Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s pojištěním v případě DPČ nebo DPP když jsem OBZP?

Od: ily

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak to funguje s pojištěním v případě DPČ nebo DPP když jsem OBZP?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, a ona OBZP může pracovat na DPČ nebo DPP? Myslíte zdarma, aby neměla příjem? Jaké/čeho pojištění? Zdravím!

hodnocení

0x

Pokud jsi OBZP, tak si zdravotní pojištění platíš sama, i když máš DPP nebo DPČ. Výjimka je jen u DPČ nad 4 000 Kč nebo DPP nad 10 000 Kč, kde už za tebe zdravotní pojištění odvádí zaměstnavatel. Pokud jsi pod těmito limity, zůstáváš OBZP a platíš si zdravotní sama.

ily
hodnocení

Děkuji za odpověď. To se asi stává málokdy aby došlo k překročení toho limitu že?

Ty limity jsou letos už trochu jinde - u DPP je bez odvodu hrubá 11 999 Kč bez odvodu pojistného, u DPČ je to 4 499 Kč.

ily
hodnocení

A pro zaměstnavatele je lepší když jsem vedená na ÚP nebo když jsem OBZP?

Nevím, co myslíte slovem "lepší". Jako že budete pro něho levnější? Nejlevnější jste pro zaměstnavatele na DPP do 11.999 Kč měsíčně. Neplatí za Vás ani halíř navíc.

Ovšem pokud jste v evidenci ÚP, nesmíte pracovat na DPP. Ihned by Vás vyřadili z evidence. Připadá tedy v úvahu HPP nebo DPČ, a tady v souběhu s ÚP můžete vykonávat tzv. nekolidující zaměstnání, tj. takové zaměstnání, kdy hrubá mzda (u HPP) nebo odměna z dohody (u DPČ) nepřekročí polovinu minimální mzdy (letos je minimálka 22.400 Kč, takže Vaše hrubá nesmí překročit 11.200 Kč, otázka je, jestli se Vám to vyplatí), přičemž po dobu trvání tohoto zaměstnání je pozastavena podpora v nezaměstnanosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]