jaký je tedy rozdíl v tom, že chybí kolega a já tu práci za něj taky v pohodě udělám? Jako upřímně, když je někdo lempl, schválně dělá pomalu, aby toho dělal co nejlépe, já tak dělám jak šroub, pak ano, jsem nahraditelná. Určitě bude ten línej pro ně jistě produktivnější. Práci za mě v pohodě udělá, protože se svojí nenadře.
runner2
Problém je v tom, že pokud vy, nebo váš kolega stihne v pohodě udělat práci za někoho dalšího, tak je tam jeden z vás zbytečný.

km
hodnocení

0x

bohužel jsem nepochopil na co se ptáte

hodnocení

0x

Odstupné + nějaký měsíc na pracáku a mezitím si najít jinou práci, to by se nedalo? Vždycky se najde cesta, když se chce.

To mi připomělo mou zkušenost:

Po 89. se mě chtěla soudružka vedoucí zbavit, protože jsem vedl ´odboj´. Zavolali si mě do kanclu ať podepíšu výpověď z důvodu hrubého porušení bezpečnosti práce. Jenomže pár měsíců předtím mě přeřadili na jiné pracoviště a tam jsem bezpečnost nepodepsal a nikdy mě s ní neseznámili. Tak jsem jim to tam na tu výpověď napsal. Rudá vzteky to roztrhala a asi 2 měsíce se mě snažili dostat na alkohol /nepiju/, pozdní příchody atd. Neměli šanci, tak mi dali výpověď z nadbytečnosti a na mou pozici hned vzali někoho jiného. A to bylo moje štěstí, protože jsem si pak našel práci která mě dobře živila a hlavně mě bavila. A za pár měsíců přišly ty vlny výpovědí a už nikde nebrali.

kulhankovai
hodnocení

Ukončená pracovní smlouva na dohodu znamená na pracovním úřadě jiné podmínky, než klasická výpověď. Mi bylo řečeno.

Jistě, ale pokud dostanete odstupné, není to dohoda.

běžně se dělá dohoda plus odstupné, protože zaměstnavatel by nemohl dané místo obsadit, pokud by propustil pro nadbytečnost .

hodnocení

0x
Taktéž nechápu dotaz. Pokud to jde s odstupným, je to fér nabídka. Protože zbavit se vás můžou úplně jinak. Prostě vás vyštípou. Právník může pomoct, ale ráda odejdete sama.
kulhankovai
hodnocení

Když nemám kam a jakože se už rok snažím odejít, nevím jestli ráda
asd1
Stačí zařídit si hlídání a nikdo za tebe náhradu shánět nebude..
Btw kolegyně nedostala výpověď ale odešla sama na dohodu, tak nechápu co na tom chceš řešit s úřadama...

lopata
hodnocení

0x
Ofiko to do vypovedi nikdo nenapise. Ja pronajimam nemovitosti a take nemuzu oficialne napsat, ze nechci cikany muslimy fetky bezdomovce a jine povalece. Musim jim umoznit prohlidku. No nemusim, bezne je posilam do pjerdole, ale uz bylo par pripadu kdy nejaky televizni stab takhle fingoval zajmy o pronajmy a pak tam nastrcil nejakou cikanku a cekali co bude.
Bud zustante, nebo vemte dohodu, nebo sepiste zalobu.

hodnocení

0x
Když podepsala dohodu, tak ji nikdo nevyhodil. A to může být ráda, pokud dostane odstupné, protože při dohodě ji nemusí vyplatit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]